Μέσα στα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο μας, είναι και αυτό του Τεχνητού Νεφρού, καθώς από τους δυο γιατρούς που το στελέχωναν, απουσιάζουν και οι δυο, με αποτέλεσμα οι ανάγκες της μονάδας να καλύπτονται με αποσπάσεις γιατρών από Νοσοκομεία άλλων νησιών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην είναι ποτέ σίγουροι αν με τη λήξη της απόσπασης του ιατρού θα καλυφθεί άμεσα η θέση, ώστε να μπορέσουν να κάνουν την αιμοκάθαρσή τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους, χωρίς κίνδυνο.
Για να πάψει αυτή η επικίνδυνη κατάσταση, η Σύλλογος Νεφροπαθών Λήμνου, απέστειλε στον υπουργό υγείας επιστολή – κραυγή αγωνίας, που την υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεκτάριος Παλατιανός και η Γραμματέας Ελένη Αγγελούδια, στην οποία αναλυτικά διεκτραγωδούν την χρονίζουσα απαράδεκτη κατάσταση. Αναφέρουν στην επιστολή:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή ως σύλλογος νεφροπαθών Λήμνου θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την αγωνία μας και την αγανάκτησή μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γ.Ν.-Κ.Υ.Λήμνου και ιδιαίτερα η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Το νησί της Λήμνου όπως γνωρίζετε βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο , απέχει από το νησί της Λέσβου (όπου ανήκουμε διοικητικά) 145 χλμ και από την Αθήνα 247 χλμ. Η μετακίνησή μας προς την Μυτιλήνη, την Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα γίνεται αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς. Αεροπορικώς χρειάζεται περίπου μια ώρα πτήσης αλλά το κόστος των εισιτηρίων είναι συνήθως απαγορευτικό ιδιαίτερα στις μέρες μας, ενώ ακτοπλοϊκώς χρειάζεται
α) προς Μυτιλήνη από 6 έως 7,5 ώρες αναλόγως το πλοίο (με 2 δρομολόγια εβδομαδιαίως) και
β) προς Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον 12 ώρες για να φθάσεις στο Λαύριο (με 3 δρομολόγια εβδομαδιαίως) ή 22 ώρες για να φθάσεις στον Πειραιά (με 2 δρομολόγια εβδομαδιαίως), με την προϋπόθεση ότι τα πλοία θα εκτελέσουν τα δρομολόγια, πράγμα που τα τελευταία χρόνια δεν είναι σίγουρο.
Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε, αλλά θεωρούμε απαραίτητο να σας περιγράψουμε τις επιλογές μετακίνησης που έχουμε από τον τόπο μας, για να καταλάβετε τις δυσκολίες που αντικειμενικά υπάρχουν σε ένα νησί όταν είναι αποκομμένο από τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο .
Ένα νησί λοιπόν όπως η Λήμνος των 18.000 κατοίκων, με τις ιδιαίτερες ομορφιές της, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό της και τους φιλόξενους ανθρώπους της είναι κρίμα να βρίσκεται εγκαταλειμμένο και απροστάτευτο στο κυρίαρχο θέμα της Υγείας. Το νοσοκομείο μας τα τελευταία χρόνια είναι υποστελλεχομένο σε ορισμένες κλινικές και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Η Μ.Τ.Ν. λειτουργούσε άψογα με δύο ιατρούς νεφρολόγους. Σήμερα που σας γράφουμε αυτή την επιστολή η κατάσταση έχει ως εξής: Η μία ιατρός βρίσκεται από τον Νοέμβριο του 2014 σε αναρρωτική άδεια λόγω κύησης, ενώ από τον Ιανουάριο του 2015 και ο δεύτερος ιατρός και διευθυντής της νεφρολογικής κλινικής του νοσοκομείου νοσηλεύεται λόγω ασθένειας.
Όλο αυτό το διάστημα η Μ.Τ.Ν. λειτουργεί με ιατρούς αποσττασμένους από άλλα νοσοκομεία όπως της Σάμου, της Μυτιλήνης γιατί όπως γνωρίζετε στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ούτε παθολόγος ούτε ιατρός γενικής ιατρικής. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες εξυπηρετούμαστε με ιατρό νεφρολόγο από το νοσοκομείο της Σύρου. Για τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε εικόνα αν θα έχουμε ιατρό καθώς ο ιατρός που μας εξυπηρετεί τώρα, θα πρέπει την Δευτέρα 23103115 να βρίσκεται πίσω στην θέση του στο νοσοκομείο της Σύρου .
Με μεγάλη μας λύπη και αγανάκτηση διαπιστώσαμε ότι το υπουργείο στην τελευταία προκήρυξη που έκανε στις 09-03-2015 για πρόσληψη ιατρών νεφρολόγων δεν συμπεριέλαβε και το νοσοκομείο της Λήμνου αν και είχε ενημερωθεί επανειλημμένως για το υπάρχον πρόβλημα με τα κάτωθι έγγραφα από το νοσοκομείο Λήμνου : α) αρ. πρωτ. 4607 I 19-12-14, β) αρ.πρωτ.Ο9 I 02-01-2015, γ) αρ.πρωτ. 289 Ι 15-01-2015, δ) αρ.πρωτ. 1495 I 26-02-2015 και ε) 2091 I 18-03-2015
Η τραγικότητα της κατάστασης προκύπτει από το γεγονός ότι πριν μια εβδομάδα έληξε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για 2 θέσεις ιατρών παθολόγων και 1 θέσης ιατρού γενικής ιατρικής που είχαν προκηρυχθεί και δεν υπήρξε ενδιαφέρον από κανέναν.
Γνωρίζουμε ότι στο ακριτικό μας νησί πολλές φορές παλεύουμε για το αυτονόητο, αλλά τώρα τα πράγματα είναι πλέον σοβαρό, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και το μόνο που ζητάμε είναι αυτό που δικαιούμαστε, αυτό που μας ανήκει, μια βασική κάλυψη, μια βασική στελέχωση του νοσοκομείου μας με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε γιατί όπως γνωρίζετε οι νεφροπαθείς και ιδιαίτερα οι αιμοκαθαριζόμενοι ασθενείς δίνουν καθημερινό μάχη (μέσω της αιμοκάθαρσης που υποβάλλονται) για να παρατείνουν τη ζωή τους για 1 ημέρα ακόμη .
Για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης απαιτούνται:
1. Η ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού του νοσοκομείου μας ως εξής:
1. Η ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού του νοσοκομείου μας ως εξής:
1 θέση νεφρολόγου, 2 θέσεις παθολόγων, 1 θέση ιατρού γενικής ιατρικής , 1 θέση αναισθησιολόγου, μόνιμοι ή επικουρικοί .
2. Να δοθούν κίνητρα στους ιατρούς για την τοποθέτησή τους σε ακριτικές
περιοχές.
περιοχές.
Παρακαλούμε να σκύψετε στο πρόβλημά μας με ευαισθησία και να μας δώσετε άμεσα λύση για να μπορέσουμε ως νεφροπαθείς να συνεχίσουμε να ζούμε στο νησί μας»
--------------------------------------
Πηγή: limniakifoni.gr
--------------------------------------