Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Προ κρίσιμων αποφάσεων η ΝΕΛ

Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων, οι οποίες φαίνεται ότι πρέπει μάλιστα να ληφθούν άμεσα, βρίσκεται η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου αλλά και οι πιστωτές της, προεξάρχουσας της Millennium Bank, καθώς η ακτοπλοϊκή εταιρεία παραμένει υπό μεγάλη πίεση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά παρά την μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν οι αριθμοί της κίνησης επιβατών σε σχέση με τα επίπεδα του 2009.


Τα προβλήματα ξεκινούν από την ρευστότητα και το δανεισμό και φτάνουν έως την τρέχουσα δυσμενή για την ακτοπλοΐα, εν γένει, συγκυρία εξαιτίας του υψηλού κόστους των καυσίμων, της κάμψης της επιβατικής κίνησης συνολικά και του εντονότατου ανταγωνισμού.

Το ζήτημα έχει βέβαια και τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις καθώς πέραν των εργαζομένων στην εταιρεία, απειλείται και η ισχύουσα διασύνδεση πολλών νησιωτικών προορισμών με όλες τι συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Βιωσιμότητα

Με αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων επί σειρά τριμήνων η βιωσιμότητά της, υπό τα ισχύοντα δεδομένα, αμφισβητείται από ολοένα και περισσότερες πλευρές της αγοράς ενώ η διοίκηση προειδοποιεί ότι η δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας του Ομίλου συνδέεται με την επιτυχή έκβαση ενεργειών που δρομολογεί όπως η πώληση πλοίων και η επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.

Και αυτά παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει να επιδείξει, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, διαχειριστική ευελιξία που την «έφτασε πολύ μακρύτερα από ότι ανέμεναν πολλοί», σημαντικό στόλο 18 πλοίων -με τα ταχύπλοα, μάλιστα, πλοία της να είναι υψηλότατων προδιαγραφών- ενώ διαθέτει και «προίκα» από 12ετείς συμβάσεις επιδοτούμενων άγονων γραμμών (οι νέες συμβάσεις άγονων που επιδοτούνται ουσιαστικά και από τα περιφερειακά ταμεία της ΕΕ, είναι ενός ή δύο ετών). Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι το σύνολο των υποχρεώσεων της ΝΕΛ ενδέχεται να έχει προσεγγίσει πλέον ακόμα και τα 240 εκατ. ευρώ.

Τα προβλήματα ρευστότητας τα οποία αναφέρει στην εξαμηνιαία έκθεσή της η ναυτιλιακή ενδέχεται να έχουν επιδεινωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και ενδεχομένως την τρέχουσα περίοδο (όπως άλλωστε και σε όλο τον κλάδο). «Όταν το Αίολος Κεντέρης, το γρηγορότερο και πολυτελέστερο monohull στο Αιγαίο, αγοραζόταν έναντι 60 εκατομμυρίων ευρώ από τα γαλλικά ναυπηγεία της Alstom το 2001, το πετρέλαιο έκανε 15 δολάρια το βαρέλι. Με την κατανάλωσή του να ανέρχεται από 6 έως 8 τόνους την ώρα αντιλαμβάνεστε τι σημαίνουν τα 100 δολάρια το βαρέλι για το bottom line της εταιρείας», επισημαίνει στο Capital.gr άνθρωπος που έχει συμμετάσχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την εταιρεία κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας που πέρασε.

Αρνητικές ενδείξεις

Τα προβλήματα ρευστότητας για την αγορά καυσίμων έχουν μεταφραστεί από ορισμένους κύκλους της αγοράς ως απόδειξη ότι οι Πορτογάλοι της Millennium -η οποία είναι η βασική πιστώτρια τράπεζα με έκθεση στη ΝΕΛ που πληροφορίες θέλουν να υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ- δεν προτίθενται ή δεν μπορούν πλέον να εξακολουθούν να στηρίζουν την ακτοπλοϊκή. Κυκλοφορούν έτσι σενάρια, που από τη φύση τους είναι δύσκολο να διασταυρωθούν, περί επικείμενων σοβαρών εξελίξεων.

Οι υποχρεώσεις στις καταστάσεις

Η ΝΕΛ στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση που δημοσίευσε στις 28 Αυγούστου εμφανίζει σύνολο υποχρεώσεων της 30η Ιουνίου της τάξης των 192,8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επισημαίνει πως η διοίκηση του Ομίλου έχει αποφασίσει να προβεί σε μία σειρά ενεργειών όπως η «τροποποίηση των πιστωτικών όρων με τους κύριους προμηθευτές του Ομίλου και ειδικότερα τους προμηθευτές καυσίμων, με σκοπό την σύγκλιση του χρόνου αποπληρωμής των εμπορικών του υποχρεώσεων και την είσπραξη των εμπορικών του απαιτήσεων» αλλά και την «πιθανή αποεπένδυση παγίων περιουσιακών στοιχείων».

