Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ

Με εξαιρετική λαμπρότητα, όπως πάντα. εορτάσθηκε η εορτή της Πολιούχου των Κυθήρων, Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.


Τέσσερεις Αρχιερείς, δεκαπέντε ιερείς και δύο ιεροδιάκονοι ετέλεσαν τις ακολουθίες του Μεγάλου Εσπερινού την παραμονή και του Όρθρου και Θείας Λειτουργίας την επομένη.
Δύο επίσκοποι που χειροτονήθηκαν τελευταία, ο Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και ο Παροναξίας κ. Καλλινικος, ήλθαν στα Κύθηρα για να λάβουν μέρος στην μεγάλη γιορτή των Κυθήρων.
Μαζί τους έφθασε και ο Θεσσαλιώτιδος, πρώην Κυθήρων, κ. Κύριλλος, ο οποίος ύστερα από την περιπέτεια της υγείας του, θέλησε να βρεθεί σε ένα περιβάλλον που αγάπησε και δεν ξεχνά.



Βασίλη Σταύρου ιερέως Χάρος
--------------------------------------

Του χορού των ψαλτών προϊστατο ο κ. Γ.Κατσούλας, καθηγητής Βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτης στην Άγιο Ιωάννη, οδού Βουλιαγμένης.
Επακολούθησε η καθιερωμένη Θεία Λιτανεία, προεξάρχοντος του Σεβαστού Μητροπολίτη μας κ. Σεραφείμ, και την Εικόνα Της Παναγίας σήκωσαν ναύτες του πολεμικού μας ναυτικού.
Η παρουσία της Φιλαρμονικής ορχήστρας του Ποταμού έδωσε όπως πάντα έντονο πανηγυρικό χαρακτήρα στην Λιτανεία.


Ο Παροναξίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο. Όπως είπε στην Μητρόπολη Παροναξίας τιμάται ιδιαίτερα η Μυρτιδιώτισσα, αφού εκεί υπάρχει μεγάλο μοναστήρι με 35 μοναχές στα Θαψανά της Πάρου, αλλά και το μικρό και γραφικό παρεκκλήσι που είναι κτισμένο σ'ένα μικρό νησάκι στο λιμάνι της Νάξου, το οποίο αποτελεί "σήμα κατατεθέν", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για ολόκληρη την Νάξο.

Την επομένη έγινε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβαστού Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο. --------------------------------------