Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Φαρμάκι τα φάρμακα

Νέο χαράτσι στα φάρμακα θα αρχίσουν να πληρώνουν από σήμερα οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς διπλασιάζεται η συμμετοχή στο κόστος θεραπείας. Σαν να μην έφταναν όλα τα χαράτσια στην Υγεία, έρχεται από σήμερα και αυτό των φαρμάκων, καθώς θα εφαρμοστεί η λεγόμενη ασφαλιστική τιμή στα σκευάσματα.

Η ασφαλιστική τιμή θα εφαρμοστεί σε όλα τα φάρμακα που είναι ενταγμένα στη «θετική λίστα» και αποζημιώνονται από τα Ταμεία. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα όριο κάλυψης που τίθεται από το υπουργείο Υγείας με σκοπό να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη. Ομως η επιβάρυνση μετατίθεται στους ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν ακόμη και διπλή συμμετοχή, εάν θέλουν τουλάχιστον να συνεχίσουν τη θεραπεία τους με το ίδιο σκεύασμα και να μην επιλέξουν το φτηνότερο που θα καλύπτεται.

Ειδικότερα, οι συμμετοχές των ασθενών θα προσαρμοστούν στις νέες τιμές των φαρμάκων, ενώ θα πρέπει πλέον να πληρώνουν και τη διαφορά εάν το φάρμακο που θα προμηθεύονται θα είναι ακριβότερο από το ποσόν που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός θα αποζημιώνει μόνο την ασφαλιστική τιμή ενός σκευάσματος (ανώτατη τιμή που έχει δοθεί), και αν το φάρμακο είναι ακριβότερο, τότε ο ασφαλισμένος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και το 50% της διαφοράς.

Για παράδειγμα, εάν ένα σκεύασμα έχει ασφαλιστική τιμή 5 ευρώ, ενώ στο ράφι πωλείται έναντι 10 ευρώ τότε ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλει το 25% της γνωστής συμμετοχής, αλλά και το 50% από τα 5 ευρώ της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των 5 ευρώ και των 10 που είναι η λιανική.

Ενημέρωση

Οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους για τη διαφορά της τιμής, υποστηρίζει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, χωρίς ωστόσο να υπολογίζει ότι το ιατρικό σώμα έχει δηλώσει ότι θα χορηγεί ένα σκεύασμα με βάση την αποτελεσματικότητά του και όχι την τιμή.

Μπορεί το συγκεκριμένο μέτρο να απαλύνει λίγο τα οικονομικά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, θα επιβαρύνει όμως άλλη μια φορά τις τσέπες των ασφαλισμένων, που θα πρέπει πλέον να πληρώνουν πολύ περισσότερα για να αγοράσουν τα φάρμακά τους.
----------------------------------------------------------------------
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
----------------------------------------------------------------------