Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων

Αναστάτωση δημιουργήθηκε  με το δρομολόγιο της Παρασκευής  του "Βιτσέντζος Κορνάρος" τό οποίο παρέμενε δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά αφού λόγω της απεργίας δεν είχε αποπλεύσει ούτε την Τετάρτη.

Το χρονικό της αναστάτωσης έχει ως εξής.

Η εταιρεία ΛΑΝΕ το βράδυ της Πέμπτης με ανακοίνωσή  της στο διαδίκτυο ενημέρωνε το κοινό ότι το δρομολόγιο της Παρασκευής θα γινόταν κανονικά.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής κυκλοφόρησαν πληροφορίες,  ότι το δρομολόγιο δεν θα γίνει, γιά να επιβεβαιωθούν λίγο αργότερα με Δελτίο Τύπου της εταιρείας, το οποίο ανέφερε ότι το πλοίο θα είναι σε "ακινησία" από 22-2-2013 μέχρι 28-2-2013, χωρίς να αναφέρει καμία αιτιολογία.

Αμέσως άρχισε η κινητοποίηση, οι επαφές του Δημάρχου με το Υπουργείο, γιά την εξεύρεση λύσης,  το νησί θα έμενε απομονωμένο, για 15 ημέρες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα φαρμακεία δήλωναν την έλλειψη φαρμάκων, ενώ στην αγορά τα εφόδια είναι γνωστό ότι είχαν αρχίσει να εξαντλούνται. Αναζητήθηκε άλλο πλοίο γιά να εξυπηρετήσει προσωρινά, μέχρι να επανέλθει το τοπικό πλοίο.

Προγραμματίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για της 2,30 το μεσημέρι.

Οι λόγοι της ακινησίας τού πλοίου δεν είχαν γίνει γνωστοί καί ο Δήμος ζήτησε από το ΥΕΝ να μην την εγκρίνει και να ζητήσει ευθύνες σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι του πλοίου θα επέμεναν  στην ματαίωση των δρομολογίων.

Πράγματι δεν εγκρίθηκε το αίτημα της εταιρείας από το Υπουργείο,  η οποία γύρω στις 14,00 με νέο ΔΤ ανακοίνωσε ότι εξέλειπαν οι λόγοι της ακινησίας καί το δρομολόγιο θα γίνει κανονικά.

Ειδοποιήθηκαν οι επιβάτες καί οι μεταφορείς, τα φορτηγά από την Πελοπόννησο όμως δεν είχαν χρόνο να φθάσουν στον Πειραιά.

Ο Δήμος με γραπτό αίτημα προς την ΛΑΝΕ ζητάει το πλοίο να προσεγγίσει  στη Μονεμβάσια, για να παραλάβει τα φορτηγά καί από το Υπουργείο να εγκρίνει αυτή την αλλαγή.

Το πλοίο τελικά αναχώρησε στις 19,00 για Μονεμβασία, Κύθηρα, Αντικύθηρα, Κίσσαμο,  καθυστέρησε για να επιβιβασθούν και οι επιβάτες του αεροπλάνου μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας. Το αεροπλάνο πέταξε μεν,  πάνω από τα Κύθηρα, αλλά δεν προσγειώθηκε  λόγω της ομίχλης και επέστρεψε στο Ελ. Βενιζέλος.

Στο Διακόφτι το πλοίο κατέπλευσε στις 03,35 τα ξημερώματα,  αποβιβάστηκαν 144 επιβάτες, 32 ΙΧ, 13 Φορτηγά και συνέχισε το ταξίδι του για την Κρήτη.

Μια ακόμη περιπέτεια είχε αίσιο τέλος, όμως η ΛΑΝΕ θα πρέπει να  το καταλάβει, η υπομονή των Κυθηρίων εξαντλείται, αυτή η τακτική της αβεβαιότητας βλάπτει και την ίδια καί τα νησιά μας.
----------------------------------------
Δήμος Κυθήρων
Γραφείο Τύπου & Ενημέρωσης