Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ «Να αποπληρώσει η Ελλάδα το χρέος της σε έναν... αιώνα»

«Να αποπληρώσει η Ελλάδα το χρέος της σε έναν... αιώνα»
 
Αποπληρωμή χρέους σε διάστημα... ενός αιώνα, προτείνει Αμερικανός ακαδημαϊκός για την περίπτωση της Ελλάδας. Σύμφωνα με το άρθρο του Ασόκα Μόντι του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, το Ινστιτούτο Μπρίγκελ καλεί τους τροικανούς να σταματήσουν να εθελοτυφλούν και να δώσουν λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Μάλιστα, επικρίνει τόσο τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, όσο και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την κοντόφθαλμη οπτική τους και την επιμονή στην εφαρμογή των ίδιων πολιτικών στην Ελλάδα, που στηρίζονται στο δόγμα της λιτότητας.
Οπως αναφέρει το protothema.gr, το άρθρο επισημαίνεται μια σειρά λαθών που έχουν γίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, αρχής γενομένης από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.


«Να αποπληρώσει η Ελλάδα το χρέος της σε έναν... αιώνα»

Μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας κάνει αναφορά στα διαβόητα «greek statistics», με τα οποία η Ελλάδα άνοιξε το δρόμο για την ένταξή της στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, για να φτάσει στα τεράστια πακέτα διάσωσης που δόθηκαν από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ προς τη χώρα μας.

Όπως υπογραμμίζει, παρά τη «χαλάρωση» των όρων αποπληρωμής του δανείου, τον Ιούλιο του 2011,το κακό είχε ήδη συμβεί. Η Ελλάδα αδυνατούσε να αποπληρώσει το χρέος της και οι απώλειες που αναγκάστηκαν να δεχτούν οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας, είχαν σαν αποτέλεσμα την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας, τα οποία οδήγησαν σε διαρκή πτώση της ανάπτυξης και μιζέρια. «Το λάθος είχε γίνει!» γράφει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει, μάλιστα, πως, κάθε φορά που η επιλογή για την Ελλάδα ήταν ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, η απόφαση ήταν το λάθος. Έτσι, εισηγείται προς την Τρόικα να αποδεχτεί την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας σε 100 χρόνια -στην ουσία, πρόκειται για διαγραφή του χρέους, ωστόσο μια τέτοια... διατύπωση θα μπορούσε να βοηθήσει την Άνγκελα Μέρκελ να εξηγήσει στους Γερμανούς ότι, κάποτε, θα αποζημιωθούν για τα λεφτά που έδωσαν για την Ελλάδα.

Το πρόβλημα, ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, είναι ότι το σύστημα αντιστέκεται και «πολεμά» κάθε λογική σκέψη. Και αυτό, γιατί, μεταξύ άλλων, κατά το διάστημα της κρίσης, η Ελλάδα αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στον πιο ιδεαλιστικό στόχο της ευρωζώνης: μια ευρύτερη πολιτική ένωση.

«Είναι εύκολο να χαρακτηριστούν αντιδραστικοί» υπογραμμίζει, «όσοι μιλούν για χαλάρωση των μέτρων προς την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν βοηθάει. Αυτές οι συζητήσεις έγιναν για την Ισπανία και είναι αναπόφευκτο να γίνουν κάποια στιγμή και για την Ιταλία».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η ανάλυση του κ. Μόντι ειναι σε υψηλούς τόνους: «Τα λάθη που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδαw είναι πάρα πολλά. Αλλά μια νέα αρχή είναι δυνατόν να συμβεί. Η Τρόικα πρέπει να συγχωρήσει μέρος του ελληνικού χρέους. Με το πρωτογενές πλεόνασμα και με τα έσοδα από τους φόρους, η Ελλάδα μπορεί να κάνει μια νέα αρχή με τους ιδιώτες πιστωτές της. Πρέπει η εποπτεία των φορολογικών λογαριασμών της Ελλάδας να μεταφερθεί από το γραφείο του Μοσκοβισί (και των Γερμανών) στους ιδιώτες πιστωτές».

Για την Ευρώπη η αξιοπιστία του κοινού νομίσματος είναι ουσιαστικής σημασίας, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Μόντι, «αυτό μπορεί να γίνει βήμα-βήμα».

«Τώρα είναι ώρα για μεγάλες χειρονομίες. Η Ελλάδα, που για χρόνια ήταν αστείρευτη πηγή αναστάτωσης, μπορεί να γίνει η αιτία για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης. Ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να δώσουμε στην Ελλάδα μια πραγματική ευκαιρία και ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί το ευρώ» καταλήγει.
--------------------------------
Πηγή: Ημερησία
--------------------------------