Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Τα προβλήματα με τους βοσκοτόπους στη χώρα μας απειλούν να βγάλουν χιλιάδες στρέμματα εκτός μηχανισμού ενίσχυσης μετά το 2014.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με το θέμα των βοσκοτόπων στη χώρα μας. Αν και γνωρίζουμε ότι η Κομισιόν σκοπεύει, με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, να εντάξει στις επιλέξιμες εκτάσεις και τους βοσκότοπους, στην Ελλάδα υπάρχει μια γενική αδράνεια για αυτό το θέμα. Η αδράνεια αυτή απειλεί χιλιάδες στρέμματα να μείνουν εκτός ενίσχυσης. 

Πολλές εκτάσεις δεν θεωρούνται βοσκότοποι αλλά δασικές. Επίσης δεν προχωράνε τα συμβόλαια ενοικίασης μεταξύ δήμων και κτηνοτρόφων. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο τμήμα από τα βοσκοτόπια, δεν βρίσκεται μέσα στο μηχανισμό της κοινοτικής ενίσχυσης. 

Οι κτηνοτρόφοι σήμερα παίρνουν μια ειδική ενίσχυση, αλλά, επειδή η ιδιοκτησία των βοσκοτόπων ανήκει κυρίως στους δήμους, με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, μετά το 2014 δεν θα μπορούν να εισπράξουν την ενιαία ενίσχυση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει όλες αυτές οι εκτάσεις να «μπούνε» στο σύστημα και να γίνουν επιλέξιμες. Αυτό μπορεί να συμβεί με κάποια μακροπρόθεσμα συμβόλαια που θα πρέπει να υπογράψουν οι κτηνοτρόφοι με τους δήμους.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, «στα χιλιάδες στρέμματα που χαρακτηρίζονται σαν δασικά περιλαμβάνονται και βοσκότοποι. Επί υπουργίας Α. Κοντού, είχαμε κάνει με μια ειδική επιτροπή και με τη βοήθεια των δασολόγων μια μελέτη για το ποια από αυτά τα εδάφη είναι βοσκήσιμα και από ποια ζώα είναι. 

Αυτή η μελέτη έμεινε στα χαρτιά και από τότε δεν έχει ασχοληθεί κανένας. Σήμερα τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί και ο νόμος λέει ότι είναι στο χέρι του κάθε δασάρχη για να αποφασίζει αν είναι δασικό ή όχι. Εμείς ζητάμε να δημιουργηθούν τοπικά συμβούλια, που θα συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και ο δασάρχης, να προχωράνε στο χαρακτηρισμό. Αυτό το μοντέλο υπάρχει στη Γαλλία. 

Όμως εδώ δεν γίνεται τίποτα και υπάρχει ασάφεια για το τι είναι βοσκότοπος και τι όχι. Ακόμη στο κείμενο που έδωσα στη συνάντηση που είχα με τον υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μαραβέγια, ζητάμε να ισχύσουν τα ειδικά δικαιώματα. Αυτό επειδή οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τη γη για να βοσκήσουν τα ζώα τους. 

Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα οι δήμοι νοικιάζουν τα βοσκοτόπια για ένα χρόνο. Όμως για να μπουν στο σύστημα των ενισχύσεων χρειάζονται μακροχρόνια συμβόλαια. Πιέζουμε την τοπική αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να μπορούν να κάνουν συμβόλαια πενταετίας και όχι ενός χρόνου. Όμως τίποτα από αυτά δεν γίνονται και το 2014 είναι πολύ κοντά».

Ένα ακόμη πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί στα παραπάνω είναι ο χαρακτηρισμός που δίνει η Κομισιόν στους βοσκοτόπους. Στο αγγλικό κείμενο της Επιτροπής αναγράφεται «permanent grassland», που σημαίνει ότι το περιορίζει στις πόες και αφαιρεί τους θάμνους και τη ξυλώδη βλάστηση. Να θυμίσουμε ότι οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ που θα ισχύσει από το 2014 συμπεριλαμβάνουν την καταβολή άμεσων ενισχύσεων για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον το λεγόμενο «πρασίνισμα». Μεταξύ αυτών των πρακτικών προτείνεται και η διατήρηση βοσκοτόπων που έχουν όμως μόνο τη μορφή μόνιμων χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Σπύρος Δανέλλης, «ο περιορισμός των βοσκοτόπων με τη μορφή μόνιμων χορτολιβαδικών εκτάσεων, αποκλείει από την ενίσχυση μεγάλες εκτάσεις στη χώρα μας, που καλύπτονται στην επιφάνεια του εδάφους με αυτοφυή ξυλώδη ή μικτή βλάστηση και χρησιμοποιούνται για τη βόσκηση αιγοπροβάτων».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπέβαλε ερώτηση στην Κομισιόν, ζητώντας την αλλαγή του ορισμού ώστε να συμπεριληφθούν στη νέα ΚΑΠ βοσκότοποι με ξυλώδη βλάστηση.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο «οι εκτάσεις αυτές και από τη φύση τους αλλά και από τη χρήση τους, δηλαδή την εκτατική αιγοπροβατοτροφία, συνιστούν σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μέσω της αποθήκευσης του άνθρακα στο έδαφος. Είναι λοιπόν κατ΄ εξοχήν εκτάσεις που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις πρακτικές του «πρασινίσματος» και να δικαιούνται ενισχύσεις για την προσφορά των δημόσιων αυτών αγαθών».

Ο κ. Δανέλλης αμφισβήτησε επίσης την καταλληλότητα του ορισμού της «μόνιμης χορτολιβαδικής έκτασης» αντί του ορθότερου «μόνιμου βοσκοτόπου», επισημαίνοντας τον κίνδυνο να καταβάλλονται στο μέλλον πράσινες πληρωμές σε γήπεδα.
-----------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------