Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

"Οι Θαλαμηπόλοι κ. Υπουργέ δεν είναι μόνον «γκαρσόνια ή τραπεζοκόμοι»

Η Πανελλήνια Ένωση Θαλαμηπόλων - Αρχιθαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Πανελλήνια Ένωση Θαλαμηπόλων - Αρχιθαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού συστρατευμένη με το σύνολο των ναυτεργατικών οργανώσεων συμμετέχει με όλες της τις δυνάμεις στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχει αποφασίσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και καλεί τα μέλη της να δώσουν το δυναμικό τους παρόν για την επιτυχία της ανακοινωθείσας 24ωρης πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας ως μία νέα αντίδραση στο πολυνομοσχέδιο του κ. ΥΝΑ το οποίο και πράγματι αποτελεί ταφόπλακα για ότι έχει απομείνει για τους έλληνες ναυτεργάτες.

Το νεώτερο σχέδιο του νόμου που συζητείται ήδη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατεδαφίζει στην κυριολεξία τον κλάδο μας αφού με την μείωση των οργανικών συνθέσεων κατά 50% και με τον περιορισμό της δεκάμηνης απασχόλησης αποστέλλονται με μια μονοκονδυλιά εκατοντάδες συνάδελφοί μας στην ανεργία με όλες τις εντεύθεν καταστροφικές επιπτώσεις σε βάρος όχι μόνο των ιδίων και των οικογενειών τους αλλά και σε βάρος των ασφαλιστικών μας Ταμείων και αυτής της ίδιας της οικονομίας της Χώρας.

Το έχουμε πει και πάλι στον κ. ΥΝΑ και το επαναλαμβάνουμε γιατί φαίνεται ότι δεν το άκουσε. Όπως θα πρέπει να γνωρίζει, ο ρόλος και η αποστολή των Θαλαμηπόλων δεν περιορίζεται απλά και μόνον στα καθήκοντα του ξενοδοχειακού τομέα των πλοίου αλλά αποτελούν και συνιστούν το κύριο τμήμα του πληρώματος το οποίο και σε περίπτωση κινδύνου και ατυχήματος, επωμίζεται το έργο της ασφαλούς εκκενώσεως του πλοίου.

Οι Θαλαμηπόλοι κ. Υπουργέ δεν είναι μόνον «γκαρσόνια ή τραπεζοκόμοι» αλλά αποτελούν το κύριο και μέγιστο τμήμα του προσωπικού ασφαλείας του πλοίου.

Είναι σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες ναυτικοί που δουλεύουν συνεχώς τον μεν χειμώνα 14-16 ώρες το δε καλοκαίρι και επί 20 ώρες, επί 31 ημέρες τον μήνα, και με 24ωρη παραμονή στον χώρο της δουλειάς τους. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι εργαζόμενοι σε αυτή τη Χώρα με τέτοιες συνθήκες απασχόλησης;

Και τι θα γίνει μετά την μείωση της οργανικής δύναμης της ειδικότητας μας κατά 50% ;
θα μειωθεί άραγε και το πρωτόκολλο το πλοίου κατά 50%;

Σας έχουμε υποβάλει και πάλι δημόσια κ. ΥΝΑ όλα τα παραπάνω ερωτήματα και απαντήσεις δεν πήραμε .

Σας τα θέτουμε και πάλι και περιμένουμε απαντήσεις.

Όλοι οι εργαζόμενοι της Χώρας μας, στεριανοί και ναυτικοί, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της πρωτοφανούς ανεργίας, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της φτώχειας και της ισοπέδωσης των μέχρι σήμερα κατακτήσεων των εργαζομένων .

Εσείς κ. ΥΝΑ θα πρέπει να νοιώθετε «περήφανος» γιατί με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σας γίνεστε μεγαλοεργολάβος στην κατεδάφιση των εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών και του κλάδου μας ιδιαίτερα.

Η απεργιακή μάχη τώρα αρχίζει και είναι υπόθεση όλων των ναυτεργατών, όλων των συνταξιούχων και όλων των εργαζομένων.

Εμείς θα δώσουμε όλη τη ψυχή μας στον αγώνα γιατί είναι αγώνας που αφορά αυτήν την ίδια την επιβίωσή μας και την ύπαρξή μας ως ενεργών ναυτικών».
---------------------------
Πηγή:  marinews.gr
---------------------------