Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Περίπου 19 δις ευρώ αναμένει η γεωργία της χώρας μας από την νέα ΚΑΠ

Το ποσό των 18, 74 δις ευρώ έχει να λαμβάνει κατ΄ αρχήν η χώρα μας από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα ισχύσει από το 2014 έως το 2020, με τις έως τώρα συμφωνίες μεταξύ των υπουργών Γεωργίας και των πρωθυπουργών των κρατών μελών της Ε.Ε., ενώ εκκρεμεί σειρά τριμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις οριστικές αποφάσεις.Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρης την Τετάρτη 27 Μαρτίου, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις δραστηριότητες του υπουργείου του για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την νέα ΚΑΠ.

Όπως εξήγησε τα 15 δις αφορούν τα κονδύλια του πρώτου πυλώνα, δηλαδή της άμεσες ενισχύσεις των αγροτών και την νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς (έναντι 16 δις της προηγούμενης δημοσιονομικής περιόδου) και τα 3,74 δις τα κονδύλια του δεύτερου πυλώνα, δηλαδή της αγροτικής ανάπτυξης (έναντι 3,8 δις της προηγούμενης δημοσιονομικής περιόδου).

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, στην οποία συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Μόσχος Κορασίδης και Δημήτριος Μελάς, από τον υπουργό τονίστηκαν και τα εξής:

Για το ανώτατο όριο καταβολής των άμεσων ενισχύσεων, αποφασίστηκε από το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας να αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών εάν θέλουν να τεθεί
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα ενός ποσοστού της τάξης του 7% για συνδεδεμένες ενισχύσεις ποιοτικών προϊόντων όπως: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, βιολογικών, καθώς και 3 νέων ποιοτικών κατηγοριών προϊόντων νησιωτικής γεωργίας, ορεινής γεωργίας και παραδοσιακής γεωργίας.

Θα δοθούν 2% από των πρώτο πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων στους νέους αγρότες, οι οποίοι θα ενισχύονται στο ξεκίνημά τους χωρίς εγγυητική επιστολή.
Ο νέος αγρότης διακρίνεται από τον νεοεισερχόμενο στη γεωργία και θα γίνει προσπάθεια για στήριξη της απασχόλησης μέσω της γεωργίας για να μειωθεί η ανεργία.
Κάθε κράτος μέλος θα ορίσει μόνο του ποιον θεωρεί ενεργό αγρότη ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της γεωργίας.

Θεσπίζονται κανόνες αειφόρου γεωργίας για να μην κατασπαταλούνται οι πόροι και να υπάρχει πρόνοια και για τις μελλοντικές γενιές. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία το 30% της ενίσχυσης θα αφορά περιβαλλοντικά μέτρα όπως η εναλλαγή στις καλλιέργειες για αποφυγή μονοκαλλιεργειών, για εκμεταλεύσεις άνω των 100 στρεμμάτων.

Επίσης, θα μένει ένα ακαλλιέργητο ποσοστό 5% των εκμεταλλεύσεων πάνω από 10 έως 30 εκτάρια, στα πλαίσια του λεγόμενου πρασινίσματος της ΚΑΠ., ενώ η αρχική πρόταση αφορούσε το 7%. Για την Ελλάδα ζητήθηκε κατά τη διαπραγμάτευση να εξαιρεθούν οι ελαιώνες, οι οπωρώνες, τα ψυχανθή, τα αρωματικά φυτά και άλλες πολυετείς καλλιέργειες, καθώς και το ρύζι.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την Ελλάδα, για το οποίο, όπως είπε ο υπουργός δόθηκε μάχη, αφορά στα βοσκοτόπια, καθώς ο ορισμός που δίνει η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που επικρατούν στον ελληνικό χώρο. Η επέκταση του ορισμού θα έχει ως αποτέλεσμα δυνητικά να ενισχυθούν οι ελληνικοί βοσκότοποι με περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα έχει τεράστια σημασία για την ελληνική κτηνοτροφία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι βοσκότοποι στη χώρα μας ανέρχονται σε 29 εκατ. στρέμματα, όταν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι 25 εκατ. στρέμματα.

Στο πλαίσιο της κοινής οργάνωσης αγοράς έχει επιτευχθεί και η υποχρέωση αναγραφής του τόπου προέλευσης στα νωπά φρούτα/λαχανικά αλλά και άλλων ποιοτικών χαρακτηριστικών εφόσον είναι αποτέλεσμα μέτρησης, ενώ το νέο αποθεματικό για κρίσεις στον γεωργικό τομέα, διαμορφώνεται σε 2,8 δισ. ευρώ, με πόρους από μείωση των άμεσων ενισχύσεων. Εφόσον οι πόροι δεν χρησιμοποιηθούν, επιστρέφονται στις άμεσες ενισχύσεις.
-----------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
-----------------------------