Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΛΙΓΝΙTH ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΑΣΠΡΟΥΔΙΑ» ΤΟΥ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Ο Σύλλογος Ψαράδων Ελαφονήσου – «η Ελαφόνησος», είναι κάθετα αντίθετος στη δημιουργία και λειτουργία του.

Είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου, όχι μόνο γιατί θα πληγεί το επάγγελμα μας και θα χάσουμε τη δουλειά μας, αλλά γιατί υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι για την θέση που έχουνε «πάρει» εξ’ αρχής, σε αυτό το μεγάλο «κεφάλαιο» που λέγεται εργοστάσιο λιγνίτη.

Σας παραθέτουμε τους λόγους αυτούς για να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του:

·         Τι σημαίνει;

·         Και το, τι συμβαίνει;

Η κατασκευή ενός εργοστασίου λιγνίτη «συνοδεύεται» με τις παρακάτω ενέργειες και φυσικά τις επιπτώσεις των ενεργειών αυτών:

·         Την κατασκευή ενός, αναγκαία μεγάλου λιμανιού για τον ελλιμενισμό και την φορτοεκφόρτωση των φορτηγών πλοίων, που σημαίνει παρέμβαση στους αιγιαλούς, και καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους της ακτογραμμής, σε μια άκρος περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά και στην ευρύτερη περιοχή της, λογαριάζοντας και την δαιδαλώδη κίνηση των «καρβουνάδικων» πλοίων στην θαλάσσια περιοχή του Λακωνικού κόλπου σε καθημερινή βάση.

Επίσης υπολογίζεται ότι για την ψύξη του πρωτογενούς υλικού, θα χρησιμοποιείται θαλάσσιο νερό ποσότητας 500.000 – 1.000.000 κυβικών μέτρων το χρόνο, το οποίο θα απορρίπτεται πίσω με μέση θερμοκρασία 50-60 βαθμούς Κελσίου το λιγότερο, δηλαδή ανυπολόγιστες ζημιές στον υποθαλάσσιο πλούτο με αποτέλεσμα η θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα να εκλείψει και η λεκάνη του Ηροδότου από Λακωνικός κόλπος να μετονομαστεί σε νεκρά θάλασσα για διαφορετικούς λόγους.  

Από τις παραπάνω λοιπόν ενέργειες, καταλαβαίνεται ότι θα χαθούν οι αγώνες που έχουν γίνει και που συνεχίζουμε να κάνουμε, όπως, για μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή με νέα επαγγέλματα και εισοδήματα για τους κατοίκους, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες καθώς και τη διατήρηση του ενός εκ των δύο αρχαιότερων επαγγελμάτων. 

·         Η εγκατάσταση της μονάδας που ετοιμάζουν να φτιάξουν, απαιτεί επιφάνεια ανάπτυξης άνω των 300 στρεμμάτων καθώς και μία πρόσθετη επιφάνεια 100 στρεμμάτων για την αποθήκευση καυσίμου για διάρκεια λειτουργίας του σταθμού 100 ημερών όπως ορίζει η Ε.Ε.
Για τον περιορισμό και την δέσμευση των εκπομπών των αερίων ρύπων του διοξειδίου του θείου και των οξειδίων του αζώτου, που δημιουργούνται από την καύση, απαιτείται η εγκατάσταση μονάδας αποθείωσης και απονίτρωσης των καυσαερίων, των ηλεκτροστατικών φίλτρων.

Τα επεξεργασμένα λύματα της εγκατάστασης αποθείωσης, τέφρα μαζί με γύψο, πρέπει  κατά την υγειονομική ταφή να συμπιεστούν και με υπόγειο αγωγό να ταφούν σε παρακείμενη έκταση.  Φανταστείτε λοιπόν, για έναν σταθμό 800 MW με διάρκεια λειτουργίας σαράντα χρόνια, πόσες χιλιάδες στρέμματα επιφάνειας χρειάζονται για την υγειονομική αυτή ταφή όπως ορίζει ο νόμος, να είναι και μάλιστα σε βάθος 10 μέτρων.

