Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Κατασκευή κυψέλης από βαρέλι

Καθώς χάζευα στο Διαδίκτυο έπεσε το μάτι μου σε έναν μελισσοκόμο από την Ονδούρα ο οποίος έφτιαξε μια κυψέλη από ένα βαρέλι. Με εντυπωσίασε η ιδέα πως μπορούμε με άχρηστα ή απλά καθημερινά αντικείμενα που διαθέτουμε κοντά μας να φτιάχνουμε πράγματα που μας είναι πολύ χρήσιμα, και έτσι θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτήν την πολύ καλή ιδέα.

Τα μόνα υλικά που χρειαζόμαστε για την κατασκευή είναι ένα πλαστικό βαρέλι 200 λίτρων (που μας δημιουργεί δυο κυψέλες) μερικά κομμάτια από ξύλο και μερικές λαμαρινόβιδες.



Η διαδικασία κατασκευής είναι πολύ απλή αρκεί να ακολουθήσει βήμα βήμα τις οδηγίες.

Ξεκινώντας κόβουμε το βαρέλι στην μέση κατά μήκος ΠΡΟΣΟΧΗ όμως δεν το κόβουμε το βαρέλι από το σημείο που έχει το πώμα γιατί θα μας χρησιμεύσει ως είσοδος για της μέλισσες.


Εφόσον έχουμε κόψει το βαρέλι σε δυο μέρη σειρά έχει τώρα να κατασκευάσουμε το ξύλινο πλαίσιο που θα προσαρμόζεται με βίδες άνετα γύρω από το μισό βαρέλι. Αυτό το πλαίσιο λειτουργεί ως ενισχυτικό, επίσης λειτουργεί και ως υποστήριγμα για τα πόδια που θα στηρίζει την κυψέλη.

Στην συνέχεια το μόνο που απομένει να κατασκευάσουμε είναι τα πόδια που θα στηρίζουν την κυψέλη.


Τα πόδια είναι ξύλινα και βιδώνονται στο επάνω πλαίσιο που καλύπτει περιμετρικά το μισό βαρέλι αλλά και βιδώνονται κατακόρυφα στο βαρέλι όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε σε αυτό το στάδιο της κατασκευής μας είναι τα πόδια να μην κλείσουν την πώμα (είσοδο) του βαρελιού.

Καλό θα ήταν να κάνουμε ακόμα ένα πλαίσιο στα κάτω άκρα των ποδιών έτσι ώστε να γίνει η κατασκευή μας ακόμα ποιο γερή και στιβαρή.


Για την σκεπή ή καπάκι κυψέλης καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε κυματοειδές λαμαρίνα έτσι ώστε η κυψέλη μας να αερίζεται όπως ένα συμβατικό καπάκι τύπου Αυστραλίας. Τέλος συγκρατήστε την κυψέλη με την λαμαρίνα με ένα σχοινί ή με κάτι ειδικούς ελαστικούς ιμάντες που δένουν αντικείμενα στα ποδήλατα η στα μηχανάκια.

Βέβαια η συγκεκριμένη κυψέλη έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και νομίζω πως αυτές η βελτιώσεις "πατέντες" σε εμάς τους Έλληνες μας ταιριάζουν απολυτά.

Το έχουμε στο DNA μας.


----------------------------------
Πηγή: e-kypseli.blogspot.gr
----------------------------------