Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Σοκ και από Standard & Poor's για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Σοκ και από Standard & Poor's για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας
Μετά τη Moody's που υπονόησε σαφώς ότι μπορεί να υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας και ο οίκος Standard & Poor's σε έκθεση του για τις προοπτικές των χωρών της Ευρωζώνης δεν αποκλείει την ίδια αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα.

H S& Pεκτιμά εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα είναι αδύναμη και εύθραυστη. Μέχρι το 2017 ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα εξακολουθεί να είναι 20% μικρότερο σε σχέση με τα μεγέθη του 2007. Οι αδύναμες επιχειρηματικές συνθήκες και οι συνθήκες περιορισμού της πίστωσης θα εμποδίσουν τις επενδύσεις οι οποίες θα περιοριστούν 40% κάτω απ' τα επίπεδα του 2007. 

«Η πρόσφατη πολιτική αναταραχή γύρω απ' την προεδρική εκλογή καταδεικνύει ότι τα θεσμικά και κυβερνητικά ρίσκα στην Ελλάδα είναι σημαντικά και περιορίζουν τις αξιολογήσεις». 

«Μετά την αναβάθμιση μας στις 12 Σεπτεμβρίου, το 'Β' της αξιολόγησης που έχουμε για την Ελλάδα πλέον αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες μας ότι το κρατικό χρέος θα υποχωρήσει απ' το 2014, χάρη στα αποτελέσματα της σημαντικής προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής, την έξοδο της χώρας απ' την εξαετή ύφεση και την άποψη μας ότι οποιαδήποτε ανακεφαλαιοποίηση τράπεζας δεν θα επηρεάσει το χρέος, αφού πιστεύουμε ότι τα κεφάλαια του ΤΧΣ επαρκούν». 

Ο οίκος θεωρεί ότι η χώρα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα σχεδόν 3 δισ ευρώ χρέους που διακρατούν πιστωτές που δεν είχαν συμμετάσχει στις αναδιαρθρώσεις, ακόμα και εάν τελικά υπάρξει συμφωνία με τον επίσημο τομέα για ελάφρυνση του χρέους. 

Σύμφωνα με την S&P η πιθανότητα αλλαγής της αξιολόγησης μέσα στο 2015 που δίνει για τη χώρα μας είναι λιγότερο από 30%, κάτι που εκφράζει εξάλλου το χαρακτηρισμό "σταθερές προοπτικές" που έχει στην υφιστάμενη αξιολόγηση. 

"Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε την αξιολόγηση εάν η οικονομική ανάπτυξη ξεπεράσει τις τρέχουσες προσδοκίες για 1,7% του ΑΕΠ κατά μ.ο. το διάστημα 2015 - 17, ή εφόσον το θεσμικό πλαίσιο ενισχυθεί σημαντικά. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εφόσον οι δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην αγορά υπηρεσιών αποφέρουν περισσότερους καρπούς και πιο γρήγορα απ' ότι αναμένουμε.
----------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
----------------------------