Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Έρχεται το «έξυπνο» τσιρότο ινσουλίνης !

Ευχάριστα είναι τα νέα για τους διαβητικούς καθώς όπως όλα δείχνουν έρχονται σύντομα τα τσιρότα ινσουλίνης.

Μια ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ, δημιούργησαν ένα «έξυπνο» τσιρότο το οποίο θα τους χορηγεί μόνο του τις απαραίτητες δόσεις ινσουλίνης.

Το τσιρότο βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, και χορηγείται μόνο σε ποντίκια που πάσχουν από διαβήτη. Οι κλινικές δοκιμές του στα ποντίκια μέχρι στιγμής έχουν σταθεί επιτυχείς, και αν υπάρχει και η ίδια επιτυχία στους ανθρώπους, τότε εκείνοι θα απαλλαχθούν από τα καθημερινά τσιμπήματα των βελονών. Παράλληλα όμως θα αποφεύγονται και τα λάθη που γίνονται, όπως λάθος δοσολογίες τα οποία οδηγούν σε σοβαρές επιπλοκές όπως τύφλωση, ακρωτηριασμό ακόμα και θάνατο.


Υπολογίζεται περίπου πως το τσιρότο θα είναι έτοιμο για χρήση, σε δύο με τρία χρόνια περίπου καθώς χρειάζονται ακόμα αρκετές έρευνες. Οι ειδικοί είναι άκρως αισιόδοξοι καθώς πιστεύουν πως θα αλλάξει τελείως τον τρόπο που σήμερα οι διαβητικοί τύπου 1 αντιμετωπίζουν την πάθησή τους.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα ανέφεραν πως πρόκειται για ένα τσιρότο το οποίο θα μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια και αξιοπιστία τις αυξήσεις του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα και, στη συνέχεια, να χορηγήσει αυτόματα τις δόσεις της ινσουλίνης, όποτε και όσο χρειάζεται.

Το τσιρότο το οποίο είναι μεγέθους όσο και ένα νόμισμα, διαθέτει πάνω από 100 βελόνες και εφάπτεται στο δέρμα. Κάθε μικρο-βελόνα περιέχει μικροσκοπικούς αποθηκευτικούς χώρους για την ινσουλίνη και για τα ένζυμα που καταγράφουν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα του ασθενούς.

Η βελόνα, με έναν έξυπνο μηχανισμό που διαθέτει θα δίνει την εντολή να απελευθερώνεται η ινσουλίνη την κατάλληλη στιγμή και στη ποσότητα που χρειάζεται χωρίς ο διαβητικός να κάνει κάτι ο ίδιος.

Στα πειράματα τα ποντίκια τα οποία φόραγαν το τσιρότο ανταποκρίθηκαν θετικά, και το σάκχαρο τους αποκαταστάθηκε στα σωστά επίπεδα μέσα σε μισή ώρα και έμεινε εκεί για 9 ώρες. Στα ποντίκια που δεν φόραγαν το τσιρότο χορηγήθηκε ένεση ινσουλίνης πολύ νωρίτερα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως το τσιρότο θα γίνει ακόμα πιο «έξυπνο» στην πορεία καθώς θα ρυθμίζει την αντοχή του κάθε ασθενή στην ινσουλίνη ανάλογα με το βάρος του. Στόχος τους είναι να αλλάζει ο ασθενής το τσιρότο κάθε λίγες μέρες.

Παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη πάνω από 387 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ενώ έως το 2035 αναμένεται να φθάσουν τα 592 εκατομμύρια.
----------------------------
Πηγή: paraskhnio.gr
----------------------------