Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Στο ΦΕΚ η τροποποιητική απόφαση Μαραβέγια που αφορά αγορές και κατασχέσεις τρακτέρ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η τροποποιητική απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού, Ναπολέοντος Μαραβέγια, που αφορά την απογραφή αγροτικών μηχανημάτων. Η απόφαση αφορά στην περίπτωση που αγοράσει κάποιος ένα αγροτικό μηχάνημα από το εξωτερικό δεν θα μπορεί να το πωλήσει πριν την παρέλευση δύο ετών, καθώς και τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση βίαιης κατάσχεσης του μηχανήματος.
 
Ειδικότερα όπως αναφέρει στο άρθρο 1 «σε περιπτώσεις αναγκαστικής αφαίρεσης αγροτικών μηχανημάτων με βάση δικαστικό τίτλο, κατά τις οποίες δεν παραδίδονται μαζί με το μηχάνημα η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας, η περιφερειακή υπηρεσία απογραφής αγροτικών μηχανημάτων ζητά εγγράφως από τον προηγούμενο κάτοχο την άμεση παράδοσή τους στην υπηρεσία.

Στην περίπτωση μη παράδοσης της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία για την διαγραφή μεταγραφή αγροτικού μηχανήματος, αυτά αντικαθίστανται από την έκθεση του δικαστικού επιμελητή και η διαδικασία διενεργείται από τον αναγκαστικώς κατασχέσας το αγροτικό μηχάνημα. Η περιφερειακή υπηρεσία απογραφής αγροτικών μηχανημάτων ενημερώνει το Μητρώο της καθώς και την αρμόδια υπηρεσία της τροχαίας, για τις δικές της ενέργειες».

Για την ταξινόμηση μηχανήματος που αγόρασε μόνος του κάποιος αγρότης προβλέπονται τα εξής:
«Για την έκδοση του Δελτίου Ταξινόμησης ενός μηχανήματος το οποίο εισάγεται από φυσικό ή νομικό πρόσωπο για δική του χρήση, απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα παραπάνω (1), (2), (3), (4), (7) και υπεύθυνη δήλωση του Άρθρου 8 του Ν. 1599/86 στην οποία δηλώνεται ότι εισάγει μόνος του το μηχάνημα για δική του χρήση, ότι δεν θα το πωλήσει πριν την παρέλευση 2 ετών από την απογραφή του (χορήγηση άδειας κυκλοφορίας) και αναλαμβάνει ο ίδιος την τεχνική υποστήριξη».

Τα δικαιολογητικά που αναφέρει η απόφαση για την έκδοση του Δελτίου Ταξινόμησης είναι:
1. Αίτηση

2. Τιμολόγιο αγοράς ή δήλωση κατασκευής εάν ο κατασκευαστής είναι ο ίδιος.

3. Πιστοποιητικό ταυτότητας (συμμόρφωσης) του κατασκευαστή για τους διαξονικούς γεωργικούς ή δασικούς ελκυστήρες εφόσον είναι καινούργιο όπως το προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.

4. Δήλωση πιστότητας (συμμόρφωσης) του κατασκευαστή ή του εντολοδόχου στην κοινότητα στην οποία βεβαιώνεται ότι το μηχάνημα (εκτός των διαξονικών γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων) είναι σύμφωνο με τις οδηγίες 89/392/ΕΟΚ, 98/37/ΕΚ κλπ. της ΕΕ που αφορούν την ασφάλεια των μηχανών (CE).

5. Πιστοποιητικό ταυτότητας του εισαγωγέα – εμπόρου ή κατασκευαστή στο οποίο βεβαιώνεται ότι το μηχάνημα είναι σύμφωνο με την εκδοθείσα έγκριση τύπου της χώρας μας.

6. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στην οποία δηλώνονται
α) Είμαι έμπορος – εισαγωγέας ή κατασκευαστής του αγροτικού μηχανήματος (κατηγορία, τύπο, αριθμό πλαισίου και κινητήρα)
β) έχω συνεργείο επισκευής και συντήρησης και παρέχω τεχνική υποστήριξη στην πόλη… οδό…..αριθμό..
γ) έχω επάρκεια ανταλλακτικών για την επισκευή και συντήρηση του μηχανήματος.
δ) παρέχω εγγύηση καλής λειτουργίας ενός (1) έτους.
ε) παρέχω στον αγοραστή – αγρότη το βιβλίο οδηγιών χρήσης και συντήρησης του κατασκευαστή στην ελληνική γλώσσα.
στ) κάθε φωτοαντίγραφο που υποβάλλεται είναι ακριβές αντίγραφο του πρωτοτύπου

7. Παράβολο (χρηματικό ποσό) όπως προβλέπεται από τον ν. 3147/Α΄/2003 (Φ.Ε.Κ. 135/Α΄/2003), υπ’ αριθμ. οικ.9582/Γ3Γ/1866/2007, κοινή υπουργική απόφαση (Φ.Ε.Κ. 328/Β΄/2007).


-----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------------