Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Το ΠΣΕΑ 2009 για την ελαιοκαλλιέργεια προβλέπει 9 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μόνο τις ελιές Αμφίσσης

Αποκλειστικά και μόνο οι ελιές τύπου Αμφίσσης των περιοχών Αιτωλ/νίας, Εύβοιας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων και Φθιώτιδας θα αποζημιωθούν μέσω του προγράμματος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ 2009, ενώ εκτός μένουν άλλες καλλιέργειες όπως οι ελιές Καλαμών.

Αυτό συμβαίνει διότι στον κανονισμό υπάρχει το όριο του 30% ανά Νομό. Δηλαδή, η καταστροφή σε μια καλλιέργεια ανά Νομό θα πρέπει να είναι άνω του ποσοστού αυτού και για τις ελιές επιτυγχάνεται μόνο στις Αμφίσσης.

Οι αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία του μέσου όρου των ετών 2006 – 2007 – 2008 και τη μεταβολή τους για το 2009, η οποία για παράδειγμα είναι 65% για την ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων και 59% για την ΠΕ Λάρισας. Το συνολικό ποσό αποζημίωσης φθάνει τα 9 εκατ. ευρώ ενώ το ζημιογόνο αίτιο είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν κατά την ανθοφορία.

Από τον αριθμό των αιτήσεων που θα κατατεθούν μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2012 θα προκύψει και ο αριθμός των δικαιούχων. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν έλεγχοι οι οποίοι μπορεί να πάρουν 2 – 3 μήνες και στην συνέχεια θα δοθούν οι αποζημιώσεις.

Προϋποθέσεις

Προϋπόθεση για να κάνει κάποιος αίτηση και να πάρει την αποζημίωση/ενίσχυση που δικαιούται είναι να είχε αναγγείλει τη ζημιά εκείνη την περίοδο και να έχει ενημερωθεί ότι για το συγκεκριμένο αίτιο θα αποζημιωθεί μέσω ΠΣΕΑ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ υπολογίζει ένα μέγιστο ποσό μέχρι το οποίο αποζημιώνει τον παραγωγό, τόσο για το φυτικό κεφάλαιο (π.χ. 10 δενδρύλλια ελιές), καθώς και το κόστος της επιπλέον εργασίας που απαιτείται για την επαναφύτευσή του. Τα ποσά αυτά μπορεί να τα δει κανείς στον πίνακα της απόφασης που παραθέτουμε στο τέλος του ρεπορτάζ.

Προθεσμίες

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι ο ΕΛ.Γ.Α καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις, με συνημμένα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, από Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 έως και Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012, για το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών τους δραστηριοτήτων που ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις) αλλά και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες) κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος –Δεκέμβριος 2009, εκτός των τομέων της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας.

-----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------------