Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ερώτηση για την Κατάληψη της Νομικής Σχολής



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Την κοστολόγηση των ζημιών που έγιναν στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια της 6ήμερης κατάληψης από ομάδα αντιεξουσιαστών  ζητεί με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Εσωτερικών ο Βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
  
Ο Βουλευτής, επικαλούμενος την εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας στις αστυνομικές αρχές για την αποκάλυψη και τη σύλληψη των δραστών στο πλαίσιο του αυτοφώρου μετά την ποινική δίωξη που άσκησε,  ερωτά για ποιο λόγο δεν επενέβη η αστυνομία έτσι ώστε να αποτραπούν οι βανδαλισμοί στο ιστορικό  κτίριο.

Παράλληλα, ο κ. Κατσαφάδος ερωτά εάν πρόθεση των Υπουργών είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρχουν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.  

Το κείμενο της ερώτησης του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής: 

«Προς
1.Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων
Υπ’ όψιν Αναπλ. Υπουργού Αναστάσιου Κουράκη
2. Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Υπ’ όψιν Αναπλ. Υπουργού Γιάννη Πανούση

ΘΕΜΑ :Ερώτηση για την Κατάληψη της Νομικής Σχολής
Κύριε Υπουργέ,
Για έξι συνεχόμενες ημέρες το κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών τελούσε υπό κατάληψη, από ομάδα αντιεξουσιαστών κουκουλοφόρων, παρεμποδίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία και προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο ιστορικό κτίριο της Σχολής και στον περιβάλλοντα χώρο. Το διάστημα αυτό, οι προσπάθειες της Πρυτανείας και των Κοσμητόρων της Νομικής και της Σχολής Πολιτικών για να αποχωρήσουν οι καταληψίες, φαίνεται πως απέβησαν άκαρπες. 

Η Πολιτεία, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία και διδασκαλία, καθώς και την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας των Α.Ε.Ι., θεσμοθέτησε τον νόμο 4009/2011, ο οποίος στο άρθρο 3 προβλέπει ότι εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., όσον αφορά τις αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία. Στόχος του νομοθέτη είναι να προστατεύσει την περί ασύλου νομοθεσία, προκειμένου αυτή να μη χρησιμοποιείται ως ‘’άλλοθι’’ για να στεγάσει κάθε μορφής παρανομίες εις βάρος της ελευθερίας του λόγου, της έρευνας και της διδασκαλίας. 

Ωστόσο, παρότι, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών εξέδωσε ανακοίνωση για το σχηματισμό δικογραφίας και την άσκηση ποινικής δίωξης, την ημέρα που ξεκίνησαν τα επεισόδια, η αστυνομία είδαμε να μην επεμβαίνει, χάνοντας σημαντικό χρόνο και επιτρέποντας στους καταληψίες να συνεχίσουν τα επεισόδια. 

Κατόπιν τούτων
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Για ποιο λόγο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος, εφόσον επρόκειτο για κουκουλοφόρους και εφόσον έγιναν επεισόδια;
2. Για ποιο λόγο η αστυνομία δεν παρενέβη αμέσως μετά την ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για την αποκάλυψη και σύλληψη των δραστών στα πλαίσια του αυτοφώρου και τη λήψη μέριμνας για την αποτροπή νέων επεισοδίων;
3. Πόσο κοστολογούνται οι ζημιές που έγιναν μέσα στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και στα γύρω κτίρια;
4. Τι προτίθενται να κάνουν, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στα Πανεπιστήμια στο μέλλον, καθώς, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, φαίνεται να υπάρχει μια κλιμακούμενη ένταση και χρήση του πανεπιστημιακού ασύλου ως προπέτασμα κάλυψης παραβατικών και βίαιων συμπεριφορών;


Ο Ερωτών Βουλευτής                                         Πειραιάς, 24/3/2015
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς & Νήσων