Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Κανένα αποτέλεσμα δεν φέρνει η ιδιωτική αποθεματοποίηση του ελαιολάδου στη χώρα μας.
Τραγική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση από την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Η υποτονική εσωτερική ζήτηση, το μειωμένο ενδιαφέρον από τους Ιταλούς εμπόρους και η μεγάλη παραγωγή των Ισπανών, έχουν οδηγήσει σε τέλμα την αγορά.


Γεγονός που ανάγκασε την αρμόδια Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΕ να ανοίξει για ακόμη μια φορά, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, το μηχανισμό της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για 100.000 τόνους παρθένου και έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Η νέα αποθεματοποίηση γίνεται σε δύο δημοπρασίες.

Η πρώτη ξεκίνησε στις 31 Μαΐου και έληξε στις 5 Ιουνίου. Για τη δεύτερη δημοπρασία οι προσφορές θα υποβάλλονται μέχρι και τις 19 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στην πρώτη δημοπρασία, οι Ισπανοί αποθεματοποίησαν περίπου 85.000 τόνους παρθένου ελαιόλαδου και 400 τόνους έξτρα παρθένου.

Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική αποθεματοποίηση ελάχιστα αναμένεται να επηρεάσει την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. «Οι τιμές που προτάθηκαν στην πρώτη υποπερίοδο κυμαίνονταν μέχρι 0,65 ευρώ το κιλό όσον αφορά το απλό παρθένο και μέχρι 1,29 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νικ. Μιχελάκης.

Κύριος στόχος του Μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης είναι να συμβάλλει στην άνοδο των τιμών με την προσωρινή αποθήκευση και επομένως απόσυρση από την αγορά των ποσοτήτων που αποθεματοποιούνται, η κυριότητα των οποίων εξακολουθεί να παραμένει στους κατόχους τους παραγωγούς.

Οι προσφορές αφορούν περίοδο αποθεματοποίησης 180 ημερών και κάθε προσφορά καλύπτει ελάχιστη ποσότητα τουλάχιστον 50 τόνων. Ο υποβάλλων την προσφορά προβαίνει στη σύσταση εγγύησης ύψους 50 ευρώ ανά τόνο ελαιολάδου.

Αναφερόμενος στο μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Βασίλης Κοζομπόλης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Στη Μεσσηνία δεν υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον αν και υπάρχουν αποθέματα. Δεν αντιμετωπίζεται έτσι το πρόβλημα των χαμηλών τιμών στο ελαιόλαδο.

Οι 100.000 τόνοι είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στην παραγωγή της Ισπανίας. Το θέμα δεν είναι αν θα εφαρμόσει το μέτρο η Ελλάδα ή η Ισπανία αλλά αν έχει αποτέλεσμα. Το μέτρο το εφαρμόζει αυτός που έχει μεγάλο πλεόνασμα και υποβαθμισμένα λάδια. Άρα εκ των πραγμάτων αυτή είναι η Ισπανία.

Ο έμπορας στη χώρα μας δεν θα πάει να αγοράσει ελαιόλαδο για να το βάλει στην αποθεματοποίηση. Αλλά και ο συνεταιρισμός που έχει απόθεμα θέλει να έχει την ευχέρεια όποτε θα δει να αναβαίνουν οι τιμές να το πουλήσει. Δύσκολα να δεχθούν τα μέλη ενός συνεταιρισμού να βάλουν το ελαιόλαδό τους σε αποθεματοποίηση.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μας βοηθάει αυτό το μέτρο. Κάποτε θα πρέπει στην ΕΕ να υπάρχουν πολιτικές φωνές που θα ζητάνε να μην κοροϊδεύουν άλλο τους παραγωγούς. Αυτά είναι ημίμετρα που δεν αξίζει τον κόπο να τα κουβεντιάζουμε. Θα έπρεπε να ντρέπονται αυτοί που αποφασίζουν τέτοια μέτρα. Σήμερα στην Ευρώπη δεν υπάρχει ρευστότητα και οι Ιταλοί, οι οποίοι ήταν οι «παραδοσιακοί» αγοραστές του ελαιολάδου μας, λόγω της οικονομικής κρίσης που και αυτοί αντιμετωπίζουν κάνουν ελάχιστες αγορές».

Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νικ. Μιχελάκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Τελικά το μέτρο της αποθεματοποίησης καταλήγει να λειτουργεί μόνο για την Ισπανία. Η επιτυχία του μέτρου σε ότι αφορά την άνοδο των τιμών, δεν φαίνεται πολύ πιθανή. Και αυτό γιατί η ποσότητα των 100.000 τόνων που προκηρύσσεται είναι πολύ μικρή, αφού αποτελεί μόλις το 6% περίπου των αποθεμάτων της Ισπανίας και μόλις το 3% των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Όμως η επιδότηση που μπορούν να πάρουν οι συμμετέχοντες στο Μέτρο, αν κρίνει κανείς από τα ποσά που καθορίστηκαν στις προηγούμενες αποθεματοποιήσεις, δεν φαίνεται καθόλου ευκαταφρόνητη. Βέβαια, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Μέτρο των Ισπανών είναι πολύ υψηλό και αν υπάρξει κάποια επιτυχία του σε αυτούς θα οφείλεται.

Στην Ελλάδα όμως το ενδιαφέρον για συμμετοχή αν κρίνει κανείς από τις μόνο 1-3 περιπτώσεις συμμετοχής στις προηγούμενες αποθεματοποιήσεις, είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Και βέβαια τη χρονιά που πέρασε στην Ελλάδα η παραγωγή ήταν μικρή και τα αποθέματα σήμερα φυσιολογικά πρέπει να είναι χαμηλά. Όμως, όπως πληροφορούμαστε υπάρχουν αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί που διατηρούν αποθηκευμένες σε ελαιοτριβεία σημαντικές ποσότητες, της τάξεως των 5-15 τόνων για αρκετό καιρό, αναμένοντας καλύτερες τιμές.

Οι παραγωγοί αυτοί ασφαλώς θα μπορούσαν σε συνεργασία μεταξύ τους και βέβαια με τα ελαιοτριβεία (ώστε να συγκεντρωθούν ποσότητες μεγαλύτερες των 50 τόνων που απαιτεί ο διαγωνισμός), να δοκιμάσουν τη συμμετοχή τους στον Μέτρο. Αν δεν εγκριθούν, δεν έχουν να χάσουν τίποτε. Αντίθετα αν εγκριθούν μπορούν να κερδίσουν μια επιδότηση. Για παράδειγμα αν ελαιοτριβείο αποθεματοποιήσει ποσότητα 50 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, για 6 μήνες (180 ημέρες), με την τιμή επιδότησης της προηγουμένης αποθεματοποίησης, που ήταν 1,30 ευρω/τόνο και ημέρα, η επιδότηση που θα λάβει θα είναι 11.700 ευρώ».
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------