Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Σπάρτη: Παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Λακωνίας, γίνεται γνωστό ότι στις 22-3-2012, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α' 66, ο νόμος 4061/2012, με τίτλο «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις».Μεταξύ άλλων, στο Ν. 4061/2012, προβλέπεται η παραχώρηση της χρήσης ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (άρθρο 4), καθώς και η παραχώρηση της χρήσης αγροτικών ακινήτων έναντι χαμηλού τιμήματος (άρθρο 7). 

Επίσης, προβλέπονται οι περιπτώσεις στις οποίες το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε ακίνητα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου αυτού (άρθρο 22). 

Επιπλέον, στο νόμο περιγράφονται οι προϋποθέσεις, η προθεσμία και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία για την εξαγορά αυθαίρετα κατεχόμενων ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (άρθρο 23). 

Αναφορικά με τα ακίνητα για βόσκηση, τέλος, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς ακτημόνων κτηνοτρόφων, και παρέχεται στους αποκαταστημένους κτηνοτρόφους ή τους νόμιμους κληρονόμους τους το δικαίωμα εξαγοράς τμήματος του βοσκοτόπου σε περίπτωση που έχουν προβεί σε αλλαγή της χρήσης του σε γεωργική (άρθρο 24). 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις του Ν. 4061/2012, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στο Διοικητήριο Π.Ε. Λακωνίας και στα τηλέφωνα 2731093800 εσωτ. 1118 και 1115.
-----------------------
Πηγή: paseges.gr
-----------------------