·         Για την απονίτρωση των καυσαερίων θα σας αναφέρουμε περιληπτικά, πως απαιτείται η έγχυση αμμωνίας ή ουρίας, που είναι επιβλαβής και επιζήμια, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, διότι εκτός των συνήθων διαρροών, υπάρχουν και εκπομπές κατά τη λειτουργία του σταθμού.
Μέσα στις επιπτώσεις περιλαμβάνονται: η πρόκληση όξινης βροχής και η ιπτάμενη τέφρα υπό μορφή αναπνεύσιμων σωματιδίων, που προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα. Στην ιπτάμενη τέφρα προστίθεται και η σκόνη από την αποθήκευση και διακίνηση χιλιάδων τόνων λιθάνθρακα τον χρόνο, που θα καταναλώνει ως καύσιμο η μονάδα αυτή, καθώς και από το μόνιμο απόθεμα χιλιάδων τόνων, οι οποίοι θα προκαλούν αντίστοιχη σκόνη.

·         Στο μακρύ αυτό αιτιολογικό κατάλογο προστίθενται και οι χαμηλές ποσότητες ουρανίου, θορίου και άλλων ραδιενεργών ισοτόπων, που συναντάμε στην φύση σαν ιχνοστοιχεία, όπως και πιθανά ιχνοστοιχεία υδραργύρου, η καύση των οποίων μπορεί να προκαλέσει εκπομπές υδραργύρου, που είναι ένα βαρύ μέταλλο με την ιδιότητα να συσσωρεύεται στην τροφική αλυσίδα, ιδιαίτερα επικίνδυνο στα υδατικά οικοσυστήματα. (πηγή: Ένσταση του ΠΑΚΟΕ για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα στον Αστακό).

Και μη ξεχνάτε! Τα εργοστάσια λιγνίτη ανά τον κόσμο παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ρύπων.


Η καύση του συγκεκριμένου καυσίμου παγκόσμιος απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα 6 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2),  που σημαίνει πως 1.000 κιλά διοξειδίου του άνθρακα αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο της γης ετησίως.    

Και το αστείο είναι, πως η χώρα μας δεσμεύτηκε για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου στα πλαίσια της εφαρμογής του Πρωτόκολλου του Κιότο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Είναι  λοιπόν επιτακτική ανάγκη, βαθμιαία να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα και να αλλάξουμε κατεύθυνση.

·         Συμπερασματικά, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι αυτή που θα μας οδηγήσει σε σωστές  παρεμβάσεις.

Η λύση είναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ελέγχοντας και μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό, ταυτόχρονα και τις σπατάλες. Αλλά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η ΔΕΗ βρίσκονται σε γόρδιο δεσμό και καθώς φαίνεται κερδίζουν οι έχοντες τα πολλά ευρώ.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Σύλλογος Ψαράδων Ελαφονήσου – «η Ελαφόνησος» έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και στην προστασία της θάλασσας, γιατί εμείς είμαστε αυτοί που πρώτοι γνωρίζουμε την αξία, του να διατηρούμε, να προστατεύουμε και να σεβόμαστε το ύψιστο αγαθό μας που επί δεκαετίες μας θρέφει και μας συντηρεί.

Γι’ αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, δε συναινούμε και δε συνεργούμε!!!

Θα παλέψουμε.

Γιατί το οφείλουμε πρώτα απ’ όλα στα παιδιά μας που ζουν εδώ στα εδάφη των προγόνων τους και που δικαιωματικά και όχι κεκτημένα τους ανήκουν!

Γιατί οι Λάκωνες ξέρουν να φυλάσσουν Θερμοπύλες!!!

Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΨΑΡΑΔΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΑΣΠΡΟΥΔΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ------------------------------------
Βασιλική Κουντουρογιάννη
------------------------------------