Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Εθελοντική συμμετοχή στη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κυθήρων

Έστω και ετεροχρονισμένα κατά ενάμιση χρόνο, η πρόταση της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας για εθελοντική λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κυθήρων άρχισε επιτέλους να υλοποιείται. 

Tο Σάββατο 16/2, ενεργοί και επίδοξοι εθελοντές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στα Κοντολιάνικα για να συζητήσουν πως και με ποια μορφή θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στη λειτουργία και προβολή της βιβλιοθήκης. 

Η συνάντηση εκτυλίχθηκε σε θετικό κλίμα και με πνεύμα ευρύτερης συναίνεσης: στη συζήτηση συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Πρωτοψάλτης, ενώ την Πρωτοβουλία αντιπροσώπευσε ο Γιάννης Σταθάτος. Προς το τέλος της συνάντησης προσήλθαν ο Δήμαρχος και η κυρία Κουκούλη, η οποία δήλωσε μάλιστα την επιθυμία της να συμμετάσχει και αυτή ως εθελόντρια.

Αρχικά έγινε παρουσίαση του σημαντικού έργου που έχει ήδη επιτελέσει η δραστήρια ομάδα εθελοντών εκπαιδευτών, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής διαμόρφωσης του χώρου και της τοποθέτησης των βιβλίων στα ράφια. 

Στη συνέχεια έγινε αναφορά σε διάφορα θέματα όπως η ανάγκη αναγνώρισης των εθελοντών και η αποδοχή του έργου των από τον Δήμο, το νομικό καθεστώς των βιβλίων της παιδικής βιβλιοθήκης, ο μηχανισμός δανεισμού βιβλίων και η άμεση ανάγκη καταλογογράφησης των βιβλίων. Κύρια βέβαια ανησυχία των συμμετεχόντων ήταν το πως θα εξασφαλισθεί η λειτουργία της βιβλιοθήκης όταν, στα μέσα Μαρτίου, θα λήξει η σύμβαση της υπαλλήλου του δήμου.

Τελικά συμφωνήθηκε να καταρτισθεί κατάλογος εθελοντών για συγκεκριμένες δραστηριότητες, που θα διεκπεραιωθεί στο δήμο ώστε να αποκτήσουν έτσι μια άτυπη έστω αναγνώριση. 

Παράλληλα, έγινε δεκτή η αρχή ότι σε γενικές γραμμές ο δήμος θα έχει την ευθύνη της διοίκησης της βιβλιοθήκης, ενώ οι εθελοντές θα ασχοληθούν με την εφαρμογή και διεκπεραίωση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. 

Ξεκαθαρίσθηκε επίσης επιτέλους και το θέμα της κλειστής λόγω διάλυσης του εθνικού της φορέα παιδικής βιβλιοθήκης Λειβαδίου, τα βιβλία της οποίας ενσωματώνονται πλέον οριστικά στην κυρίως δημοτική βιβλιοθήκη. Ασχέτως προέλευσης, όσα βιβλία μπορούν να χαρακτηρισθούν «παιδικά» θα συγκεντρωθούν όλα μαζί σε ξεχωριστό χώρο. 

Παράλληλα, θα συνεχισθεί το τρέχων καθεστώς με το οποίο οι εκπαιδευτές μπορούν να δανείζονται βιβλία για λογαριασμό των παιδιών, ενώ μελετιούνται διάφορα συστήματα λειτουργίας μιας κανονικής δανειστικής βιβλιοθήκης.

Καινούργια συγκέντρωση προγραμματίζεται το ερχόμενο Σάββατο 2 Μαρτίου για να κατανεμηθούν αρμοδιότητες, να συμπληρωθεί κατάλογος εθελοντών και να επιλεγεί μια άτυπη συντονιστική επιτροπή.
-----------------------
Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 23/02/2013