Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Εντυπωσιακή επέμβαση στα δομικά στοιχεία της ζωής

Επιστήμονες κατάφεραν να «χειραγωγήσουν» τα δομικά στοιχεία της ζωής (DNA και RNA) σε δύο διαφορετικές επιστημονικές έρευνες.

Οι δύο αυτές έρευνες -που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για τη θεραπεία σημαντικών ασθενειών- έχουν ήδη χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως «έξυπνες, σημαντικές και συναρπαστικές». 
Οι εν λόγω επιστημονικές μελέτες έλαβαν χώρα στο ΜΙΤ και το Χάρβαρντ.


Η πρώτη έρευνα κατάφερε να επιτύχει διαφοροποιήσεις στο DNA (δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ, το οποίο αποτελεί το γενετικό υλικό των περισσότερων οργανισμών), ξαναγράφοντας τον ανθρώπινο γενετικό κώδικα και τις οδηγίες για τη ζωή.

Όπως είναι γνωστό, το DNA είναι ένα μακρομόριο που αποτελείται από νουκλεοτίδια, κάθε ένα από τα οποία περιέχει μία πεντόζη, ενωμένη με μία φωσφορική ομάδα και μια αζωτούχο βάση. Η αζωτούχος βάση στο μόριο του DNA μπορεί να είναι μία από τις εξής τέσσερις: αδενίνη (Α), κυτοσίνη (C), γουανίνη (G) και θυμίνη (Τ).

Εάν κάποια από τις παραπάνω βάσεις βρεθεί σε λανθασμένη θέση, τότε μπορεί να προκαλέσει κάποια γενετική ασθένεια στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι επιστήμονες της εν λόγω μελέτης κατάφεραν να αναπτύξουν εργαλεία -τα οποία ονόμασαν επεξεργαστές βάσεων- και να αλλάξουν τη δομή μιας βάσης, μετατρέποντάς την σε άλλη. Στη συνέχεια, η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τους επεξεργαστές βάσεων για να διορθώσει μια κληρονομική ασθένεια που οδηγεί σε πολύ υψηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα.
Δείτε ΕΔΩ την πρωτότυπη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Η δεύτερη μελέτη κατόρθωσε να επεξεργαστεί το RNA (ριβονουκλεϊκό οξύ, μακρομόριο όπως το DNA) που επίσης αποτελεί γενετικό υλικό των οργανισμών και το οποίο «ξεκλειδώνει» την πληροφορία του γενετικού κώδικα.

Χάρη στη νέα μέθοδο, οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης κατάφεραν να διορθώσουν μία κληρονομική μορφή αναιμίας σε ανθρώπινα κύτταρα.
Η συγκεκριμένη μέθοδος επεξεργασίας του RNA αυξάνει τις δυνατότητες θεραπείας πολλών ασθενειών, σχεδόν σε κάθε είδους κύτταρο, ανέφεραν με ενθουσιασμό οι επιστήμονες της μελέτης.

Δείτε ΕΔΩ την πρωτότυπη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Με πληροφορίες από BBC
---------------------------------
 Πηγή: efsyn .gr
---------------------------------