Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Χιλιάδες Αυστραλοί επενδυτές στον "αέρα" λόγω πτώχευσης εταιρίας Ελληνοαυστραλού



Στο "μάτι του κυκλώνα" βρίσκεται τον τελευταίο καιρό ο ομογενής επιχειρηματίας Μανώλης Κασσιμάτης, μετά την πτώχευση της εταιρίας του παροχής οικονομικών υπηρεσιών, της «Storm Financial Organisation», που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τεράστια ποσά χιλιάδες Αυστραλοί επενδυτές.

Ο ίδιος ο κ. Κασσιμάτης, ο οποίος εμφανίστηκε ενώπιον αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Κουϊνσλάνδης που ερευνά τα αίτια της χρεοκοπίας, δήλωσε ότι δεν φέρει ευθύνη για τα χρήματα που έχασαν όσοι εμπιστεύτηκαν την εταιρία του για να κάνουν επενδύσεις.
Μετά την κατάρρευση της Storm Financial Organisation, χιλιάδες μικροεπενδυτές, κυρίως από την Κουϊνσλάνδη, όχι μόνο έχασαν τα χρήματα που επένδυσαν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις υποχρεώθηκαν να πουλήσουν ακόμα και τα σπίτιά τους, για να πληρώσουν τα χρέη τους.

Έκτοτε η εταιρία του κ. Κασσιμάτη επιρρίπτει την ευθύνη στη μεγαλύτερη αυστραλιανή τράπεζα Commonwealth Bank, που του διέθετε ρευστό, και η τράπεζα, από τη μεριά της, επιρρίπτει την ευθύνη στην εταιρία του ομογενή.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο κ. Κασσιμάτης δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί η τράπεζα ενημέρωνε έγκαιρα χιλιάδες άλλους πελάτες της για τους κινδύνους που διέτρεχαν, αλλά όχι και τους πελάτες της Storm Financial Organisation.

"Η ευθύνη βαραίνει την τράπεζα", είπε.
Ο ομογενής επιχειρηματίας ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες του και συμπλήρωσε πως "όλοι γνώριζαν τους κινδύνους".

Η έρευνα για τα αίτια της πτώχευσης της εταιρίας συνεχίζεται. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις πέρυσι η οικογένεια του Μανώλη και της Ιουλίας Κασσιμάτη από το Τάουνσβιλ του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των εκατό πλουσιότερων οικογενειών της Πολιτείας, με περιουσία 450 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μανώλης Κασσιμάτης είναι γιος Ελλήνων που μετανάστευσαν στην Αυστραλία από τα Κύθηρα, έχοντας ζήσει τις κακουχίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τις πληγές του αδελφοκτόνου εμφυλίου.
Ο κ. Κασσιμάτης μεγάλωσε στο Τάουνσβιλ του Κουίνσλαντ. Είναι ένα από τα εννέα παιδιά της οικογένειάς του που μοχθούσε, όπως πολλές άλλες ελληνικές οικογένειες.
--------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------------