Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ο «Ιπποκράτης» εξέτασε 4.800 παιδιά σε 20 δήμους της Κρήτης

Ταξιδεύει για Χαλκίδα του κινητό πολυϊατρείο του «Χαμόγελου του Παιδιού»
«Αποτελεί μεγάλη χαρά η ολοκλήρωση του προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής στο νησί της Κρήτης, όπου εξετάστηκαν 4.800 παιδιά, σε 20 δήμους της Περιφέρειας του νησιού» δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τρίτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο Κρήτης.



Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της δράσης της Προληπτικής Ιατρικής μέσω του κινητού πολυϊατρείου «Ιπποκράτης», της κινητής μονάδας Παιδιατρικής και της Οδοντιατρικής του οργανισμού που βρέθηκαν στο νησί από τις 11 Φεβρουαρίου έως και τις 24 Μαρτίου.

Μέσα στους δύσκολους καιρούς που περνούν όλοι οι Έλληνες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ολοένα και περισσότερο αγκαλιάζονται τέτοιες δωρεάν πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να βοηθήσουν και κάνουν καλύτερη τη ζωή όσο περισσότερων συνανθρώπων μας.

Πιο συγκεκριμένα ο «Ιπποκράτης» και η παρέα του επισκέφθηκαν 5 δήμους το διάστημα από τις 11 έως και τις 20 Φεβρουαρίου και εξέτασε 1.500.

Στην συνέχεια επισκέφθηκε το Ρέθυμνο, όπου από τις 21 έως τις 28 Φεβρουαρίου εξέτασε περίπου 800 παιδιά πάλι σε 5 δήμους.

Τις πρώτες 12 ημέρες του Μάρτη το «Χαμόγελο» βρέθηκε στο νομό Ηρακλείου όπου περισσότερα από 1.500 παιδιά σε 6 δήμους δέχθηκαν την δωρεάν εξέταση των εθελοντών του Οργανισμού.

Τελικός προορισμός, ο νομός Λασιθίου, όπου από τις 13 έως και τις 23 Μαρτίου οι εθελοντές προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε 1.000 παιδιά τεσσάρων δήμων.

Επόμενος σταθμός της δράσης της προληπτικής ιατρικής είναι η Εύβοια «Με στόχο να εξετάσουμε 18.000 παιδιά μέσα στο 2013 συνεχίζεται το ταξίδι του «Ιπποκράτη» με επόμενους σταθμούς την Εύβοια, την Πελοπόννησο και τα Κύθηρα. "Το Χαμόγελο του Παιδιού" παρέχει Προληπτική Ιατρική από το 2002, σήμερα όμως σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύουμε όλοι μας, η Προληπτική Ιατρική για τα παιδιά είναι επιβεβλημένη και αναγκαία. Αυτό αποδεικνύεται και από τα δεκάδες αιτήματα που δεχόμαστε καθημερινά από όλη την Ελλάδα».

Να θυμίσουμε ότι από το 2002 ως και το 2012 εξετάστηκαν συνολικά 23.852 παιδιά με 25.579 εξετάσεις σε όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα έγιναν 19.977 εξετάσεις από τη μονάδα οδοντιατρικής και παιδιατρικής, 1.894 εξετάσεις από το πολυϊατρείο του «Ιπποκράτη» και 3.708 εξετάσεις απ' την οφθαλμιατρική και ΩΡΛ μονάδα.

Συγκεκριμένα το 2012 εξετάστηκαν 6.999 παιδιά σε 109 σημεία της χώρας, σε νηπιαγωγεία (27%), σε δημοτικά σχολεία (62%) και σε πλατείες (11%).

Στα περισσότερα παιδιά πραγματοποιήθηκαν όλες σχεδόν οι εξετάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες. Συγκεκριμένα οδοντιατρικός έλεγχος έγινε στο 77% των παιδιών, ΩΡΛ έλεγχος στο 51% των παιδιών, οφθαλμολογικός έλεγχος στο 53% και παιδιατρικός έλεγχος στο 15%.

Ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών και της σωστής ανάπτυξής τους με σκοπό την άμεση προστασία τους από σοβαρότερα προβλήματα.

Βασική προϋπόθεση για κάθε παιδί που συμμετέχει αποτελεί η ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων του. Όλα τα ευρήματα των εξετάσεων γνωστοποιούνται μόνο στους γονείς με σκοπό την - σε όσες περιπτώσεις είναι απαιτούμενη - θεραπεία.
-----------------------
Πηγή: To BHMA
-----------------------