Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Στον «αέρα» οι μισθοί - Πάγωσαν οι διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας

Σε... κενό διαπραγμάτευσης πέφτει, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, η σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη θέση της τελευταίας που είχαν υπογράψει η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) και η οποία λήγει σήμερα, 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ημερησίας», η ΓΣΕΕ επιχειρώντας να κρατήσει «ζωντανή» τη Σύμβαση - που οι εργοδοτικές οργανώσεις επιδιώκουν να συζητήσουν μετά τις βουλευτικές εκλογές, την ανάδειξη νέας κυβέρνησης και την αποσαφήνιση της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί - αποστέλλει σήμερα πρόσκληση στους 4 εργοδοτικούς φορείς με την οποία ζητά:

1. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για όλα τα θεσμικά ζητήματα, τα οποία μπορούν να ρυθμίζουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Οι θεσμικοί όροι των ΕΓΣΣΕ (π.χ. άδειες) ακόμη με το νέο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προβλέπει το Μνημόνιο, καθίστανται υποχρεωτικοί για όλες τις επιχειρήσεις, ενώ ειδικά η καταβολή του επιδόματος γάμου είναι δεσμευτική μόνο για τις επιχειρήσεις - μέλη των τεσσάρων εργοδοτικών οργανώσεων. Το χρονικό περιθώριο για την ανανέωση ή μη των θεσμικών αυτών όρων, όπως υπογραμίζει στην «Η» ο δικηγόρος Γ. Καρούζος, είναι έως τις 31 Μαρτίου λόγω της τρίμηνης μετενέργειας που ισχύει μετά τη λήξη κάθε σύμβασης.

2. Να επανέλθουν τα κατώτατα όρια των μισθών και των ημερομισθίων στα επίπεδα που ήταν πριν από το Μνημόνιο, δηλαδή στα 751,39 ευρώ και 33,57 ευρώ, αντίστοιχα. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο νόμος 4046/12 έχει αφαιρέσει από τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις το δικαίωμα καθορισμού του κατώτατου μισθού και το ύψος του ορίζεται νομοθετικά, καμία εργοδοτική οργάνωση δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει το συγκεκριμένο αίτημα το οποίο, επιπλέον, έχει μπει στο «πακέτο» των προεκλογικών «παροχών» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιάμεση λύση
Η ενδιάμεση «λύση» που συζητήθηκε στο παρασκήνιο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ήταν να συμφωνηθεί η παράταση της ΕΓΣΣΕ για ακόμη ένα χρόνο με τους ίδιους όρους (χωρίς δηλαδή τα μισθολογικά) έως ότου «καθαρίσει» το πολιτικό τοπίο. Τη λύση αυτή δεν αποδέχθηκαν, ωστόσο, όλες οι πλευρές.
--------------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Γιώργος Γάτος
--------------------------------------