Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός ανάδειξης του φορέα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία

Ενώ το Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει να έχει βρει το δρόμο του, το Σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία αδυνατεί να βρει τους ρυθμούς του. 

Μετά την χαμένη περσινή σχολική χρονιά 2011/2012, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του φορέα εκτέλεσης του σχεδίου ο οποίος ουσιαστικά έληγε την 1η Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επαναπροκηρυχθεί διαγωνισμός, οποίος θα χρειαστεί περίπου έναν ακόμα μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί.

Το θετικό για την φετινή χρονιά είναι ότι δεν θα χρειαστούν νέες Υπουργικές Αποφάσεις, οπότε όταν κάποια στιγμή οριστεί ο φορέας εκτέλεσης μετά θα μπορέσουν να τρέξουν οι διαδικασίες. Τη φετινή χρονιά το εν λόγω σχέδιο αποκτά μεγαλύτερη σημασία μιας και λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, έρευνες δείχνουν ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό υποσιτισμού μερίδας μαθητών οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Το «Σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία» φέτος προβλέπεται να εφαρμοστεί στα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ολόκληρης της επικράτειας και όχι μόνο στην Περιφέρεια Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης όπως προβλεπόταν να γίνει πιλοτικά πέρσι. Συνολικά, το σχέδιο αφορά 364.665 μαθητές.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για τη φετινή σχολική χρονιά ανέρχεται στο ποσό των 3.221.457,11 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και για τις τρεις ζώνες (Α Zώνη: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Β Ζώνη: Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρος, Νότιο Αιγαίο, Γ. Ζώνη: Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Κρήτης) ο οποίος θα καλυφθεί από κοινοτική χρηματοδότηση και από τις πιστώσεις του Π/Υ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για την πρώτη ζώνη είναι 1.002.139,37 ευρώ, για τη δεύτερη ζώνη 1.023.812,77 ευρώ και για τη τρίτη ζώνη 1.195.504,97 ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του σχεδίου για το σχολικό έτος 2010/2011 ανερχόταν σε 2.221.083 ευρώ.

Στόχοι του Σχεδίου

  • Η ανατροπή της φθίνουσας κατανάλωσης οπωροκηπευτικών.
  • Η σταθερή αύξηση του μεριδίου των οπωροκηπευτικών στο διαιτολόγιο των παιδιών στο στάδιο κατά το οποίο διαμορφώνονται οι διατροφικές τους συνήθειες.
  • Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών και κατά συνέπεια η μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας.
  • Η επίτευξη των στόχων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των εισοδημάτων του γεωργικού τομέα, της σταθεροποίησης των αγορών και της διαθεσιμότητας των τρεχουσών και μελλοντικών προμηθειών.

Προϊόντα προς διάθεση

α) μήλα
β) πορτοκάλια
γ) αγγουράκια
δ) σταφίδα κ.α.

Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή του Σχεδίου

  • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
  • Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και
  • Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------