Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Σωτηρία με επιστροφή σε γη και θάλασσα

Το «ελληνικό όνειρο» των δεκαετιών του '70 και '80 που θεωρούσε τις σπουδές εισιτήριο οικονομικού και κοινωνικού στάτους έχει ανατραπεί, διαψεύδοντας δραματικά το όραμα της «αθάνατης» ελληνικής οικογένειας, που σήμερα σε επίπεδο γονιών νοσεί από ακατάσχετη «μορφωσιολαγνεία» και σε επίπεδο παιδιών από πλήρη σύγχυση και παραπληροφόρηση.

Ολα αυτά σε έναν κόσμο που αλλάζει ανεξέλεγκτα και σε μια Ελλάδα που «ερημοποιείται» από την κρίση...

Αποτέλεσμα πρώτο: Επαγγέλματα κύρους όπως γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι περνούν δύσκολες ώρες και κυρίως έχουν «κλείσει» για την επόμενη πενταετία.

Αποτέλεσμα δεύτερο: Το μέλλον ανήκει σε κομμωτές, οινολόγους και ποτοποιούς, γεωπόνους και φοροτεχνικούς.

Αποτέλεσμα τρίτο: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια μηχανή υπερπαραγωγής ανέργων, καθώς σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας στους τρεις αποφοίτους ΑΕΙ στην Ελλάδα είναι άνεργος. Στη χώρα μας η ανεργία στους πτυχιούχους είναι υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αποτέλεσμα τέταρτο: Επιστροφή στη γη και στη θάλασσα με επαγγέλματα όπως αγρότης εναλλακτικών καλλιεργειών, ζωοτέχνης, ιχθυολόγος, είναι μια σωστή επιλογή όχι μόνο για δουλειά, αλλά και για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά (οικονομικό τμήμα) που έχει παρακολουθήσει περίπου 700 επαγγέλματα τα οποία ταξινομούνται σε 17 μεγάλες ομάδες και υποομάδες επαγγελμάτων. Η επιστημονική ομάδα και ομάδες φοιτητών δούλεψαν υπό την εποπτεία του καθηγητή Θόδωρου Κατσανέβα και τα συμπεράσματα βγήκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παραθέτουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρήματα που καθοδηγούν τους νέους προς την επιλογή του επαγγέλματος, τη στιγμή μάλιστα που το μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού έχει καταργηθεί στα σχολεία.


Ο κατάλογος

1 Στο γεωργικό τομέα, οι γεωπόνοι εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο και ειδικότερα στην περίπτωση που έχουν αποκτήσει γνώσεις για σύγχρονες, εναλλακτικές καλλιέργειες και μεθόδους και έχουν τη διάθεση να τις εφαρμόσουν στην πράξη. Οι τεχνολόγοι ιχθυοτροφείων έχουν θετικές προοπτικές, αν και σε ορισμένες περιοχές, όπως λ.χ. στη Δυτική Ελλάδα, παρατηρείται σχετικός κορεσμός. Οι γεωλόγοι και οι μεταλλειολόγοι εμφανίζουν επίσης θετικές προοπτικές, ειδικότερα σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι κτηνίατροι έχουν εξαιρετικές προοπτικές, όπως και οι ζωοτεχνικοί, οι ποτοποιοί κ.λπ.

2 Στη χημεία και στους συγγενείς κλάδους, η κατάσταση για τους χημικούς, τους βιολόγους, τους φαρμακοποιούς χειροτερεύει, έχοντας επηρεαστεί σοβαρά από την κρίση, ενώ και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές τους δεν είναι ιδιαίτερα καλές. Εδώ υπάρχουν, βέβαια, ευρείες επαγγελματικές διέξοδοι σε διάφορους άλλους εργασιακούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και του ιατρικού επισκέπτη.

3 Η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες θεωρούνται οι λεωφόροι του μέλλοντος και αυτό αντανακλάται στην αγορά εργασίας. Στη εποχή της κρίσης, όμως, έχουν πληγεί ακόμα και αυτά τα επαγγέλματα, όπου εμφανίζεται σοβαρή κάμψη στην απορροφητικότητά τους στην αγορά εργασίας, κάτι που εκτιμάται ότι θα αναστραφεί στο μέλλον.

