Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ψήφισμα για τη συνέχιση της λειτουργίας του Τελωνείου Νεάπολης

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασιάς στη συνεδρίασή του, την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:


Σύμφωνα με τις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, το Τελωνείο Νεάπολης υποβαθμίζεται σε τελωνείο από Β΄ τάξης σε Τοπικό Γραφείο και σε άλλη πρόταση σε διακοπή της λειτουργίας του.

Η υποβάθμιση ή το κλείσιμο του συγκεκριμένου τελωνείου είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα με σοβαρές δυσχέρειες στον τουρισμό, στους πολίτες, στους αλιείς της ευρύτερης περιοχής μας, αλλά και στην κρουαζιέρα στο λιμένα Μονεμβάσιας που αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, σημειωτέον ότι ετησίως εισέρχονται πάνω από 23.000 επιβάτες με περισσότερες από 45 αφίξεις κρουαζεροπλοίων, αλλά και στην αναμενόμενη άφιξη κρουαζεροπλοίων στη Νεάπολη, ύστερα από την εφαρμογή μέτρων ISPS.

Επιπλέον στη Νεάπολη και συγκεκριμένα στον όρμο Βατίκων, προσεγγίζουν πάνω από 350 πλοία διεθνών πλόων ετησίως, στα οποία εκτελούνται παραδόσεις τροφοεφοδίων, αλλά και επιβιβάσεις-αποβιβάσεις επιβατών και πληρωμάτων, οι οποίοι ανέρχονται σε πάνω από 400 άτομα ετησίως και τα οποία χρήζουν τελωνειακών διεκπεραιώσεων.

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι τους προσεχείς μήνες, θα εφαρμοστούν μέτρα ασφάλειας κατά κώδικα ISPS στον προβλήτα Νεάπολης και Παλαιοκάστρου, με συνέπεια αυτών, να θεωρείται αναγκαία η ύπαρξη τελωνείου στη Νεάπολη.

Σημειώνουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός αλιευτικών σκαφών, τα οποία παραλαμβάνουν εφόδια (πετρέλαια κ.λ.π.) τα οποία προϋποθέτουν τελωνειακής διεκπεραίωσης.

Το προσωπικό των 3 υπαλλήλων που στελεχώνουν το Τελωνείο Νεάπολης, διεκπεραιώνουν μεγάλο όγκο εργασίας και το ενδεχόμενο κλείσιμο αυτού, θα αναγκάσει τους εμπλεκόμενους να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τελωνειακές υποθέσεις, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνσή τους, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που θα προκύψουν για τον τουρισμό και το εμπόριο.

Ζητάμε να παραμείνει το Τελωνείο Νεάπολης ως Τελωνείο Β΄ τάξης, χωρίς μείωση προσωπικού που είναι αναγκαίο για τη λειτουργία του, για όλους τους ανωτέρω λόγους.


Αφού συντάχθηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται όπως πιο κάτω
Ο Πρόεδρος                      Ο Γραμματέας                  Τα Μέλη
----------------------
Πηγή: apela.gr
----------------------