Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Δεν ξεπέρασαν το 2,5% της συνολικής έκτασης του αμπελώνα οι εκριζώσεις στη χώρα μας την τριετία 2008-2011

Μόνο το 5% των αμπελώνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκριζώθηκε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ, με την εφαρμογή του προγράμματος την περίοδο 2008-2011. 

Αυτό μπορεί να σημαίνει απόσυρση περίπου 10,2 εκατομμυρίων εκατολίτρων οίνου ή του 6% της χρησιμοποιήσιμης παραγωγής οίνου, αλλά δε σημαίνει απαραίτητα ότι μειώθηκαν τα αποθέματα του οίνου. 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις (από το αρμόδιο Τμήμα του ΥπΑΑΤ) εκριζώθηκε περίπου το 2,5% του αμπελώνα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ οι εκριζώσεις δεν ξεπέρασαν το 1,5%. 

Από την πλευρά του το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ ζητά επανεκτίμηση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς – ζήτησης, βάσει επικαιροποιημένων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της σχεδιασθείσας απελευθέρωσης των δικαιωμάτων φύτευσης. 

Στην έκθεση σημειώνεται δε, ότι οι αυξήσεις των αποδόσεων που προέκυψαν από την αναδιάρθρωση αμπελώνων ακύρωσαν εν μέρει την επίδραση της εκρίζωσης, ενώ δεν είχαν κανέναν αισθητό αντίκτυπο στη συνολική κατανάλωση. 

Αυτό που ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι κανείς δεν είναι σε θέση αυτή την στιγμή να πει αν και πότε θα επαναληφθεί το μέτρο, αφού η απόφαση έγκειται στις εκτιμήσεις της Κομισιόν η οποία εν συνεχεία θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία με τα κράτη – μέλη.
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------