Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ο χρόνος πιέζει για λύσεις στην εφαρμογή του νόμου 4015 για τους συνεταιρισμούς .

Σε γόρδιο δεσμό, η λύση του οποίου περνάει από χέρια σε χέρια, έχει εξελιχθεί ο περίφημος νόμος 4015 περί συνεταιρισμών που ψηφίσθηκε επί υπουργίας Κώστα Σκανδαλίδη και μέχρι σήμερα έχει φέρει σε τέλμα το συνεταιριστικό κίνημα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η παρούσα πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα επιχειρήσει να περάσει τις απαιτούμενες αλλαγές μέσω τροπολογιών που θα περιέχονται σε επερχόμενο ν/σ για τις ζωοτροφές το οποίο αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με όσα δηλώνουν συνεταιριστές στον ΑγροΤύπο, φημολογείται ότι το ΥπΑΑΤ προσανατολίζεται να κάνει δεκτή την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για νέα εξάμηνη παράταση στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4015, μετά την 31 Δεκεμβρίου του 2012, που λήγει η παρούσα η οποία είχε δοθεί από τον υπηρεσιακό Υπουργό Ναπολέοντα Μαραβέγια.

Διαρροές
Ωστόσο εντύπωση και αντιδράσεις προκαλεί το τελευταίο διάστημα το γεγονός της μη δημοσιοποίησης από πλευράς ΥπΑΑΤ της έκθεσης που συνέταξε η αρμόδια επιτροπή, η οποία είχε οριστεί από τον Υπουργό ΑΑΤ, Καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη, προκειμένου να μελετήσει το νόμο και να καταθέσει προτάσεις για την βελτίωσή του.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν αφού διέρρευσε σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ του αγροτικού ρεπορτάζ (συμπεριλαμβανομένου και του ΑγροΤύπου) μέρος της έκθεσης αυτής αλλά από πλευράς Υπουργείου και πάλι δεν υπήρξε αντίδραση.

Αναμένεται το ν/σ με τις τροπολογίες
Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Τζανέτο Καραμίχα, Πρόεδρο ΠΑΣΕΓΕΣ ο οποίος μας δήλωσε: «Με αυτό το νόμο, τον οποίο ψήφισε ο κ. Σκανδαλίδης επικρατεί η απόλυτη σύγχυση. Σε ότι αφορά την σημερινή ηγεσία του ΥπΑΑΤ, μας είχε αναφέρει στην Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ ότι θα τροποποιούσε εκείνα τα σημεία που δημιουργούν δυσκολίες. Αυτό που τουλάχιστον ξέρω εγώ είναι ότι υπάρχει ένας νόμος υποτίθεται έτοιμος (για τις ζωοτροφές) τον οποίο δεν έχουμε δει ακόμα μέσα στον οποίο θα συμπεριληφθούν τροπολογίες για τον 4015 που αφορά τους συνεταιρισμούς».

Και προσθέτει: «Στην επιτροπή που συνέστησε ο Υπουργός, προκειμένου να επεξεργαστεί τον νόμο και να προτείνει διορθώσεις συμμετείχε μόνο ένας εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ. Στο πόρισμα αυτό το οποίο διέρρευσε ουσιαστικά η επιτροπή προτείνει την κατάργηση του 4015. Οι άνθρωποι αυτοί που συνέταξαν την έκθεση είναι έμπειροι και όχι μαθητευόμενοι μάγοι όπως αυτοί που έβαλε ο κ. Σκανδαλίδης για το νόμο».

Παράταση ζητάει η ΠΑΣΕΓΕΣ
Επίσης, ο κ. Καραμίχας μας έκανε γνωστό ότι «Έχουμε ζητήσει παράταση αφού βλέπουμε ότι με τα θέματα που έχει θέσει σε προτεραιότητα η Κυβέρνηση ο χρόνος μέχρι 31 Δεκεμβρίου είναι λίγος για να “περάσει” ένας νόμος που ακόμα δεν έχει δοθεί σε διαβούλέυση.
Αυτό που υποστηρίζουμε πλέον είναι να καταργηθούν όλοι οι νόμοι για τους συνεταιρισμούς. Έχουμε ωριμάσει και πιστεύουμε απόλυτα ότι δεν χρειάζονται νόμοι. Αυτό που θέλουμε είναι να δοθούν φορολογικά κίνητρα προκειμένου οι αδρανείς συνεταιρισμοί να αυτοδιαλυθούν ιδιαίτερα όταν δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία.
Δεν έχουμε μόνο πολλούς κακούς συνεταιρισμούς αλλά και πολλούς καλούς και εκεί θέλουμε να επενδύσουμε, όμως αυτή η εκκρεμότητα δημιουργεί προβλήματα».

Νομοθετικό κενό
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, Πρόεδρος ΕΑΣ Λάρισας (η οποία μπήκε σε διαδικασία εκκαθάρισης) μας τονίζει: «η πληροφόρηση που έχω είναι ότι θα δοθεί παράταση. Το λάθος που έγινε αρχικά με τον νόμο 4015 είναι ότι δεν προέβλεψε το μεταβατικό στάδιο. Αυτό δημιούργησε ένα κενό ενάμιση περίπου χρόνου αφού το μόνο που κατάφερε αυτός ο νόμος ήταν να μετατρέψει τις Ενώσεις αναγκαστικά σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ενώ κανένας δεν προτίμησε να μετατραπεί σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη. 

Επίσης ο νόμος Σκανδαλίδη όπως έχουμε συνηθίσει να τον λέμε, ήθελε – και το έλεγαν πολλοί παράγοντες – 18 προεδρικά διατάγματα. Αυτό λέχθηκε από την αρχή και από την πλευρά της ΠΑΣΕΓΕΣ. Εγώ δεν θέλω να πω ότι δικαιώθηκε η ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά εκ του αποτελέσματος αυτό προκύπτει. Εμείς πήραμε μια απόφαση να μετατραπούμε σε Α.Σ. Παράλληλα ενημερώσαμε στα χωριά τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς εκ των οποίων κάποιοι έμειναν αυτόνομοι (25 στον αριθμό εφόσον τους δινόταν η δυνατότητα εκ του νόμου), κάποιοι διαλύθηκαν ενώ 86 πήραν απόφαση να έρθουν σαν νομικά πρόσωπα στην μετατρεπόμενη ΕΑΣ Λάρισας. Αυτές οι αποφάσεις και η δικιά μας ελήφθησαν τον Μάρτιο. Από εκείνη την ημέρα και μετά ήρθε το χάος αφού υπάρχει ένα νομοθετικό κενό».

Εποπτική αρχή
Για το ίδιο θέμα ο κ. Σιδερόπουλος προσθέτει: «Η πενταμελής εποπτική αρχή που θα έπρεπε να οριστεί προκείμενου να κρίνει ποια σχήματα θα προχωρήσουν, δεν ορίστηκε ποτέ με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε απραξία, απαξίωση και τελικά οδηγηθήκαμε σε ένα πραγματικό “πάρτι” των εμπόρων. Οι αγρότες τρόμαξαν διότι οι τιμές κατρακύλησαν, δεν είχαν πια φωνή κ.α. Όλα αυτά ήταν χάσιμο χρόνου. Μετά προστέθηκε και το πρόβλημα των εργαζομένων με τις κλαδικές συμβάσεις – οι οποίοι έχουν δίκιο από την πλευρά τους – με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνουν πολύ χειρότερα.
----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------