Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ-ΛΙΜΑΝΙ ΓΥΘΕΙΟΥ



                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                       ΗΛΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟΥ

                                       Περιφερειακού Συμβούλου



                     ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ-ΛΙΜΑΝΙ ΓΥΘΕΙΟΥ


Δυσάρεστη έκπληξη επεφύλαξε η  δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της απόφασης αριθμ.67659 του ΥΠΕΚΑ ,σύμφωνα με την οποία από τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό και ειδικότερα  τον τουρισμό κρουαζιέρας απουσιάζει προκλητικά και κατάφορα άδικα από το σχεδιασμό του  το λιμάνι του Γυθείου.
  
Το θέμα έθεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση και ενημερώθηκε το Σώμα και τα άλλα θεσμικά Όργανα της Περιφέρειας
 Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η παράληψη ήταν εκ παραδρομής και θα υπάρξει σύντομα διορθωτική παρέμβαση.

 Όμως ,  όπως και να έχει  το θέμα, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο και τα στοιχεία βάσει των οποίων κάποιοι αναπτυξιολόγοι και εθνικοί χωροτάκτες σχεδιάζουν και διαμορφώνουν σε εθνικό επίπεδο μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον τουρισμό και την ανάπτυξη γενικότερα.
  
 Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ,πολύ σωστά, διέθεσε όλο σχεδόν το ποσό που είχε στη διάθεση της για λιμενικά έργα από το ΕΣΠΑ για την επέκταση του λιμανιού του Γυθείου και το κατασκευάζει ήδη με γοργούς ρυθμούς, έτσι ώστε σύντομα να εξυπηρετεί μεγάλα κρουαζιερόπλοια.
  
Οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Γυθείου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και το αναδεικνύουν μακράν  πρωταθλητή στην Περιφέρεια του σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και  πανελλαδικά φιγουράρει μεταξύ των πρώτων λιμανιών τουρισμού κρουαζιέρας σε ποσοστό ετήσιας αύξησης των αφίξεων.
  
Άρα, με τα στοιχεία αυτά και με το σπαθί του το λιμάνι του Γυθείου δικαιούται άμεσα και κατηγορηματικά να ενταχθεί στο χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό κρουαζιέρας, όπως έχουν συμπεριληφθεί γειτονικά λιμάνια με πολύ μικρότερη κίνηση.

Στηλιτεύοντας σε κάθε περίπτωση πρακτικές και μεθοδεύσεις του παρελθόντος, που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα, καθιστούμε γνωστό στους πάντες  ότι έχουν γνώση οι φύλακες και οι πολίτες με τους αρμόδιους φορείς του Νομού αναμένουν άμεσα να υπάρξει τροποποίηση και το Γύθειο να πάρει τη θέση που δικαιούται.