Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΤΗΛΟΣ, ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΙΣΥΡΟΣ ΙΔΡΥΟΥΝ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΛΟΙΟΥ!

Τα μικρά νησιά ενώνουν τις δυνάμεις τους
Στα «σκαριά» βρίσκεται η δημιουργία διαδημοτικής εταιρείας μεταξύ τριών δήμων του νησιού για την αγορά ταχύπλοου πλοίου που θα εξυπηρετήσει την ενδοδωδεκανησιακή συγκοινωνία. Όπως έγινε χθες γνωστό στην εταιρεία αυτή θα συμμετέχουν οι δήμοι Τήλου, Νισύρου και Αστυπάλαιας.



Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ των δημάρχων της Τήλου Μαρίας Καμμά, της Αστυπάλαιας Πανορμίτη Κονταράτου και της Νισύρου Νίκου Καρακωνσταντίνου, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τους πόρους που είναι απαραίτητοι για την αγορά του πλοίου, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των νησιών.

Μια πρώτη κουβέντα για το ενδεχόμενο η αγορά του πλοίου (το οποίο με βάση τη μελέτη που συντάχθηκε θα κοστίσει 1.500.000 ευρώ), να γίνει μέσω του ΕΣΠΑ, έγινε στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Χατζηδιάκος, οι δήμαρχοι Νισύρου και Αστυπάλαιας, εκπρόσωπος του δήμου Τήλου, καθώς δεν κατέστη δυνατόν λόγω του απαγορευτικού που ίσχυε χθες να μεταβεί στη Ρόδο η δήμαρχος του νησιού, και ο δικηγόρος Φώτης Κωστόπουλος.
Πάντως ο κ. Μαχαιρίδης στη σύσκεψη δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσει το ενδεχόμενο η αγορά του πλοίου να γίνει μέσω του ΕΣΠΑ.

Να σημειωθεί ότι το πλοίο αυτό θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 250-300 επιβατών και 3-4 οχημάτων και όπως δήλωσε ο κ. Κονταράτος η αγορά του είναι θέμα επιβίωσης των νησιών και των κατοίκων τους, καθώς σήμερα δεν εξυπηρετούν επαρκώς από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νομό.

«Βρισκόμαστε στην αρχή της συζήτησης για τη σύσταση διαδημοτικής ακτοπλοϊκής εταιρείας και για να προχωρήσουμε στην απόκτηση ενός ακόμη πλοίου, τέτοιων προδιαγραφών που θα εξυπηρετεί και το νησί της Αστυπάλαιας. Είμαστε ακόμη στην αρχή της όλης συζήτησης και θέλουμε να ελπίζουμε για το καλό των νησιών μας επειδή δεν βλέπουμε να επιλύεται το ακτοπλοϊκό πρόβλημά τους», τόνισε ο κ. Κονταράτος και πρόσθεσε τα εξής:

«Το αυτονόητο ήταν η προσπάθεια αυτή να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, όμως δεν υπάρχουν ενθαρρυντικές προβλέψεις για μια τέτοια εξέλιξη και θα δούμε αν μπορούμε να το αγοράσουμε οι ίδιοι οι δήμοι. Αν και τα έσοδά μας είναι περιορισμένα θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους διότι μιλάμε για την επιβίωση των νησιών μας».

Παράλληλα ο κ. Κονταράτος έκανε γνωστό ότι πρόθεση των δημάρχων είναι το πλοίο αυτό να συνδέει τα μικρά νησιά με αυτά που διαθέτουν αεροδρόμιο προκειμένου να προσελκύουν και ξένους τουρίστες κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.

«Το πλοίο αυτό θα εξυπηρετεί μόνο την ενδοσυγκοινωνία της Δωδεκανήσου. Ο στόχος μας είναι να εξυπηρετήσει τα νησιά στην ανταπόκριση με άλλα που έχουν αεροδρόμια. Είναι πολύ σημαντικό και τα μικρά νησιά να στρέψουν το βλέμμα τους και προς τους ξένους τουρίστες, αφού δεν μπορούμε πλέον να στηριχθούμε στον εσωτερικό τουρισμό. Το πλοίο θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 250-300 επιβατών και 3-4 οχημάτων, θα είναι ταχύπλοο», κατέληξε ο κ. Κονταράτος.
--------------------------
Πηγή:  proodos.net
--------------------------