Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Νέα μέθοδος εξόντωσης των ζιζανίων από το Ανόβερο της Γερμανίας

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leipniz στο Ανόβερο σε συνεργασία με το Κέντρο Λέιζερ του Ανόβερου ανακάλυψαν κάποιες εναλλακτικές μεθόδους εξόντωσης των ζιζανίων στα χωράφια, αυτή τη φορά όχι με φυτοφάρμακα αλλά με ακτίνες λέιζερ! 
 
Αυτό θα μπορέσει να συμβεί με τη κατασκευή μικρών σε μέγεθος ρομπότ καθώς και με τη κατασκευή ιπτάμενων συσκευών που δε θα έχουν όμως επιβάτες.

Για την ώρα το όλο εγχείρημα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και γίνονται δοκιμές σε περιορισμένες εκτάσεις θερμοκηπίων.

Πάντως η μέθοδος με τα λέιζερ θα μπορεί να διευρυνθεί σε θερμοκήπια αλλά και σε γεωργικές σχολές αργότερα, αλλά και σε υγροβιότοπους αφού εκεί η χρήση ζιζανιοκτόνων δεν επιτρέπεται.

Αυτό που θα κάνουν τα μικρά ρομπότ και οι ιπτάμενες συσκευές θα είναι να εξοντώνουν τα ζιζάνια στοχεύοντάς τα από τη ρίζα τους.

Πάντως παρόλη τη σπουδαιότητα αυτής της ανακάλυψης θα πρέπει η ισχύς της ακτινοβολίας από τα λέιζερ να είναι πάντα προσαρμοσμένη ανάλογα με το τύπο των ζιζανίων και το είδος των καλλιεργειών διότι σε διαφορετική περίπτωση το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ολέθριο αφού τα ζιζάνια μπορεί να δυναμώσουν αντί να καταστραφούν.

Πάντως το όλο εγχείρημα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Ερευνητική Κοινότητα.
---------------------------
Πηγή: paseges.gr
---------------------------