Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Πλήγμα οι κινεζικές εισαγωγές για το ευρωπαϊκό μέλι

Αύξηση σημείωσε η κατανάλωση μελιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κατά το 2010, με αποτέλεσμα να ανέλθει σε 0,7 κιλά / κεφαλή, έναντι 0,6 το 2009. Παρόλα αυτά η αυτάρκεια ανήλθε σε 62% έναντι 61,3% το 2009.

Αυτά μεταξύ άλλων προέκυψαν κατά τη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το προϊόν, στις Βρυξέλλες, ενημερώνει το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κα Φρειδερίκη Γκουλιαδίτη.Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παρουσίασε την κατάσταση στην αγορά μελιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η παγκόσμια παραγωγή μελιού, με βάση τα στοιχεία του FAO εμφανίζεται το 2009 (1.535 χιλ. τόνοι) μειωμένη, σε σύγκριση με το 2008 (1.566 χιλ. τόνοι).

Μείωση, εξάλλου, παρουσίασε η παραγωγή μελιού και στην Ασία ενώ μικρή αύξηση στην Ευρώπη.

Η Κίνα είναι η πρώτη παραγωγός χώρα με μερίδιο 26,5%, με δεύτερη την Ε.Ε-27 και ποσοστό 13,2% στην παγκόσμια παραγωγή.

Σε ό, τι αφορά στις εισαγωγές μελιού στην Ε.Ε. αυξήθηκαν το 2010 (148.780 τόνοι) σε σύγκριση με το 2009 (137.338 τόνοι). Κύριες χώρες εισαγωγής μελιού στην Ε.Ε είναι η Κίνα και η Αργεντινή.

Το 2010 οι εισαγωγές από την Κίνα (33%) για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ξεπέρασαν εκείνες της Αργεντινής (22%). Την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2011 οι εισαγωγές μελιού στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2010.

Παράλληλα, οι εξαγωγές από την Ε.Ε-27[1] αποτελούν μόλις το 2,1% των εξαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρώτες έρχονται οι Ασιατικές χώρες με μερίδιο 39% περίπου και ακολουθεί η Νότια Αμερική με 33%.

Την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος του 2011 οι εξαγωγές μελιού από την Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 3,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Η μέση τιμή εισαγωγής μελιού στην Ε.Ε. για το 2010 ήταν 2,06 €/κιλό.

Η χαμηλότερη μέση τιμή (1,26 € /κιλό) σημειώνεται στις εισαγωγές από την Κίνα και η υψηλότερη στις εισαγωγές από τη Νέα Ζηλανδία ( 6,77 €/κιλό), ενώ η μέση τιμή εξαγωγής του μελιού από την Ε.Ε. το 2010 ήταν 4,65 €/κιλό.

Την ίδια ώρα, η κατανάλωση μελιού στην Ε.Ε.-27 το 2010 ανήλθε σε 0,7 κιλά / κεφαλή, έναντι 0,6 το 2009 και η αυτάρκεια σε 62% έναντι 61,3% το 2009.

Θετικό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ομάδας εργασίας των Copa – Cogeca κ. Bruneau το γεγονός ότι υπάρχουν λεπτομερή και πρόσφατα στοιχεία εισαγωγών -εξαγωγών και τόνισε ότι η Ε.Ε. είναι ελλειμματική σε μέλι παρότι εισήλθαν χώρες με υψηλή παραγωγή μελιού.

Εστιάστηκε επίσης στην χαμηλή τιμή εισαγωγής μελιού από την Κίνα, ως μόνη χώρα που παράγει σε αυτή την τιμή καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων και διερεύνησης αν υπάρχει θέμα νοθείας.

Νέα ΚΑΠ και τομέας της μελισσοκομίας

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αναφέρθηκε στην πρόταση της Επιτροπής για την ΚΑΠ μετά το 2013.

Επισήμανε ότι ένα σημαντικό μέρος των άμεσων ενισχύσεων, υποχρεωτικά το 30% σε κάθε κράτος μέλος θα διατίθεται για το πρασίνισμα της ΚΑΠ.

Πρόκειται για ενισχύσεις που θα διατίθενται σε αγρότες που ακολουθούν πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, πέραν αυτών της πολλαπλής συμμόρφωσης.

Σε ό, τι αφορά την ενίσχυση στον τομέα της μελισσοκομίας τονίστηκε ότι τα εθνικά προγράμματα μελισσοκομίας θα συνεχιστούν και μετά το 2013.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση ανέφερε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να οριστεί αν το ποσό της κοινοτικής συνεισφοράς θα αυξηθεί.

Αναφέρθηκε επίσης ότι στην πρόταση της Επιτροπής για τον Κανονισμό της ενιαίας ΚΟΑ έχουν αφαιρεθεί τα 6 επιλέξιμα μέτρα για ενίσχυση που περιλαμβάνονταν στα μελισσοκομικά προγράμματα με σκοπό να υπάρξει περισσότερη ευελιξία ώστε να προστεθούν ή να αφαιρεθούν δράσεις.

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη πρόταση η Επιτροπή μπορεί, με εκτελεστικές πράξεις να εγκρίνει τα μελισσοκομικά προγράμματα που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής της ενωσιακής χρηματοδοτικής συνεισφοράς.

Από την πλευρά των Copa - Cogeca τονίστηκε ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα σταθερό πλαίσιο το οποίο εφαρμόζεται για πολλά χρόνια και δεν θα πρέπει να αφαιρεθεί, αλλά να είναι σαφώς καθορισμένο. Στο θέμα αυτό ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι το γεγονός ότι τα μέτρα δεν υπάρχουν στον προτεινόμενο κανονισμό δεν σημαίνει ότι εξαφανίζονται.

Ενδεχομένως αλλάξουν ενδεχομένως παραμείνουν ως έχουν. Θεωρεί ότι αν τα μέτρα παραμείνουν στον κανονισμό για να αλλάξουν θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια.
----------------------
Πηγή: paseges.gr
----------------------