Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Χάος στα Κέντρα Υγείας, απειλούνται με λουκέτο

Στον «αέρα» βρίσκεται η λειτουργία των Κέντρων Υγείας, αφού αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά είδη, υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι εργαζόμενοι με δική τους πρωτοβουλία απευθύνονται για προμήθειες σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και στην εκκλησία. Την ίδια ώρα, η μισθοδοσία των υπαλλήλων γίνεται μετ΄ εμποδίων, ενώ το κονδύλι για τις εφημερίες είναι «ψαλιδισμένο».

Το λειτουργικό χάος προκλήθηκε μετά την αλλαγή του διοικητικού μοντέλου και τη λειτουργική αποσύνδεση των Κέντρων Υγείας από τα νοσοκομεία, που έγινε χωρίς συγκεκριμένο οδικό χάρτη μετάβασης. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, «από 1/1/2015 οι λειτουργικές δαπάνες των Κέντρων Υγείας μεταφέρθηκαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Παρ' ότι μεσολάβησαν οκτώ μήνες από την ψήφιση του Νόμου έως τη μεταφορά (τέλους του έτους 2014), δεν έγινε καμία προετοιμασία υποδοχής από τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών».

Ζήτησαν λύση
Για το θέμα ενημερώθηκε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής από εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, οι οποίοι ζήτησαν από τον υπουργό να δώσει λύση είτε με παράταση είτε με ακύρωση του νόμου λειτουργικής διασύνδεσης με τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Προς το παρόν, όμως, ο υπουργός δεν έχει παρέμβει και το λειτουργικό χάος συνεχίζεται.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Ελευθερούπολης, όπου για τις προμήθειες ζητούν από τις υπεύθυνες νοσηλεύτριες να κάνουν έρευνα αγοράς! Την ίδια στιγμή, συμβάσεις καταργούνται ή αναθεωρούνται με συνέπεια την πλήρη αποδιοργάνωση του Κέντρου Υγείας. Τελευταία απόδειξη η διακοπή νυχτερινής φύλαξης από την 1η Μαρτίου λόγω διακοπής της σύμβασης. 

Με το ίδιο πρόσχημα, σταμάτησε και η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, ενώ σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και επισκευή βλαβών του ασθενοφόρου η κατάσταση είναι δραματική. Ζητήθηκε από τα πληρώματα να προβούν σε έρευνα αγοράς για την εξεύρεση τριών συνεργείων που θα αναλάβουν τη συντήρηση, αλλά δεν δέχθηκε κανένα λόγω της μη έγκαιρης εξόφλησής τους έως τώρα. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί σε όλα τα Κέντρα Υγείας, όπου μεταξύ άλλων, οι ελλείψεις φαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού δημιουργούν αδυναμία παροχής υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Υγείας εγκρίθηκε κονδύλι ύψους έως 24.000.000 ευρώ για την αποζημίωση των εφημεριών των ιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ και του ΕΚΑΒ των οικονομικών ετών 2012, 2013 και 2014. 

Επίσης, εγκρίνεται η πληρωμή των εφημεριών από τον Δεκέμβριο του 2014 και εφεξής. Όσον αφορά το υπόλοιπο προσωπικό θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα που αφορούν σε πρόσθετες αμοιβές, εργασία εξαιρέσιμων ημερών, νυχτερινές ώρες και υπερωριακή απασχόληση.
-------------------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Ελένη Πετροπούλου 
-------------------------------------------