Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Διπλάσια από όσο αναμενόταν η αύξηση στα τσιγάρα - Στα 10 λεπτά

Διπλάσια από όσο αναμενόταν θα είναι τελικά η επιβάρυνση σε κάθε πακέτο τσιγάρων.

Μετά από αρκετές ημέρες συζητήσεων και καθυστέρησης (που ευνόησαν τους ενδιαφερόμενους να «αποθεματοποιήσουν») τα πρώτα τσιγάρα με αυξημένο φόρο αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. Ωστόσο η αύξηση δεν περιορίστηκε στα 5 λεπτά (όπως είχε ανακοινωθεί) ή στα 6 λεπτά μαζί με τον ΦΠΑ (όπως υπολογιζόταν) αλλά … στρογγυλοποιήθηκε στα 10 λεπτά του ευρώ, δηλαδή διπλασιάστηκε πριν καν στεγνώσει το μελάνι με το οποίο τυπώθηκε η σχετική υπουργική απόφαση!

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αιτία της διπλής ανατίμησης είναι ο μαθηματικός τύπος τον οποίο εφαρμόζουν οι καπνοβιομηχανίες κατά την τιμολόγηση των προϊόντων τους. Αν και ο ειδικός φόρος που αυξήθηκε στα προϊόντα καπνού οδηγεί σε αύξηση 5-6 λεπτών, το σύστημα τιμολόγησης των εταιριών δεν επιτρέπει υποδιαιρέσεις τιμών μικρότερες των δέκα λεπτών. Όπως υποστήριζαν μάλιστα οι ίδιες πηγές, και 3 λεπτά να ήταν η αύξηση του φόρου «στα χαρτιά», θα έφτανε πάλι στα 10 λεπτά η αύξηση της τιμής στο πακέτο.

Αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν όπτι ο καπνοβιομηχανίες έχουν δκό του σύστημα τιμολόγησης, ενώ το δημόσιο θα εισπράξει μόνο τα 5 λεπτά συν το ΦΠΑ σας έσοδο.
---------------------------------------------------
Πηγή: newmoney.gr-Κωστής Πλάντζος
---------------------------------------------------