Μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Λουίς Κάρολ, τον «Πίτερ Παν» του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, τον «Ε.Τ.» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, και την Google του Λάρι Πέιτζ; Με άλλα λόγια, μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς την ήρεμη δημιουργικότητα των εσωστρεφών ανθρώπων;
Σ’ έναν κόσμο που δεν σταματάει να μιλάει, σ’ έναν πολιτισμό που έχει εξιδανικεύσει την εξωστρέφεια, την κοινωνική τόλμη και άνεση, πολλοί ξεχνούν ότι ο ένας στους τρεις -ή στους δύο, ανάλογα με τις στατιστικές- είναι εσωστρεφής.
Μπορεί η εξωστρέφεια ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας να είναι ιδιαίτερα γοητευτική, στις μέρες μας όμως την έχουμε μετατρέψει σε ένα καταπιεστικό δεδομένο, με το οποίο οι περισσότεροι νιώθουμε πως οφείλουμε να συμμορφωθούμε.
Ωστόσο, πρόκειται για μια κοινωνική επιταγή την οποία πολλοί θα αφήσουν ακάλυπτη, μια και προτιμούν να βρίσκονται κλεισμένοι στο καβούκι τους ή να «ταξιδεύουν στον κόσμο τους» και στους δικούς τους ρυθμούς, επειδή έτσι νιώθουν πολύ πιο άνετα.
Η Κυθηραϊκή κοινωνία, εντός η εκτός του νησιού για πολλά χρόνια, διατήρησε μια μοναδική εσωστρέφεια και μυστικότητα και ενώ όλοι γνώριζαν και συζητούσαν μεταξύ τους, με υπονοούμενα πολλές φορές, κανείς ποτέ δεν είχε το κουράγιο να βγεί και να πεί ορισμένα πράγματα με το όνομα τους.
Από της ίδρυσης του νέου Δήμου Κυθήρων οι παρελθούσες δημοτικές αρχές ακολούθησαν πιστά τον κανόνα της εσωστρέφειας και της μυστικότητας με αποτέλεσμα ο περιορισμένος αριθμός κατοίκων του νησιού να "κλειδωθεί" σε ένα γυάλινο προστατευτικό καβούκι απομόνωσης.
Ο χαρακτηρισμός "'Αγονη γραμμή" πιθανόν να ευνοούσε αυτή την κατάσταση και ουδέποτε έγινε προσπάθεια να αποτιναχθεί και να μετατραπεί σε ευνοούμενο τουριστικό προορισμό, παρόλο που η φυσική ομορφιά του νησιού συντελούσε τα μέγιστα έτσι ώστε να αναπτυχθεί και να αποτελέσει, και λόγω θέσης, ένα σταυροδρόμι και ένα καταφύγιο τουριστικών σκαφών αλλά και κρουαζιεροπλοίων.
Η αδυναμία συνεννόησης των εναπομεινάντων κατοίκων και οι συνεχείς τριβές για την τοπική εξουσία και προβολή μέσα στο "γυάλινο καβούκι" ενίσχυσαν την εσωστρέφεια και καθήλωσαν μόνιμα την όποια ανάπτυξη. Ταυτόχρονα η εξάρτηση που είχαν συνηθίσει οι τοπικοί άρχοντες από τους αδιάφορους πολλές φορές πολιτευτές της περιοχής, απέρριπτε κάθε προβολή αυτής της ίδιας της κοινωνίας και αρχής του νησιού, που πάντα έπαιζε τον ρόλο του "ζήτουλα" σε κάθε υπόθεση και κάθε πρόβλημα της. Το κάθε πρόβλημα πρώτα διοχετευόταν στον "αρμόδιο" πολιτικό φίλο και αν κατά τύχη λυνόταν αποτελούσε μια πηγή ψήφων ικανή σε προσεχή εκλογική αναμέτρηση.
Σήμερα το πρωϊ ο νέος Δήμαρχος θα συναντήσει σε επίσημη πρόσκληση στο προεδρικό μέγαρο τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι ίσως ο πρώτος Δήμαρχος που συναντά τον νέο Πρόεδρο και μάλιστα τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του.
Και αυτή η συνάντηση σημαίνει ότι δεν υπήρξε παρεμβολή κάποιας πολιτικής οντότητας η κάποια μεσολάβηση, δηλαδή χωρίς "χρεωστούμενα" στον οιονδήποτε.
Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν επανειλημμένες επαφές της δημοτικής αρχής με Περιφερειάρχες, ΚΕΔΕ, Δημάρχους, Υπουργούς αλλά και άλλους Διοικητικούς οργανισμούς σε απευθείας συναντήσεις. Και επιτέλους διαφαίνεται ότι η βαριά σκιά της εσωστρέφειας του νησιού αρχίζει να εξαφανίζεται και την θέση της να καταλαμβάνει μια αμβλεία εξωστρέφεια.
Απομένει αυτή η εξωστρέφεια να είναι μεταδοτική και να γίνει αντιληπτή από όλους τους κατοίκους έτσι ώστε ολόκληρη η κοινωνία πια να περάσει σε αυτό το επίπεδο και όλη μαζί οργανωμένη να προσπαθήσει να αποτινάξει από το νησί το μεγάλο φρένο του χαρακτηρισμού της "'Αγονης Γραμμής"
Φυσικά δεν παύει να υπάρχουν ακόμη στο νησί οι λάτρεις της προηγούμενης νοσηρής περιόδου, είναι όμως στο χέρι των κατοίκων να απομονώσουν αυτούς τους γνωστούς "λάτρεις" και να τους στείλουν σπίτι τους χωρίς δεύτερη ευκαιρία να επαναφέρουν το χάος και την εσωστρέφεια στο νησί.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι μέχρι το 2008 η πληροφόρηση του νησιού βρισκόταν σε ένα στατικό επίπεδο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του μηνιαίου έντυπου τύπου. Το πέρασμα στην διαδικτυακή πληροφόρηση με την δημιουργία πολλαπλών ενημερωτικών ιστοσελίδων αλλά και το πέρασμα του νησιού στην ψηφιακή εποχή, που κάποιοι πολέμησαν με νύχια και με δόντια για να αποφευχθεί, μια και είχαν καταλάβει ότι αυτό θα σήμαινε και το τέλος της μυστικότητας και των "διακανονισμών", συνετέλεσαν έτσι ώστε το φάσμα της εσωστρέφειας άρχισε να ανακρούει πρύμναν και στο τέλος να εξαφανισθεί τελείως.
Το επόμενο διάστημα η εξωστρέφεια πρέπει να κυριαρχήσει και να καταλάβουν όλοι ότι είναι η μοναδική ευκαιρία για την πλήρη μεταμόρφωση των νησιών και των κατοίκων τους καθώς και όλων των Κυθηρίων - Αντικυθηρίων της διασποράς όπου και αν βρίσκονται. Και φυσικά τον πρωτεύοντα ρόλο στο όλο αυτό εγχείρημα έχουν όλοι οι νέοι άνθρωποι, γιατί πρέπει να παραδεχθούμε ότι "Παλιός γάϊδαρος, περπατησιά δεν αλλάζει", εκτός βέβαια ορισμένων λίγων εξαιρέσεων που μπορεί να είναι περασμένοι στην ηλικία αλλά η καρδιά τους παραμένει πάντα νέα και το μυαλό τους καθαρό.
--------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
--------------------------------