Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Στη νέα επιβάρυνση αντιδρούν εκπρόσωποι των εμπόρων, των βιομηχάνων, των αγροτών, των καταναλωτικών οργανώσεων αλλά και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Οι αυξήσεις αφορούν και τους αγρότες, αφού σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ η μεσοσταθμική αύξηση στα αγροτικά τιμολόγια φτάνει το 8,9%. Σε αυτό το ποσοστό προστίθενται και οι αυξήσεις 3,4% στο τέλος ΑΠΕ.
Στις εμπορικές-βιομηχανικές χρήσεις οι ανατιμήσεις κυμαίνονται από 6,9% έως 9,4%, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση (14,9 %) έγινε στο τιμολόγιο φωτισμού οδών και πλατειών. Σημειώνεται ότι, παρά τις έντονες αντιδράσεις, υπάρχει ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις στο ρεύμα και το δεύτερο εξάμηνο, καθώς το συσσωρευμένο χρέος της επιχείρησης έφτασε το 2011 τα 4,5 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ για την αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος υποστηρίζει ότι ακόμη και με αυτές τις αυξήσεις σε λίγους μήνες η διοίκηση της επιχείρησης θα αναγκαστεί και πάλι να ζητήσει νέες, «γιατί η χρεοκοπία της ΔΕΗ είναι αναπόφευκτη». Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προγραμματίσει συνέντευξη τύπου για τη Δευτέρα προκειμένου να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα των νέων αυξήσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ:
1. Η μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων στη Χαμηλή Τάση ανήλθε στο 9,2%.
2. Παραμένει αμετάβλητο το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
3. Παραμένουν αμετάβλητα τα τιμολόγια των πολυτέκνων.
4. Οι λογαριασμοί ρεύματος για τους οικιακούς πελάτες κλιμακώνονται από 9,0% έως και 12,1%, με τις αυξήσεις να είναι μεγαλύτερες για τους πελάτες με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις.
Η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι:
«Οι σχετικές αναπροσαρμογές των τιμολογίων έγιναν λαμβάνοντας υπόψη:
-αφενός μεν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι οικιακοί καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις,
-αφετέρου δε τις σημαντικές αυξημένες δαπάνες της ΔΕΗ για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι σχετικές δαπάνες της ΔΕΗ ήσαν οι μεγαλύτερες όλων των προηγουμένων ετών – με εξαίρεση το 2008 που σημαδεύτηκε από τη διεθνή ενεργειακή κρίση – ενώ κατά την τρέχουσα χρήση μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή από υδροηλεκτρικούς Σταθμούς, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.
Από τη μεσοσταθμική αύξηση των λογαριασμών των πελατών Χαμηλής Τάσης κατά 9,2% μόνο το 1,1% αναπληρώνει μέρος της αύξησης των κοστολογικών δαπανών της ΔΕΗ, για τη μεταβολή του κόστους ενέργειας.
Το υπόλοιπο 8,1% αφορά σε αυξήσεις του κόστους για:
- Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας – λόγω Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, επιβολής ΕΦΚ στο μαζούτ και στο ντίζελ και αύξησης των διεθνών τιμών υγρών καυσίμων κλπ 3,5%,
- ΕΦΚ στο φυσικό αέριο 2,6%,
- μεταβολή του τέλους λιγνίτη 0,9% και
- ΦΠΑ 1,1%».
Έντονες αντιδράσεις
Στη νέα επιβάρυνση αντιδρούν εκπρόσωποι των εμπόρων, των βιομηχάνων, των αγροτών, των καταναλωτικών οργανώσεων. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, χαρακτηρίζει την απόφαση «τουλάχιστον προκλητική και εκτός χρόνου και τόπου», επισημαίνοντας ότι «ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει γίνει το τελευταίο διάστημα ο φόβος και ο τρόμος νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κάνει λόγο για «αδιέξοδη πολιτική με συνεχείς αυξήσεις φόρων και τελών επί δικαίους και αδίκους και με αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, που θα δώσουν τη χαριστική βολή στις επιχειρήσεις και το σύνολο της κοινωνίας».
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, τονίζει ότι ο δείκτης εισροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία για την ενέργεια και τα λιπαντικά τρέχει ήδη με αύξηση της τάξης του 17% και προειδοποιεί ότι μία νέα αύξηση του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ θα πλήξει άμεσα την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα των εξαγόμενων.
Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας αναφέρει ότι οι νέες αυξήσεις δίνουν καίριο πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία αφενός και αφετέρου θα ακυρωθεί στην πράξη κάθε προσπάθεια ουσιαστικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος υποστηρίζει ότι σε μια περίοδο κατά την οποία κεντρικό ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η διατήρηση, τουλάχιστον, των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, το κράτος, για ακόμα μία φορά, αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προσπάθεια των επιχειρήσεων αυξάνοντας άκριτα το κόστος ενέργειας, συμπαρασύροντας έτσι ανάλογα το κόστος παραγωγής τους.
Την αντίθεσή τους στις νέες ανατιμήσεις εκφράζουν και η καταναλωτική οργάνωση ΚΕΠΚΑ
--------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------