Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Καταστροφική χρονιά για την ελαιοπαραγωγή... Στο μισό η παραγωγή, “βούλιαξαν” οι τιμές

Δεν θα μείνουν φέτος χρήματα στις τσέπες των ελαιοπαραγωγών, καθώς η παραγωγική χρονιά πάει από το κακό στο χειρότερο. Η αναμενόμενη παραγωγή έχει μειωθεί κατά 50% σύμφωνα με έγκυρους συνεταιριστικούς παράγοντες και οι τιμές έχουν «βουλιάξει» στο 1,80 ευρώ για οξύτητες μέχρι 3 γραμμές.

Με λίγα λόγια, οι περισσότεροι παραγωγοί πουλούν το λιγοστό λάδι τους με περίπου 1,60 ευρώ το κιλό (αφού η οξύτητες είναι πάνω από 3 γραμμές). Να σημειωθεί ότι είναι λίγες οι επιχειρήσεις που πληρώνουν τοις μετρητοίς. Έτσι, υπάρχουν και περιπτώσεις αγροτών (ευτυχώς εξαιρέσεις) που εκλιπαρούσαν να πουλήσουν το λάδι τους στην άκρως εξευτελιστική τιμή των 1,70 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια μετρητά για να καλύψουν στοιχειώδεις οικονομικές ανάγκες τους.

«Μιλάμε για καταστροφή!» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μανώλης Γαβαλάς. «Η παραγωγή στις περισσότερες περιοχές είχε μειωθεί λόγω του δάκου και άλλων παραγόντων. Μετά όμως τον παγετό, το πρόσφατο χαλάζι και τις ανεμοθύελλες σε πολλές περιοχές, η παραγωγή μειώθηκε κατά 50% Το λάδι φέτος είναι ελάχιστο» τόνισε.

Ανάλογη είναι και η εικόνα που έχει σχηματίσει ο πρόεδρος της Ένωσης Πεζών Γιώργος Φραγκιαδουλάκης. «Οι περισσότεροι αγρότες παρήγαγαν φέτος 200-500 κιλά λάδι όλα κι όλα. Τι εισοδήματα να έχουν με τόσο μικρή παραγωγή;» διερωτήθηκε.

Η Ένωση Πεζών αγοράζει το λάδι στα 1,85 ευρώ από τον παραγωγό για τις οξύτητες μέχρι 3 γραμμές και πληρώνει τοις μετρητοίς. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Και πάλι οριακά δουλεύουμε» είπε ο κ. Φραγκιαδουλάκης.

Η Ένωση Ηρακλείου αγοράζει στα 1,90 ευρώ επίσης από τον παραγωγό για οξύτητες μέχρι 3 γραμμές, χωρίς να πληρώνει πάντα τοις μετρητοίς.

Οι ιδιώτες, όσοι αγοράζουν τώρα πια, πληρώνουν στα 1,80 ευρώ στον παραγωγό για τις ίδιες οξύτητες.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το χύμα ελαιόλαδο πωλείται βυτίο-βυτίο. Οι ξένοι πελάτες των κρητικών επιχειρήσεων παραλαμβάνουν λίγες ποσότητες προκειμένου να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους.

Σύμφωνα με το γεωργοοικονομολόγο Βασίλη Ζαμπούνη (περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο) τα εξτρίσιμα (κυρίως από Πελοπόννησο) μπορούν να διεκδικήσουν τιμές παράδοσης στην Ιταλία 2,10-2,15 ευρώ/κιλό, ενώ τα απλά έξτρα (κυρίως από Κρήτη) κάτω των 2,00 ευρώ/κιλό. Ακούγονται και πράξεις στο 1,50 (!) ευρώ/κιλό για λάδια με χημικά χαρακτηριστικά έξτρα αλλά παγόπληκτα.

Με το πλεονέκτημα της άμεσης εξόφλησης αγοράζει στα 2,00 ευρώ, παραλαβή στην Αθήνα, η μεγαλύτερη βιομηχανία τυποποίησης.

Ποιοτικά προβλήματα (ανεπιθύμητης πικράδας) έχει ένα μεγάλο μέρος των ιταλικών έξτρα (περιοχή Πούλιας) όπου οι τιμές είναι στα 2,20-2,25 ευρώ (με ΦΠΑ) όπως δηλαδή και τα καλά ισπανικά έξτρα της Αρμπεκίνα. Μεγάλες είναι οι ποσότητες που εξάγονται όχι μόνο από Ισπανία αλλά και απο Τυνησία, η οποία μπορεί και προσφέρει το ραφινέ στην τιμή (1,66 ευρώ) του κοινοτικού ακατέργαστου λαμπάντε.
----------------------------------------------
Πηγή: Πατρίς-Της Πέλλας Λασηθιωτάκη
----------------------------------------------