Με στόχο να ταράξει τα νερά του ελληνικού θαλασσίου
τουρισμού η κυβέρνηση κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός με την επικείμενη
κατάθεση νομοσχεδίου, ταράσσοντας τα βαλτωμένα νερά του ελληνικού
yachting.
Νομοσχέδιο που συνέταξαν το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κωστής Μουσουρούλης συνεργάστηκαν έχοντας τρεις πολιτικούς στόχους:
1. Την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και των συναφών επαγγελμάτων, τα οποία σήμερα στενάζουν.
2. Την δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας (πληρώματα, συντηρητές, ναυπηγεία, μαρίνες κτλ)
3. Την περιφερειακή ανάπτυξη με την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών
«Σκοπός είναι να τονωθεί η οικονομία των νησιών και των παράκτιων περιοχών, να μεγαλώσει η τουριστική περίοδος ώστε να λειτουργούν οι τοπικές επιχειρήσεις για περισσότερους μήνες, να παραμένουν οι νέοι στους τόπους του» επεσήμαναν στο «Π.Θ.» στελέχη των δύο υπουργείων και προσέθεσαν;
«Τα σκάφη και οι ιδιοκτήτες τους, Έλληνες και αλλοδαποί, θα πάψουν να βρίσκονται «υπό διωγμό» στις Ελληνικές θάλασσες και λιμάνια και θα κληθούν να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον με την παροχή κινήτρων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν μόνο:
• με την προσέλκυση ιδιωτικών και επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, ελληνικών και αλλοδαπών συμφερόντων, ανεξαρτήτως σημαίας για ευρύτερη κυκλοφορία και λιμενισμό για όσους περισσότερους μήνες το χρόνο είναι δυνατόν.
• αλλά και με την προσέλκυση μεγάλων Κοινοτικών επαγγελματικών σκαφών (Mega yachts) για να χρησιμοποιούνται και να παραμένουν στην Ελλάδα ή δυνατόν καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Βασική προϋπόθεση αποτελεί η δημιουργία ενιαίου, απλού και ασφαλούς δικαίου.
Αυτό σημαίνει:
• Κωδικοποίηση των διάσπαρτων ρυθμίσεων
• Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας
• Εναρμόνισή της με τις σύγχρονες πρακτικές και τις Κοινοτικές διατάξεις.
• Μηχανοργάνωση όλων των συναφών αρμόδιων υπηρεσιών (Νηολόγια, Λεμβολόγια, Υπηρεσίες του ΥΝΑ κλπ.
Οι βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθοι:
Για όλα τα πλοία αναψυχής, επαγγελματικά και ιδιωτικά
• Κωδικοποίηση και επικαιροποίηση όλης ανεξαιρέτως της νομοθεσίας, η οποία αφορά όλα ανεξαιρέτως τα πλοία αναψυχής (επαγγελματικά, ιδιωτικά, ημερόπλοια, παραδοσιακά, ναυταθλητικά, μικρά σκάφη αναψυχής κτλ) έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σαφές και ενιαίο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα ρυθμίζει όλα τα ζητήματα του θαλάσσιου τουρισμού.
• Κατάργηση, συγχώνευση και εξορθολογισμός παλαιών και ανεπίκαιρων διατάξεων, οι οποίες καθιστούν μη ελκυστική την ελληνική σημαία σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς ιδιοκτήτες.
• Αποσαφήνιση και απλοποίηση των διατάξεων που αφορούν στη νηολόγηση των πλοίων αυτών υπό ελληνική σημαία.
Απώλειες 2,7 δισ.
Η Ελλάδα έχει απώλειες εσόδων ύψους 2,7 δισ. ευρώ και περίπου 300.000 θέσεων εργασίας από τον μαρασμό του θαλασσίου τουρισμού.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Γράτσος, ο οποίος στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία από την έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι περίπου 13.000 σκάφη αναψυχής δημιούργησαν 59.000 θέσεις εργασίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα.
«Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η Ελλάδα μπορέσει και προσελκύσει 100.000 επιπλέον σκάφη, τα οποία θα δένουν σε μαρίνες στην Ελλάδα, θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300.000 θέσεις εργασίας και περίπου 2,7 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα» τόνισε ο Γ. Γράτσος.
Με βάση το αρχείο της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, στο οποίο είναι εγγεγραμμένα 3.500 πλοία, τα οποία απασχολούν 3.000 Έλληνες ναυτικούς ασφαλισμένους στο ΝΑΤ αλλά και 10.000 εποχιακούς, κατά τους 7 με 8 μήνες διάστημα στο οποίο ναυλώνονται τα σκάφη για τη επάνδρωση των ξενοδοχειακών μερών των πλοίων (μάγειροι καμαρότοι) και πέραν της οργανικής συνθέσεως ναύτες και ναυτόπαιδες καθώς και skippers για τα ιστιοπλοϊκά.
Επίσης απασχολούνται άτομα στις επισκευαστικές ζώνες και στα ναυπηγεία: ειδικότητες που ασχολούνται στο Πέραμα κατά την ετήσια συντήρηση των σκαφών: Ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, ταπετσιέρηδες, τεχνίτες σιδήρου, οξυγονοκολλητές, μηχανικοί, ψυκτικοί, ανταλλακτικά πλοίων. Ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των εργαζομένων, περίπου 25.000, που απασχολούνται σε γραφεία των Πλοιοκτητριών Εταιρειών, Ναυλομεσιτών και ασφαλιστών σκαφών.
------------------------
Πηγή: protothema.gr
------------------------