Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Στον αέρα... οι άγονες αεροπορικές γραμμές


Ασαφές παραμένει το μέλλον των άγονων γραμμών, τις οποίες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα εξυπηρετούν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, μετά την ακύρωση από το υπουργείο Μεταφορών του εν εξελίξει διαγωνισμού. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις 11 πτήσεις εκτός χωρών της ΕΕ, οι οποίες αποτελούν προϊόν διακρατικών συμφωνιών, καθώς και την επίγεια εξυπηρέτηση σε 34 περιφερειακά αεροδρόμια, για τα οποία ο διαγωνισμός, επίσης, ακυρώθηκε.

Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΥΜΕ κ. Δημήτρης Μπαλντάς έκανε γνωστό ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες η διοίκηση της ΥΠΑ θα ανακοινώσει ποιος θα εκτελεί τα δρομολόγια των 24 άγονων γραμμών, καθώς και τα 11 δρομολόγια που έχουν προκύψει από τις διακρατικές συμφωνίες, κατά το μεταβατικό διάστημα έως ότου προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί από την κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Ευθύς ως ανακοινώθηκε η ακύρωση του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές, η Aegean παρενέβη στην υπόθεση και με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και την ΥΠΑ, θέτει στην υπηρεσία της ΥΠΑ τον στόλο της για τη διεξαγωγή δρομολογίων. Προτείνει δε για το έργο αυτό «συμβολικό» αντιστάθμισμα, ίσο με το 50% του αντισταθμίσματος που καταβάλλεται σήμερα στις Ολυμπιακές Αερογραμμές για την εκτέλεση αντίστοιχων γραμμών.

Ταυτόχρονα, όμως, άρχισαν να κυκλοφορούν και άλλα σενάρια για το τι θα γίνει μετά την 1η Οκτωβρίου, οπότε και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές χάνουν την άδεια πτητικού έργου για τις άγονες γραμμές. Εξετάζεται, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η εταιρεία Pantheon, η οποία - σύμφωνα με το καταστατικό της - εκτός από την εκτέλεση δρομολογίων για τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων, μπορεί επίσης να έχει δραστηριότητες σχετικές με την παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης και συντήρηση αεροσκαφών.

Δεν αποκλείεται, δε, επειδή η Pantheon δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει όλα τα δρομολόγια που προβλέπονται, να νοικιάσει τις υπηρεσίες της Olympic Air. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Olympic Air έχει ήδη εντάξει στο πτητικό της πρόγραμμα, που αφορά την περίοδο από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου, το σύνολο των άγονων δρομολογίων καθώς και τα περισσότερα δρομολόγια από τα αναφερθέντα 11, που αφορούν χώρες εκτός ΕΕ.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι χθες ο κ. Μπαλντάς διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχεια των πτήσεων των άγονων γραμμών και των δρομολογίων εκτός ΕΕ, καθώς και την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης στα 34 αεροδρόμια.
--------------------
Πηγή: Κέρδος
--------------------