Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Μαντολίνα στα Κύθηρα

Ο Δημήτριος Νοταράς Κυθήριος της Σμύρνης, σπουδασμένος στην Ευαγγελική σχολή, με ευρεία μόρφωση και μουσική παιδεία, μετά την καταστροφή ήρθε στο Βόλο και κατά το 1932 ήρθε στα Κύθηρα, στον Ποταμό, όπου παρέδιδε μαθήματα βιολιού και μαντολίνου. 


Στην κατοχή οργανώθηκε η πρώτη μαντολινάτα στα Κύθηρα με μεγάλη επιτυχία. Η προσπάθεια συνεχίστηκε με τον αείμνηστο Βαγγέλη Καβιέρη, που οργάνωσε και χορωδία, η οποία πλαισιώθηκε και με εκτοπισμένους της περιόδου του εμφυλίου, επτανησίους με αξιόλογη μουσική κατάρτιση. 

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παρέλαβε ο κ. Στράτης Θεοδωρακάκης, ο οποίος συμμετείχε και στα προηγούμενα σχήματα, με αξιοθαύμαστη μουσική κατάρτιση μεταξύ των άλλων και στο μαντολίνο, συνέχισε την παράδοση και οι άοκνες και υπεράνθρωπες προσπάθειές του δημιούργησαν τη Φιλαρμονική του Ποταμού, που τόσα έχει προσφέρει στα καλλιτεχνικά, θρησκευτικά και λοιπά δρώμενα του νησιού μας.



Αυτή η μουσική επτανησιακή παράδοση φαίνεται ότι συνεχίζεται σήμερα με  υποκινητή τον Αντρίκο Μεγαλοκονόμο από το Λειβάδι, που ως γνωστόν πολλά χρόνια ασχολείται με το μαντολίνο, ο οποίος έπεισε 3 έμπειρα μέλη της τοπικής ορχήστρας να οργανώσουν μια μικρή μαντολινάτα. 

Έτσι ο Μανώλης ο Σαρής, ο Νίκος ο Βικέντιος και ο Νικήτας ο Μεγαλοκονόμος αποφάσισαν να ασχοληθούν και με αυτό το είδος. Μαζί τους ο Γιώργος ο Πιέρος και η Ειρήνη Μαρσέλου με τα εξαιρετικά φωνητικά προσόντα, πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν. 





Το αποτέλεσμα πολύ ικανοποιητικό. Ήδη αυτό το μουσικό σχήμα έκανε δειλά δειλά την εμφάνισή του τον Αύγουστο στο χορό στα Λογοθετιάνικα. Η ενθουσιώδης υποδοχή του κοινού και οι ευμενείς κριτικές του κοινού τους έδωσαν κουράγιο να συνεχίσουν. Χρειάζονται πρόβες και πολύς χρόνος και είναι διατεθειμένοι να τον διαθέσουν.
          
 Έτσι στις 2 Σεπτεμβρίου, το βραδάκι, βρέθηκαν στη φιλόξενη βεράντα στο σπίτι του παπά Σταύρου στη Χώρα και με τη βοήθεια της Ελένης Χάρου- Κορωναίου έκαναν την πρόβα τους εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριό τους. 



Τα σοκάκια της Χώρας αντιλάλησαν από επτανησιακές μελωδίες και στο τραγούδι βοήθησαν εκτός από την Ειρήνη και την Ελένη και ο Σπύρος Εμ. Αυγερινός. Πολύς κόσμος περίμενε να τους δει και να τους απολαύσει στο δρόμο, όμως δεν έγινε αυτό. Αυτό θα γίνει, όταν το μουσικό σχήμα θα εμπλουτίσει τη χορωδία και θα είναι έτοιμο για δημόσιες εμφανίσεις.
            
 (Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Μανώλη Σοφίου είναι από τη μαντολινάτα του Ποταμού στην κατοχή και τη χορωδία του Ποταμού το 1947. Από το βιβλίο του ιατρού Κοσμά Μεγαλοκονόμου «Ποταμός. Ιστορία και εικόνες)           
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος-Φωτογραφίες,Ηχητικό adelinfm- Επεξεργασία Βίντεο Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------