Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Αν μετά το εορταστικό τραπέζι πρόκειται να οδηγήσετε πιείτε καφέ

Μια βασική οδηγία που δίνεται από τους ειδικούς μετά από ένα πλούσιο γεύμα είναι η αποφυγή της οδήγησης.
 
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι αφενός ένα τέτοιο γεύμα συνοδεύεται πολλές φορές από κατανάλωση αλκοόλ, αφετέρου η πέψη της τροφής δημιουργεί έντονη υπνηλία. Αν ωστόσο πρέπει να οδηγήσετε πιείτε ένα καφέ. 

Η καφεΐνη μας ξυπνάει και όχι μόνο. Σύμφωνα με μελέτες ο καφές βοηθάει να αντιδράμε καλύτερα και να προσέχουμε περισσότερο. 

Σε έρευνα μάλιστα που πραγματοποιήθηκε σε επαγγελματίες οδηγούς μεγάλων αποστάσεων βρέθηκε ότι η καφεΐνη προλαμβάνει την επικίνδυνη κόπωση στο τιμόνι. 

Οι ερευνητές λαμβάνοντας υπόψη μαρτυρίες από 530 οδηγούς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν καταναλώσει καφεΐνη (κυρίως από καφέ) είχαν 63 % λιγότερες πιθανότητες να τρακάρουν σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν καταναλώσει κάποια πηγή καφεΐνης (τρόφιμο ή ρόφημα). 

Η θετική αυτή επίδραση του καφέ στη συγκέντρωση πιστοποιείται άλλωστε και από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης (ποσότητα που περιέχεται για παράδειγμα σε περίπου 2 φλιτζανάκια ελληνικού καφέ ή 1 φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ) αυξάνει την ικανότητα προσοχής και εγρήγορσης σε υγιείς ενήλικες.
-----------------------------
Πηγή:  neadiatrofis.gr
-----------------------------