Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ

Για πρώτη φορά εορτάσθηκε εφέτος στα Κύθηρα η επέτειος [65η] της απελευθέρωσης της Νήσου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Όπως είναι γνωστόν, η απελευθέρωση έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1944, όμως με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου, για να συνδυάζεται η εθνική με την θρησκευτική εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.

Μετά την επίσημη λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ, επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων στη Χώρα και κατατέθησαν στεφάνια από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.

Στην συνέχεια, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Θεόδωρος Κουκούλης, εκφώνησε την πανηγυρικό της ημέρας και εξήγησε με λεπτομέρειες, έτσι ώστε να γνωρίσουν οι νεώτεροι τι ακριβώς εορτάζουμε.

Αξίζει να τονισθεί ότι τα Κύθηρα ήταν το τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας που απελευθερώθηκε πρώτο από την Γερμανική κατοχή.
-------------------------------------------
Βασίλης Σταύρου Ιερέως Χάρος
-------------------------------------------

Ομιλία Δημάρχου Κυθήρων, κ. Θεοδώρου Κουκούλη, για την επέτειο της Απελευθέρωσης των Κυθήρων από τα στρατεύματα Κατοχής (04-09-1944), 14/9/09 Χώρα

Σεβασμιώτατε, κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κ Αντιδήμαρχοι, κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ. εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, Κυρίες και κύριοι, αγαπητά μας παιδιά.
Σήμερα για πρώτη φορά στη νεώτερη κυθηραΐκή ιστορία εορτάζεται με λιτό και απέριττο τρόπο η επέτειος της απελευθερώσεως των Κυθήρων από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Μετά από πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου η οποία -δυστυχώς - δεν ήταν ομόφωνη, αλλά ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθιερώσαμε τον εορτασμό αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής Επετείου.
Μιας επετείου που ξεκάθαρα υπενθυμίζει ότι η εθνική ελευθερία δεν δωρίζεται ποτέ, αλλά κερδίζεται μετά από αγώνες και θυσίες. Και γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τούτο: "Ότι αυτή η πατρίδα επί 3000 χρόνια περισσότερο αγωνιζόταν για την κατάκτηση και την κατοχύρωση του πολυτιμότερου αγαθού,που δεν είναι άλλο από την Εθνική Ελευθερία και λιγότερο χρόνο αφιέρωνε για έργα ευποιίας και προόδου, τα οποία ούτως ή άλλως ήταν μεγάλα και σπουδαία".
Έχουμε λοιπόν ύψιστο χρέος απέναντι ο' αυτούς που αγωνίστηκαν για μας και τις επόμενες γενιές όχι μόνο να θυμόμαστε τα ιστορικά γεγονότα και τους συντελεστές τους, αλλά και να τους τιμάμε, όπως τους αρμόζει για την ιερή προσφορά τους.
Οι παλαιότεροι, κυρίως, γνωρίζουν ότι το νησί μας βρέθηκε όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, υπό Ιταλικό Και Γερμανικό ζυγό. Αισθάνθηκε βαριά την μπότα του κατακτητή και από την 10η Μαΐου 1941 ως την 4η Σεπτεμβρίου 1944 οι Κυθήριοι έζησαν υπό καθεστώς φόβου και δουλείας. Ιταλικά και μετέπειτα Γερμανικά στρατεύματα δυνάστευαν το νησί μας και τους κατοίκους του. Οι Κυθήριοι εύχονταν και προσεύχονταν την ήττα του κατακτητή και βέβαια μάχονταν με όποιον τρόπο μπορούσαν τους δυνάστες.
Τα υπολείμματα της εδώ παρουσία τους στην Αγία Ελέσσα και στον Τράχηλα, γνωστά και στις δυο τοποθεσίες ως « Γερμανικά» αποτελούν - πέρα από τα αδιάψευστα και ήδη καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα- τεκμήρια μνήμης για τους νεότερους. Γι αυτούς δηλαδή που ευτυχώς δεν έζησαν τα τραγικά γεγονότα της Κατοχής αλλά που πρέπει να τα γνωρίζουν ώστε να τα εκτιμούν, να τα σέβονται, και ταυτόχρονα να επαγρυπνούν για την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ακεραιότητα της πατρίδας.
