Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ενιαία Ενίσχυση και Αγροτικό Πετρέλαιο οι εκκρεμότητες του ΥπΑΑΤ μέχρι το τέλος του χρόνου .

Ενιαία Ενίσχυση και επιστροφή του φόρου Αγροτικού Πετρελαίου είναι οι δύο τελευταίες εκκρεμότητες που καλείται να «κλείσει», μέχρι το τέλος του έτους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αν και για την Ενιαία Ενίσχυση έχει ανακοινωθεί ότι η εξόφληση θα πραγματοποιηθεί πριν τις γιορτές (μετά τις 15 Δεκεμβρίου) ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα δοθεί η εξόφληση (50%) του ΕΦΚ του Αγροτικού Πετρελαίου.

Πηγές του ΑγροΤύπου ανέφεραν ότι για την συγκεκριμένη πληρωμή μεγάλο ρόλο θα παίξει η «δόση» που περίμενε η χώρα. Μετά και την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup για εκταμίευση στις 13 Δεκεμβρίου, το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να καταφέρει να πληρώνει τους αγρότες πριν τις γιορτές. Την ίδια στιγμή με γρήγορους ρυθμούς φαίνεται να προχωρούν οι αξιολογήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης και όλοι πια αναμένουν την έναρξη των πληρωμών ενώ από μέρα σε μέρα θα ξεκινήσει και η ανάρτηση των ονομάτων των δικαιούχων για τις δράσεις του ΠΑΑ που αφορούν την βιολογική γεωργία και την νιτρορύπανση.

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, πολλά είναι τα παράπονα, ειδικά κτηνοτρόφων όσον αφορά την πληρωμή της προκαταβολής (50%) της Ενιαίας Ενίσχυσης. Παρά το γεγονός ότι από το ΥπΑΑΤ τονίζεται πως μέχρι στιγμής έχουν λυθεί τα περισσότερα προβλήματα που προέκυψαν με τις αναδασωτέες εκτάσεις, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας, κ. Νίκος Δημόπουλος ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ενώ το ΥπΑΑΤ είχε υποσχεθεί ότι θα πληρωνόντουσαν αυτό το διάστημα όλοι οι κτηνοτρόφοι που είχαν πρόβλημα με τις αναδασωτέες εκτάσεις τελικά πληρώθηκαν περίπου μόνο 800 ενώ 1.200 συναδέλφοι μας δεν έχουν εισπράξει ακόμα τα χρήματα της προκαταβολής. Για τον λόγο αυτό επιδιώξαμε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία όμως παρά τις προσπάθειές μας δεν έχει καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί».

Αγροτικό πετρέλαιο
Η πρώτη δόση, περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου καταβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012.
Το ποσό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, που εξασφαλίσθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για το 2012, είναι το ίδιο με πέρυσι, ενώ η πληρωμή πραγματοποιείται σε δύο δόσεις.

Η πληρωμή, του κάθε δικαιούχου, γίνεται με βάση τα ψηφιοποιημένα στοιχεία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων και του αριθμού των ζώων που έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου).
---------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------------