4 Τα οικονομικά επαγγέλματα παρουσιάζουν προβλήματα στην άμεση απορρόφηση αποφοίτων του κλάδου, όπου για να αποκτήσει κανείς «απασχολησιμότητα» και ικανοποιητική αμοιβή, χρειάζεται να έχει επέλθει ικανός χρόνος πρακτικής εμπειρίας. Σταθερή επαγγελματική απορροφητικότητα διατηρούν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, αφού φαίνεται ότι ισχύει η γνωστή ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι η εφορία και ο θάνατος»! Πολλές νέες θέσεις εργασίας διαφαίνεται να υπάρχουν στον κλάδο των Ορκωτών Ελεγκτών, λόγω της μερικής ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών είσπραξης της φορολογητέας και ασφαλιστικής ύλης.

5 Ο τομέας του εμπορίου και των δημοσίων σχέσεων διατηρεί μέτρια απορροφητικότητα. Βέβαια, οι καλοί και έμπειροι πωλητές βρίσκουν επαγγελματικές διεξόδους, αν και το λιανικό εμπόριο είναι ιδιαίτερα κουραστικό και απαιτητικό. Στις χαμηλές βαθμίδες των πωλητών επικρατεί το καθεστώς της προσωρινής και της μερικής απασχόλησης. Το ισοζύγιο για εκπαιδευμένα και έμπειρα στελέχη δημοσίων σχέσεων συνεχίζει να είναι αρκετά μακροπρόθεσμα ικανοποιητικό.

6 Στα νομικά επαγγέλματα, η δικηγορία παρουσιάζει ακόμα υψηλότερο κορεσμό από παλαιότερα. Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση για τους εξειδικευμένους στους τομείς του εμπορικού, του ναυτιλιακού, του ευρωπαϊκού δικαίου.

7Τα τουριστικά επαγγέλματα διατηρούν τη θετική προοπτική τους, αν και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση. Τα επισιτιστικά επαγγέλματα, και ειδικότερα ο μάγειρας και ο ζαχαροπλάστης, διατηρούν την απορροφητικότητά τους στην αγορά εργασίας.

8 Τα αθλητικά επαγγέλματα παρουσιάζουν αμφίρροπη εικόνα. Η κάμψη που παρουσιάζει το ισοζύγιο των γυμναστών συνεχίζεται, αν και σε ορισμένα αθλήματα όπως το τένις, η ιππασία, αλλά και το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, κ.λπ., οι καλοί προπονητές μπορούν να βρουν επαγγελματικές διεξόδους. Αντίθετα, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της εγκληματικότητας, μεγάλη αύξηση της απορροφητικότητας εμφανίζουν οι φύλακες ασφαλείας, όπου μπορούν να βρουν δουλειά και οι γυμναστές.

Τραγική κατάσταση

9 Η κατάσταση στον κλάδο των μαζικών μέσων επικοινωνίας και ειδικότερα της δημοσιογραφίας είναι πλέον τραγική. Συγκεκριμένα, τα πρώτα βήματα ενός πρωτοεισερχόμενου δημοσιογράφου στον κλάδο γίνονται, κατά κανόνα, υπό εξαιρετικά δυσάρεστες συνθήκες.

10 Σε όλους των κλάδους των καλών τεχνών, η εικόνα διατηρείται έντονα αρνητική. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τους ηθοποιούς, τους σκηνοθέτες, τους σκηνογράφους και λιγότερο τους χορευτές και τους μουσικούς, οι οποίοι μπορούν να βρουν κάποια περιοδική απασχόληση. Επαγγέλματα όπως οι τεχνολόγοι μουσικής και οι τεχνολόγοι γραφικών τεχνών έχουν, αντίθετα, σχετικά καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές. Σοβαρή κάμψη εμφανίζει η κατάσταση της αγοράς εργασίας για τους γραφίστες και τους διακοσμητές, η οποία οφείλεται στην κρίση αλλά και στην πληθώρα αποφοίτων από διάφορες συναφείς σχολές, κυρίως ιδιωτικές, τα τελευταία χρόνια.
----------------------------
Πηγή: Ελευθεροτυπια
----------------------------