Πώληση πλοίων

Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί «σε εύλογο χρονικό διάστημα στην πώληση πλοίων αναπόσβεστης αξίας 36 εκατ. ευρώ περίπου», γεγονός που θα συμβάλει όμως στην βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων μόλις κατά το ποσό 6 εκατ. περίπου.

Το ρίσκο των ναυλώσεων

Τραπεζίτες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα επισημαίνουν στο Capital.gr πως η επιθετική στρατηγική της ΝΕΛ να ναυλώσει πλοία τρίτων και να προσθέσει δρομολόγια ώστε να αυξήσει τα μερίδιά της και να βελτιώσει τις ταμειακές της ροές «σκόνταψε» τόσο στον ανταγωνισμό όσο και στην γενικότερη ύφεση της οικονομίας και της ελληνικής ακτοπλοΐας ειδικότερα.

Συρρίκνωση της δραστηριότητας

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της άλλωστε η διοίκηση της ΝΕΛ προαναγγέλλει «συρρίκνωση της δραστηριότητας της εταιρείας, δεδομένου ότι η επέκταση των δραστηριοτήτων της, τους προηγούμενους μήνες δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα εξαιτίας της μη αναμενόμενης ανατροπής των γενικών οικονομικών συνθηκών της χώρας, όσο και της μεγάλης αύξησης των τιμών των καυσίμων, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος του λειτουργικού κόστους του Ομίλου».

Crisis management

Έτσι «επανακαθορίστηκε η χρήση των πλοίων του ομίλου» και η γενικότερη «αναδιάρθρωση των λειτουργιών της επιχείρησης», αποφασίσθηκε η διακοπή συμβάσεων ναυλώσεων συγκεκριμένων πλοίων, το αποτέλεσμα εκμετάλλευσης των οποίων, είναι ζημιογόνο, και επαναξετάσθηκαν οι συμβάσεις πρακτορεύσεως, η πιστωτική πολιτική προς τις μεταφορικές εταιρείες καθώς και η μείωση αποδοχών του προσωπικού».

Σημειώνεται επίσης ότι μέσα στη χρήση του 2011 και το πρώτο εξάμηνο του 2012 η εταιρεία διέκοψε την χρονοναύλωση έξι πλοίων λόγω των αρνητικών λειτουργικών αποτελεσμάτων.

Διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές

Η ΝΕΛ έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και πιθανολογεί επίτευξη συμφωνίας «για την αναδιάρθρωση και ρύθμιση των υποχρεώσεων της προς τις τράπεζες και το σύνολο των προμηθευτών της, ώστε να εξασφαλισθεί η αναγκαία ρευστότητα για την εξακολούθηση της λειτουργίας της και να αντιμετωπιστεί το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον».

Ongoing concern

«Παρά ταύτα, το ενδεχόμενο της μη επιτυχούς έκβασης των ανωτέρω ενεργειών της διοίκησης υποδηλώνει την ύπαρξη αβεβαιότητας σχετικά με την δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας του Ομίλου», σημειώνει η διοίκηση της ΝΕΛ στην εξαμηνιαία οικονομική της έκθεση.

Τζίρος και αποτελέσματα

Η ΝΕΛ, που βρίσκεται στην κατηγορία επιτήρησης στο ΧΑ, ανακοίνωσε στο εξάμηνο μείωση ζημιών και κύκλου εργασιών. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε στα 30,36 εκατ. από 36,12 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2011 (-15,95%). Τα μικτά αποτελέσματα ήταν ζημίες 8,6 εκατ. έναντι ζημιών 19,58 εκατ. πέρυσι.

Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αποτελέσματα ήταν ζημίες 11,86 εκατ. έναντι ζημιών 20,99 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Το καθαρό αποτέλεσμα του ομίλου διαμορφώθηκε έτσι σε ζημία 18,2 εκατ. και παρουσίασε αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες στο εξάμηνο 19,37 εκατ.

Η εταιρεία NEL LINES διαχειρίζεται σήμερα ένα στόλο 18 πλοίων έναντι 22 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με μέση ηλικία τα 25 έτη.
--------------------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Του Ηλία Γ. Μπέλλου
--------------------------------------------------------