Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Η Καταπολέμηση της Βαρρόα με τον μύκητα Metarhizium anisopliae

Η έρευνα των επιστημόνων δείχνει ότι οι μύκητες μπορούν να σκοτώσουν την βαρρόα ακριβώς το ίδιο αποτελεσματικά όπως τα χημικά που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση του παρασίτου.

Οι μύκητες μπορούν να αποδειχθούν το κλειδί για την προστασία των κυψελών, γιατί τα ακάρεα γίνονται ανθεκτικά σε χημικά στοιχεία ελέγχου που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία τους. Επίσης η χρήση του μύκητα δεν αφήνει κανένα απολύτως υπόλειμμα στο μελί και δεν επηρεάζει τον σφραγισμένο γόνο κάτι που το καθιστά βιολογικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση του ακάρεως βαρρόα. "Η χρήση ζωντανών οργανισμών για τον έλεγχο άλλων ζωντανών οργανισμών είναι μια διαφορετική μορφή του ελέγχου των παρασίτων," είπε ο Δρ Chandler. «Τα χημικά προϊόντα είναι πολύ αποτελεσματικά και φθηνά, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι η χρήση τους δεν είναι βιώσιμη σε μακροπρόθεσμη βάση."



Σύμφωνα με τους ερευνητές η αντιμετώπιση τις βαρρόα βρίσκεται στο τελικό στάδιο του πειράματος. Ποιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες αναφέρουν πως η επιτυχία κυμαίνεται στα επίπεδα των 50 - 98%. Ο μύκητας με το που τοποθετηθεί μέσα στην κυψέλη διασκορπίζεται σε 5 με 10 λεπτά, και επιδρά στο ακάρι με την δημιουργία σπόρων που σκοτώνουν το παράσιτο σε 3 με 5 μέρες.



Η εφαρμογή τις γίνεται με τρεις τρόπους με την χορήγηση σκόνης η την τοποθέτηση ταινιών μέσα στην κυψέλη. Στο πείραμα που είχε διεξαχθεί είχε επιτυχία 98% την 7 ημέρα.



Ο τρίτος τρόπος είναι μια ιδέα του Δρ Chandler Βρετανού επιστήμονα, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο μύκητας μπορεί να διασκορπιστεί σε καλλιέργειες που επισκέπτονται οι μέλισσες και με αυτόν των τρόπο να προσαρμοστεί καλύτερα ο μύκητας στην αντιμετώπιση του παρασίτου. Εφαρμογή που θα βρει αρνητικές αντιδράσεις για ευνόητους λόγους από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες φαρμάκων.


---------------------------------------
Πηγή: e-kypseli.blogspot.com
---------------------------------------