Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός: Αποτρέπεται η επιβολή προστίμων από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια πολλών εκατομμυρίων ευρώ με τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στην Αττική που προχωρά ο ΕΔΣΝΑ


- Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός: Αποτρέπεται η επιβολή προστίμων από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια πολλών εκατομμυρίων ευρώ με τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στην Αττική που προχωρά ο ΕΔΣΝΑ
- Κατακυρώθηκαν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για Σπέτσες, Νησιά, Νοτιοανατολική Αττική και Μέγαρα
Ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τους 4 από τους 6 διαγωνισμούς που προκήρυξε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής για την Αποκατάσταση 11 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Αττική και στα νησιά συνολικού προϋπολογισμού 21,8 εκ. € με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ εξέτασε τις ενστάσεις, ενέκρινε τα πρακτικά και κατακύρωσε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τα έργα των αποκαταστάσεων των ΧΑΔΑ Μεγάρων, Νήσων (Μέθανα-Αγκίστρι) και Νοτιοανατολικής Αττικής (Π. Φώκαια – Καλύβια). Είχε προηγηθεί η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για το έργο Αποκατάστασης ΧΑΔΑ Σπετσών. Εντός των επομένων ημερών αναμένεται η κατακύρωση του αποτελέσματος των δύο διαγωνισμών που απομένουν για την Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής (Βαρνάβας-Κάλαμος-Αυλώνας-Γραμματικό) και Κερατέας.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Αττική και την χώρα μας γενικότερα, καθώς προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα η εκ νέου παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση όσον αφορά τους  χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.
Η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου, μέχρις ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση, καθώς και κατ’ αποκοπή πρόστιμο 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου.
Το ύψος των προστίμων που θα αποφύγει να καταβάλλει η χώρα μας με την πλήρη αποκατάσταση και των 11 ΧΑΔΑ της Αττικής, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ολοκληρωθούν με διαφάνεια, έγκαιρα και απρόσκοπτα οι διαγωνιστικές διαδικασίες.
Για να τελεσφορήσουν οι διαγωνισμοί, χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν 3 φορές από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου, καθώς την πρώτη φορά δεν υπέβαλε προσφορά κανείς ενδιαφερόμενος και τη δεύτερη αναβλήθηκαν εξαιτίας απεργιακών κινητοποιήσεων. Απεργιακή κινητοποίηση είχε προκηρυχθεί και κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής για τρίτη φορά των διαγωνισμών, ωστόσο τελικά πραγματοποιήθηκαν, με αυξημένη μάλιστα τη συμμετοχή εργοληπτριών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τις μελέτες των έργων, στους εν λόγω ΧΑΔΑ πρόκειται να πραγματοποιηθούν χωματουργικές εργασίες συλλογής απορριμμάτων, διαμόρφωσης και εξομάλυνσης του ανάγλυφου, έργων τελικής κάλυψης, διαχείρισης ομβρίων, αντιπλημμυρικής προστασίας, διαχείρισης βιοαερίου, πρασίνου και άρδευσης, λοιπά έργα υποδομής (περίφραξη, πύλη κλπ) και περιβαλλοντικής παρακολούθησης.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Για πρώτη φορά στην Αττική προωθείται μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με τις αποκαταστάσεις των 11 ΧΑΔΑ στην Αττική και στα νησιά αφήνουμε οριστικά στο παρελθόν πρακτικές που υποβάθμισαν το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας, αποτρέποντας την επιβολή προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Με τους διαγωνισμούς για την κατασκευή των 4 μονάδων επεξεργασίας και των 3 μονάδων προδιαλογής οργανικών αποβλήτων βάζουμε τις βάσεις, ώστε το λεκανοπέδιο να αποκτήσει σύγχρονες και εφάμιλλες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων του».
Ακολουθούν πληροφοριακά στοιχεία για τα έργα Αποκατάστασης των ΧΑΔΑ Σπετσών, Νήσων, Νοτιοανατολικής Αττικής και Μεγάρων με συνημμένες αεροφωτογραφίες.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