Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Εισήγηση Περιφερειάρχη στο ΠΣ με θέμα την Εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4024/2011


Εισήγηση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με θέμα: «Εφαρμογή διατάξεων Νόμου 4024/2011 περί αυτοδίκαιης απόλυσης, προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και εφεδρείας»

Όπως γνωρίζετε στις 27-10-2011 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο Νόμος 4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», που ήταν η βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης για τη χώρα μας.

Στα άρθρα 33 και 34 του νόμου αυτού ρυθμίζονται τα θέματα της αυτοδίκαιης απόλυσης, της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και της θέσης σε εφεδρεία των υπαλλήλων που υπηρετούν στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ, και σε ΟΤΑ α και β βαθμού.

Οι διατάξεις του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011 περί αυτοδίκαιης απόλυσης και προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας αφορούν στους μονίμους υπαλλήλους, ενώ οι διατάξεις του άρθρου 34 του Ν. 4024/2011 περί εφεδρείας αφορούν στους υπαλλήλους με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νόμου αυτού:

Α) ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΑΠΟΛΥΣΗ

Καταργήθηκε η διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα, με την οποία είχε δοθεί η δυνατότητα στους υπαλλήλους με αίτησή τους, που υποβάλλεται έξι (6) μήνες πριν τη συμπλήρωση τριάντα πέντε (35) ετών πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης, να ζητήσουν να παραμείνουν στην υπηρεσία έως τρία (3) επιπλέον έτη και έως τη συμπλήρωση κατ' ανώτατο όριο του 65ου έτους της ηλικίας τους. Αυτό σημαίνει ότι απολύονται αυτοδικαίως (δηλ. χωρίς καμία δική μας μεσολάβηση) την 27η-11-201, όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι, όπου και αν υπηρετούν, που υπάγονται στις ρυθμίσεις αυτές.

Περαιτέρω σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, απολύονται αυτοδικαίως από την υπηρεσία την 27η-11-2011 και όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι όλων των φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι την 27η-10-2011 έχουν υπερβεί το πεντηκοστό πέμπτο (55ο) έτος της ηλικίας τους και έχουν ήδη συμπληρώσει τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας.


Β) ΠΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω Νόμου, τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι μέχρι την 31η-12-2013 συμπληρώνουν κατ' ελάχιστον τριανταπέντε (35) έτη πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και τουλάχιστον το πεντηκοστό πέμπτο (55ο) έτος της ηλικίας τους.

Οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων αυτών καταργούνται αυτοδικαίως στις 27-11-2011. Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις θέσεις αυτές που καταργούνται τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησής τους, από την κατάργηση της θέσης τους και μέχρι τη συμπλήρωση τριακονταπενταετούς πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και του πεντηκοστού πέμπτου (55ου) έτους της ηλικίας τους. Ως εκ τούτου την 27η-11-2011 όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι οι οποίοι υπάγονται στις προαναφερόμενες διατάξεις, τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

Η αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού της Περιφέρειας, σε συμμόρφωση με τις ανωτέρω διατάξεις του Ν. 4024/2011, και κατόπιν ελέγχου του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής, συνέταξε έναν Πίνακα, στον οποίο αναγράφονται οι μόνιμοι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι επρόκειτο να απολυθούν αυτοδικαίως την 27η -11-2011 και έναν Πίνακα στον οποίο αναγράφονται οι μόνιμοι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι επρόκειτο να τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα την 27η-11-2011.

Οι Πίνακες αυτοί κοινοποιήθηκαν στους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους, προκειμένου να καταθέσουν αίτημα εξαίρεσης από τις διατάξεις σε περίπτωση που εμπίπτουν σε κάποια από τις περιπτώσεις εξαίρεσης που αναφέρει ο Νόμος στο ίδιο άρθρο.

Τέλος η Υπηρεσία εξέδωσε στις 25-11-2011 τις αποφάσεις εξαίρεσης για όσους υπαλλήλους κατέθεσαν νόμιμα και εμπρόθεσμα τις σχετικές αιτήσεις εξαίρεσης και στη συνέχεια (στις 28-11-2011) εξέδωσε τις διαπιστωτικές πράξεις, με τις οποίες διαπιστώθηκε η αυτοδίκαιη απόλυση δεκατριών (13) μονίμων υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής και η θέση σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα δεκαεννέα (19) μονίμων υπαλλήλων από 27-11-2011.

Εξ αυτών τέσσερις (4) κατείχαν θέση Προϊσταμένου Διεύθυνσης και δύο (2) Προϊσταμένου Τμήματος της Περιφέρειας Αττικής.

Γ) ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ανωτέρω Νόμου, η σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των εργαζομένων σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, λύεται αυτοδικαίως όταν συντρέξουν στο πρόσωπό τους οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για λήψη πλήρους σύνταξης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που ίσχυαν στις 27-11-2011, εφόσον το δικαίωμα αυτό αποκτάται μέχρι και την 31η-12-2013. Με το προσωπικό αυτό εξομοιώνονται και οι μόνιμοι υπάλληλοι με κοινό καθεστώς ΙΚΑ. Το προσωπικό αυτό τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία για χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει του είκοσι τέσσερις (24) μήνες.

Η αρμόδια Υπηρεσία, σε συμμόρφωση με τις ανωτέρω διατάξεις του άρθρου 34 του Ν. 4024/201, απέστειλε έγγραφο στους υπαλλήλους με σχέση ΙΔΑΧ της Περιφέρειας, που ενδεχομένως πληρούσαν τα κριτήρια για να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία, και τους κάλεσε να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για τον ακριβή αριθμό συντάξιμου χρόνου ασφάλισης.

Στην παρούσα φάση, γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων που κατατέθηκαν από τους υπαλλήλους με τα στοιχεία που τηρούνται στα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία.

Το προσωπικό με σχέση ΙΔΑΧ που πληροί τις προϋποθέσεις θα ενταχθεί, σύμφωνα με το νόμο, σε εργασιακή εφεδρεία από 1-1-2012.

Επίσης να αναφέρω ότι από 1-1-2011 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί συνολικά 131 υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Αυτά είναι τα νομικά δεδομένα που πρέπει να εφαρμοστούν σε ολόκληρο το Δημόσιο Τομέα, με βάση το νέο νόμο.

Πρόκειται για μια οριζόντια ρύθμιση, που ισοπεδωτικά εφαρμόζεται σε ολόκληρο το δημόσιο, χωρίς να θεσπίζει κριτήρια ορθολογικά, κοινωνικά ή αξιοκρατικά. Τις επιπτώσεις που θα έχει τόσο στην καθημερινότητα των ανθρώπων, όσο και στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, θα την βιώσουμε τα επόμενα χρόνια. Περιθώρια εξαιρέσεων ή ελιγμών, ουσιαστικά δεν υπάρχουν.

Πρόκειται για μια ρύθμιση άδικη και πολύ φοβάμαι ότι θα είναι και ατελέσφορη. Δυστυχώς όμως, επειδή οι ρυθμίσεις αυτές θεσπίζουν αυτοδίκαιη απόλυση, δεν δίνεται κανένα δικαίωμα στο φορέα, δηλαδή στην Περιφέρεια Αττικής εν προκειμένω, να αποφασίσει αν, πόσοι και ποιοι θα ενταχθούν στο νέο σύστημα.

Κανείς δεν μας ρώτησε αν έχουμε υπεράριθμο προσωπικό, αν χρειαζόμαστε άλλους ή αν πρέπει κάποιοι να αποχωρίσουν. Υιοθετήθηκε τελικά ξανά, μετά από δύο και πλέον χιλιάδες χρόνια, η λογική του Προκρούστη «ότι περισσεύει κόβεται». Καμία αξιολόγηση, κανένα κοινωνικό κριτήριο, καμία εξαίρεση.

Το τερατόμορφο κράτος, που τόσα χρόνια εκθρέψαμε σαν την Λερναία Ύδρα, γυρίζει τώρα και τρώει τις ίδιες του τις σάρκες. Και αυτό το τίμημα, αντί να το πληρώσει το πολιτικό σύστημα, καλείται να το πληρώσει το διοικητικό σύστημα.

Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αποκτήσουμε ένα καλύτερο, πιο ευέλικτο, πιο οικονομικό και πιο αποτελεσματικό κράτος. Δεν ξέρω αν με τις ρυθμίσεις αυτές, θα πετύχουμε το στόχο αυτό στο μέλλον. Προς το παρόν, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να διαλύσουμε τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων.
------------------------------
Πηγή: patt.gov.gr
------------------------------