Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Τσίπρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Οι παλιοί πολιτικοί μάς έσπρωξαν στο χαντάκι, μας γέμισαν χρέη. Και εμείς πρέπει να βγούμε από το χαντάκι», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας, από τα Χανιά, όπου περιοδεύει.

Όπως είπε, το να ξεπεράσουμε την κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή, καθώς και για τη δυνατότητα, που μου δίνετε να έρθω αντιμέτωπος με τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις προτάσεις σας, να κουβεντιάσουμε για τα προβλήματα της πόλης, της ευρύτερης Περιφέρειας και του Νομού», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. 

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι, το επόμενο διάστημα «το πιστόλι θα βγει από τον κρόταφο και θα μπει στο θηκάρι». «Πρέπει όμως», πρόσθεσε, «να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος, τα σημαντικά προβλήματα της Χώρας, και τα μεγάλα συμφέροντα».

Μιλώντας σε Δημάρχους των Χανίων έστειλε μήνυμα στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι, κεντρική εξουσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πάνε χέρι - χέρι για να λυθούν τα προβλήματα του τόπου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να οικοδομηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πέρα από κομματικές λογικές.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο ΣΕΣ 2014 - 2020 και στο πακέτο "Γιούνκερ" των 35 εκατομμυρίων, σημειώνοντας ότι, βασικό μέρος του πρέπει να κατευθυνθεί σε μικρά και μεσαία έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είπε ότι, οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους και στο τέλος της περιόδου η πολιτεία να έρχεται να ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεών τους.

«Η βασική μας αντίληψη είναι η εξής: Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να κρίνουν τους τοπικούς άρχοντες και τις τοπικές "εξουσίες", δηλαδή τους Δήμους και τα Δημοτικά Συμβούλια, έχοντας όμως τη δυνατότητα οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια να υλοποιήσουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δραστηριοτήτων και έργων, που μέχρι σήμερα κατευθύνονταν από την κεντρική εξουσία και όχι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με δύο λόγια, βασική μας αντίληψη είναι ότι θα πρέπει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και βασικό μέρος του επενδυτικού σχεδιασμού των 35 δις του προγράμματος Γιούνκερ που καταφέραμε να εντάξουμε στη συμφωνία, να κατευθυνθεί σε μικρά και μεσαία έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεφεύγοντας από μια αντίληψη μεγάλων, φαραωνικών θα έλεγα projects, τα οποία τα ζήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στις τοπικές κοινωνίες - δεν θέλω γενικεύσω, κατά γενικό κανόνα - και βεβαίως έργα μεγάλα που έκρυβαν πίσω τους και την διαπλοκή μεγάλων συμφερόντων.

Μικρά και μεσαία έργα, λοιπόν, πρέπει να είναι προτεραιότητα. Και η δυνατότητα στους Δήμους να έχουν το πεδίο ελεύθερο να υλοποιήσουν ένα σχεδιασμό και να φύγουμε από τη λογική του προληπτικού ελέγχου, και να πάμε στο κατασταλτικό έλεγχο. Δηλαδή, να δοθεί η δυνατότητα στους Δημάρχους και τους Δήμους να υλοποιήσουν και να κριθούν από τους πολίτες, έναν σχεδιασμό έχοντας στη διάθεση τους τους φόρους και στο τέλος της περιόδου η πολιτεία να έρχεται και να ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων τους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε, κατά την εκτίμησή μας, από τον "βραχνά" της γραφειοκρατίας, τον μεγάλο αυτό "εφιάλτη", τον οποίο αντιμετωπίσαμε κι εμείς από κοντά τους 6-7 μήνες, όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά σε θέσεις διακυβέρνησης και εσείς οι Δήμαρχοι σε μικρότερο ίσως βαθμό, αλλά σε εξίσου σημαντικό, αναλογικά με την κλίματα των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε, τον έχετε μπροστά σας και σας εμποδίζει από το να παράξετε συγκεκριμένο έργο», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η λογική που θέλω να σας καταθέσω ως βασικό "πυρήνα" της αντίληψή μας για τη μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή που ετοιμάζουμε, τη θεσμική τομή στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου του "Καλλικράτη", είναι να δοθεί η δυνατότητα των υπαρχουσών πόρων να κατευθυνθούν στους Δήμους και οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια τοπικά να έχουν τη δυνατότητα να κατανείμουν αυτούς τους πόρους όπως νομίζουν και να υπόκεινται βέβαια στην κρίση και τον έλεγχο των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τόνισε ότι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει στον σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και γενικότερα της Ελληνικής κοινωνίας, ενώ οι Δήμαρχοι, γνωρίζοντας τα προβλήματα και την καθημερινότητα των πολιτών, θα είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι στην προσπάθεια για την ανόρθωση της Χώρας. 

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί βάσει του νομοθετικού πλαισίου του "Καλλικράτη", το οποίο παρόλο, που έχει θετικές παραμέτρους, παραμένει ανολοκλήρωτο, καθώς δεν έχουν προωθηθεί ακόμη οι ρυθμίσεις βελτίωσης του», επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας και πρόσθεσε ότι, «το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων δεν έφερε αντιρρήσεις στη μεταφορά των αποθεματικών των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, συνδράμοντας στην κοινή προσπάθεια κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης. Χρειάζεται γενναιότητα, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα από όλους, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις μεγάλες προκλήσεις», κατέληξε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Χανίων.

Τον πρώην Πρωθυπουργό συνόδευαν οι Χανιώτες Βουλευτές, Γιώργος Σταθάκης, Παύλος Πολάκης και Βάλια Βαγιωνάκη, ο πρώην Υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Δημήτρης Φραγκάκης, και Αντιδήμαρχοι.  
------------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
------------------------------