Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΥΔΡΑ-ΚΥθΗΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΗΣΙΩΝ

Ένα δημοσίευμα της κ. Ελένης Χάρου- Κορωναίου στην εφημερίδα «Κυθηραϊκά» το Νοέμβριο του 2008, έγινε αιτία να ζήσουμε συγκινητικές στιγμές στην εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα τσο Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα, στις 24 Σεπτεμβρίου την ημέρα της Μυρτιδιωτίσσης.

Το δημοσίευμα αυτό αναφερόταν στους δύο μεγάλους πρωτεργάτες της Επανάστασης του 1821, Υδραίους αδελφούς Λάζαρο κατ Γεώργιο Κουντουριώτη, οι οποίοι προεπαναστατικά για ένα διάστημα κατέφυγαν διωγμένοι στα φιλόξενα Αγγλοκρατούμενα τότε Κύθηρα και βρήκαν εκεί προστασία.

Το δημοσίευμα έπεσε στα χέρια του Δημάρχου Ύδρας κ. Κων/νου Αναστόπυλου ο οποίος θέλησε να δώσει συνέχεια.
Έτσι στις 23 Σεπτεμβρίου έφθασε στα Κύθηρα ένα πούλμαν με Υδραίους εκδρομείς με επικεφαλής το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργα για να προσκυνήσουν τη Μυρτιδιώτισσα τη μέρα της γιορτής της και να παρευρεθούν στην εκδήλωση, που οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη, τον Δήμο και το Επαρχείο Κυθήρων.


Την εκδήλωση παρακολούθησε πολύς κόσμος. Εκεί έγιναν πιροσφωνήσεις από το Δήμαρχο Κυθήρων κ. Θ. Κουκούλη, το Δήμαρχο Ύδρας κ. Κ. Αναστάπουλο, το Σεβασμιώτατο κ. Σεραφείμ και την έπαρχο Κυθήρων κ. Χρ. Φατσέα.

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Αντιδήμαρχος Ύδρας κ. Γιώργος και η κ. Ελένη Χάρου- Κορωναίου. Και οι δύο απεκάλυψαν σημαντικά στοιχεία, που αποδεικνύουν τους ιστορικούς δεσμούς των δυο νησιών κατά τη προεπαναστατική περίοδο αλλά και κατά τη διάρκεια της Επανάσταοης.

Η κ. Ελένη Χάρου - Κορωναίου με στοιχεία που βρήκε στο Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων μίλησε για συμβόλαια αγοράς ακινήτων στον Αυλαίμονα από τους αδελφούς Κουντουριώτη, μίλησε για ληξιαρχική πράξη θανάτου ενός βρέφους του Γεωργίου Κουντουριώτη στα Κύθηρα και ακόμη για Εξετάσεις μαρτύρων από την αρμόδια δικαστική υπηρεσία, για να χορηγηθούν νομιμοποιητικά έγγραφα στους Υδραίους αδελφούς. Για όλα αυτά οι Υδραίοι επισκέπτες έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον και φεύγοντας από τα Κύθηρα πήραν αντίγραφα αυτών των σημαντικών στοιχείων.


Η κ. Ελένη Χάρου - Κορωναίου, κατέληξε την ομλία της με τη διαπίστωση ότι η παρουσία των αδελφών Κουντουριώτη στα Κύθηρα είναι γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίος, διότι, καταδεικνύει το ρόλο που έπαιξαν τα Κύθηρα κατά τη προεπαναστατική περίοδο, αλλά και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αντηλλάγησαν δώρα και η πιο συγκινητική στιγϋή ήταν, όταν ο Δήμαρχος Ύδρας πρόσφερε στο Μητροπολίτη μας και στο Δήμαρχο μας αντίγραφο της σημαίας των Υδραίων κατά την Εκανάσταση και εξήγησε την έννοια των συμβόλων, που απεικονίζονται σ'αυτήν.


Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με επιτυχία από χορωδία που τραγούδησε υπό τη διεύθυνση του κ. Στρατή Θεοδωρακάκη Κυθηραΐκά τραγούδια και άλλα, καθώς και από το χορευτικό της κ, Ελένης Τζοβάρα που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως, και χόρεψε τοπικούς και άλλους νησιώτικους χορούς.
-------------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
-------------------------------------------