Θα αναρωτηθούν ίσως κάποιοι γιατί σήμερα γίνεται ο εορτασμός της επετείου ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και όχι την 4η Σεπτεμβρίου που τα Κύθηρα ελευθερώθηκαν από το Ναζιστικό ζυγό. Ασφαλώς αυτό που κυρίως έχει σημασία είναι όχι η ημερομηνία αλλά η διατήρηση της μνήμης και η ανάδειξη του νοήματος της επετείου.
Άλλωστε και η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου, της Εθνικής Παλιγγενεσίας δηλαδή, θα έπρεπε να εορτάζεται την 17η Μαρτίου. Κι όμως για μας αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η Ανάσταση του ελληνικού έθνους παρά η διαφορά των οκτώ ημερών από την ημέρα ενάρξεως της επανάστασης του 1821
Και βέβαια ο συνεορτασμός της τοπικής επετείου με την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού δίνει ακόμη περισσότερο νόημα στη Γιορτή αφού για την πίστη και την πατρίδα πολέμησαν και θυσιάστηκαν όλοι ανεξαιρέτως οι προγονοί μας. Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι ο σημερινός λιτός εορτασμός δεν έχει πρόθεση να διχάσει, αλλά να ενώσει τους Κυθηρίους. Να τιμήσει τους αγωνιστές της Αντίστασης κατά του κατακτητή και να τονίσει ότι οι αγώνες κερδίζονται μόνο με την ομόνοια, την ομοψυχία, την κοινή δράση, την υπηρέτηση των ίδιων εθνικών ιδανικών.
Αναμφίβολα σ' αυτήν την πολύπαθη πατρίδα συνέβησαν και γεγονότα που δεν θα έπρεπε να συμβούν, και φθάσαμε Έλληνες να πολεμούν Έλληνες, αντί να εργάζονται όλοι μαζί για την επούλωση των πληγών του τρομερού και καταστροφικού Β! Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως δεν προχωράμε προς το μέλλον κοιτάζοντας πίσω και αναμοχλεύοντας πάθη. Αντίθετα, προχωρούμε μπροστά με μόνο στόχο να φτιάξουμε μια πολύ καλύτερη πατρίδα. Μια πατρίδα υπερήφανη και σεβαστή από όλους.
Μια πατρίδα που όλα τα παιδιά της θα έχουν καλύτερο μορφωτικό επίπεδο, σαφώς βελτιωμένη καθημερινότητα, θα απολαμβάνουν τα αγαθά της δικαιοσύνης και θα έχουν ίσες ευκαιρίες στην ζωή τους. Ύστερα από τόσες δεκαετίες από την μαύρη περίοδο της ξενικής κατοχής οφείλουμε όλοι να αποφύγουμε λάθη και αστοχίες του χθες.
Τα Κύθηρα, το νησί μας, ο δοξασμένος τόπος μας, την 4η Σεπτεμβρίου 1944 ανέπνεαν ξανά τον ανεκτίμητο αέρα της ελευθερίας.
Τα Κύθηρα απελευθερώνονταν πρώτα από κάθε άλλο κομμάτι ελληνικής γης από τα μισητά ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.
Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντιστάσεως με τη δράση τους τα εξανάγκασαν να εγκαταλείψουν τον τόπο μας νωρίτερα από κάθε άλλο τμήμα του ελληνικού χώρου.
Κι όταν την 11η Σεπτεμβρίου έπεσαν στα Κύθηρα οι πρώτοι αλεξιπτωτιστές των Συμμάχων ή την Ι5η του ιδίου μηνός έφθασαν τα πολεμικά πλοία των Βρετανών στο Καψάλι, "τα Κύθηρα ήταν ήδη ελεύθερα".
Ο Δήμος μας θυμάται, ευγνωμονεί και τιμά τους αγωνιστές της Αντίστασης, τους πρωτεργάτες της εθνικής ελευθερίας. Τιμά την επέτειο της απελευθερώσεως από τον ξενικό ζυγό και δεσμεύεται να εργάζεται συνεχώς για τη συμφιλίωση, την ομόνοια, την αλληλεγγύη και την σύμπνοια των κατοίκων του νησιού μας.
Εμείς πιστεύουμε ότι μόνο με την συστράτευση σε έργα προόδου θα τιμήσουμε ακόμα περισσότερο τους αγωνιστές μας. Στρατευμένοι σε αυτόν τον υψηλό και ωραίο στόχο Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την πορεία μας. Το μέλλον μάς ανήκει. Και θα το αξιοποιήσουμε για όλους ανεξαιρέτως τους Κυθηρίους.
Ζήτω οι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
Ζήτω η ελευθερία της πατρίδας μας!
Σας ευχαριστώ πολύ