Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25-02-2013
ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ (ναυπηγοεπισκευαστές κ.λπ.)
«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις για τη ναυπηγική και επισκευαστική βιομηχανία. Έχουμε εξαντλήσει τα όρια της υπομονής μας»

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά χαιρετίζει την απόδοση επιδόματος ανεργίας και σε επαγγελματίες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΒΕΠ, Ανδριανός Μιχάλαρος πολλές μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες πλέον έχουν μηδενικό κύκλο εργασιών και οι ιδιοκτήτες τους είναι εδώ και καιρό ανενεργοί (επί παραδείγματι πολλές ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις κ.λπ.) ενώ έχουν απόλυτη ανάγκη το βοήθημα αυτό δεν διαθέτουν το κριτήριο της διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας, αφού δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους οφειλές. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Μιχάλαρος, «τα βοηθήματα κάποια στιγμή θα διακοπούν. Περιμένουμε να έρθει δουλειά».

«Το κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της ύφεσης αγγίζει και τους ίδιους τους επιχειρηματίες. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μέλη μας τα οποία πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες διαβίωσής τους. Θα πρέπει να διαφοροποιηθούν και να διευρυνθούν τα κριτήρια απόδοσης του βοηθήματος αλλιώς και το 2013 θα αποτελέσει χρονιά αυτοκτονιών για τη χώρα μας. 

Οι υπόλοιποι επιχειρηματίες, οι πολίτες που έχουμε κάποιοι έστω ένα μικρό εισόδημα ακόμη, προσφέρουμε μέσω της φορολογίας για τους ανέργους συμπολίτες μας. Ζητούμε ρεαλισμό και μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που η απασχόληση και η εργασία βρίσκονται σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση. Περιμένουμε δραστικές κινήσεις για να έρθει δουλειά στις επιχειρήσεις και για να ξαναδουλέψει η μηχανή της παραγωγής. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τους τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό. Αναφορικά δε, με τη ναυπηγοεπισκευή που θα μπορούσε και στις επιχειρήσεις και σε χιλιάδες εργαζομένους να δώσει δουλειά δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πού οδεύουμε. Προτάσεις έχουμε καταθέσει ως Επιμελητήριο καθώς και όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Περιμένουμε να δούμε την υλοποίηση αυτών έχοντας εξαντλήσει τα όρια της υπομονής μας», τονίζει με δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΒΕΠ.