Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Δελτίο Τύπου - 23/10/2017 - Kατασκευή του νέου εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Βορείου Τμήματος Κυθήρων.

Το απόγευμα της Δευτέρας 23/10 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας "Κτηριακές Υποδομές Α.Ε." (ΚΤΥΠ) ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα της ανέγερσης του νέου εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Βορείου Τμήματος Κυθήρων, σε συνέχεια σχετικών επιστολών ανάμεσα στο Δήμο, την ΚΤΥΠ και το Τριφύλλειο Ίδρυμα. 

Στη σύσκεψη παρευρέθη ο Δήμαρχος κ. Στράτος Χαρχαλάκης, η Πρόεδρος της ΚΤΥΠ κα. Ιωάννα Κοντούλη, ο Πρόεδρος του Τριφυλλείου Ιδρύματος Δρ. Εμμανουήλ Καλοκαιρινός, ο Ταμίας του Ιδρύματος και εκδότης κ. Εμμανουήλ Καλλίγερος και οι νομικοί σύμβουλοι της ΚΤΥΠ κ. Καραγκούνης, του Δήμου κ. Σεμιτέκολος και του Τριφυλλείου κ. Πέτρος Κασιμάτης.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η εξέταση όλων των νομικών και λοιπών ζητημάτων που άπτονται της πρότασης παραχώρησης χρήσης του χώρου και του οικοπέδου του πρώην Νοσοκομείου στον Ποταμό για την

Όπως είναι γνωστό αρχικώς είχε επιλεγεί οικόπεδο στη θέση "Ξυλοκερατέα" για το οποίο μάλιστα εκδόθηκε και τοπικό ρυμοτομικό το έτος 2011 με Προεδρικό Διάταγμα. Ωστόσο, κατά τον ενδελεχή έλεγχο τίτλων του εν λόγω οικοπέδου που διενήργησε η νέα Δημοτική Αρχή το έτος 2015 προκειμένου να προβεί στην αγορά του οικοπέδου και την ανέγερση του νέου σχολείου, προέκυψαν σοβαρά νομικά και ιδιοκτησιακά θέματα, που μέχρι σήμερα δεν έχουν επιλυθεί από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα η υπόθεση να χρονίζει χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος.

Το Μάιο του 2016, το Τριφύλλειο Ίδρυμα, ενημέρωσε το Δήμο και την ΚΤΥΠ ότι προτίθεται να παραχωρήσει κατά χρήση το ακίνητο (κτήρια και οικόπεδο) όπου μέχρι το 2014 στεγαζόταν το Νοσοκομείο Κυθήρων, στην είσοδο του Ποταμού και σε άμεση οικιστική και ρυμοτομική συνάφεια με τον οικισμό, προκειμένου να ανεγερθεί εκεί το νέο σχολείο.

Η Δημοτική Αρχή, συναισθανόμενη ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί να χρονίζει περαιτέρω και καθώς τα νομικά ζητήματα για το αρχικώς επιλεγέν οικόπεδο δείχνουν επί του παρόντος άλυτα, ζήτησε από τη διοίκηση της ΚΤΥΠ την εξάντληση κάθε περιθωρίου και δυνατότητας προκειμένου να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Ιδρύματος, ενός Ιδρύματος με τεράστια κοινωνική προσφορά στο νησί και τους κατοίκους του.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν όλες οι προτάσεις και τα ζητήματα, με την ΚΤΥΠ να καταλήγει στην ανάγκη Κοινής Υπουργικής Απόφασης των αρμοδίων Υπουργών (Υποδομών, Οικονομικών και Παιδείας), αφού όπως είναι γνωστό η ακίνητη περιουσία των Κοινωφελών Ιδρυμάτων δεν μπορεί να παραχωρηθεί κατά κυριότητα, η δε ΚΤΥΠ δεν αναλαμβάνει ανέγερση σχολικών μονάδων αν τα οικόπεδα δεν ανήκουν κατά κυριότητα στους Δήμους.

Το ζήτημα βρίσκεται σε διαδικασία νομικής διερεύνησης και υπάρχει η πολιτική δέσμευση της διοίκησης της ΚΤΥΠ προκειμένου ένα χρονίζον επί πολλά χρόνια θέμα να τεθεί στη σωστή του βάση.
----------------------
Πηγή:  kythira.gr
----------------------